Utbildning med Johan Fallby

09 mars 2019 21:40

I helgen har del 2 på vägen mot Den Moderna Föreningen inletts. Det var en tvådagarsutbildning där Mariestad Bois Hockey representerades av 5 personer med olika uppdrag inom föreningen. På konferensen deltog flera föreningar från olika idrotter runt om i Skaraborg såsom ridning, gymnastik och handboll till exempel.

Denna utbildning är ett initiativ från SISU Idrottsutbildarna. Det kommer att vara 4 utbildningstillfällen och tanken är att Bois ska ha en arbetsgrupp bestående av de 5 som nu närvarande plus ca 5 till som av olika anledningar inte kunde delta i helgen. Denna arbetsgrupp kommer att närvara vid alla träffarna och även "jobba" med lite hemuppgifter mellan dem. Hela utbildningen går egentligen ut på att väcka tankar kring olika frågor inom barn och ungdomsidrotten och hur vi kan få våra unga att fortsätta idrotta. Vad krävs av föreningen? Vad gör vi bra idag? Vad kan bli bättre? Vad kan vi förändra?

Expert och föreläsare under hela utbildningen är Johan Fallby, idrottspsykologisk rådgivare. Han har en bakgrund inom bordtennisen och har spelat på landslagsnivå. Som idrottspsykologisk rådgivare har han bland annat arbetat i klubbar inom fotbollen såsom Djurgårdens IF och FC Köpenhamn. Även arbetat med dam och pojklandslag. Nu verksam i Örebro SK. Han har skrivit en del böcker, har en idrottspodd tillsammans med Magnus Lindvall (professor i psykologi) som heter "Wag the dog" och en grupp på facebook som heter "Idrottsföräldrar". Jobbar just nu med att ta fram ett nytt utbildningsmaterial tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet. Hans senaste bok "Gör det själv om du kan" vänder sig till tränare, idrottsföräldrar och föreningar och handlar om utvecklande idrottsmiljö. Han håller föreläsningar i hela Skandinavien.

Syftet med dessa träffar är att utveckla föreningen och vårat policydokument i förhållande till befintlig forskning. Denna utbildning vänder sig till befattningshavare inom föreningen, tränare, ledare och föräldrar och går ut på att skapa en hållbar och sund idrottsmiljö för alla i föreningen.

Första träffen nu i helgen handlade bland annat om:

- Nulägesanalys. Vart befinner vi oss idag? Vart vill vi (mål)? Vad har vi för förväntningar?

- Genomgång av Idrottsplan.se som är ett verktyg för att strukturera och organisera verksamheten

- Idrottsforskning kring hållbar och sund idrottsmiljö

- Få forskningsbaserade redskap för att utveckla föreningen och policydokumentet

- Koordinera detta dokument med aktuell forskning

Frågeställningar som väcktes och kan tas med hem till föreningarna som deltog att diskutera är till exempel:

- Vad är en bra idrottsmiljö? Hur får man till en bra idrottsmiljö?

- Hur motiverar man barn och unga att idrotta?

- Hur minskar man stressen för våra barn och ungdomar? 

- Vad vill vi ha för ledarfilosofi och utbildningsplan?

- Hur vill vi att alla i föreningen bemöter varandra?

- Vad har föräldrarna för roll i att skapa bra förutsättningar och miljö för våra barn och ungdomar?
 

Träff 2 : Kommer att handla om hur vi ska förverkliga och utföra de saker vi kommer fram till. Hur ska vi nå ut med information till tränare, ledare, föräldrar etc med detta? 

Träff 3: Utbildning efter behov kring den hållbara idrottsmiljön utifrån Johan Fallbys tidigare nämnda bok "Gör det bättre själv om du kan!" Hur gör vi i vår förening?

Träff 4: Erfarenhetsutbyte mellan föreningarna som deltar. Hur fortsätter vi för att planera in systemet i framtiden? Kan vi samarbeta med andra föreningar? 
 

Alla som var där från föreningen kan intyga att detta var en inspirerande och givande helg som väckte många tankar och idéer inför framtiden. Vi kommer med positiv inställning fortsätta arbetet kring dessa frågor och mot Den Moderna Föreningen.

Slutord att ta med sig: Så många som möjligt - så länge som möjligt - i så bra miljö som möjligt

av Susanna Johansson

 

 

 

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram