Tränarna inför säsongen

11 augusti 2017 02:30

Imorgon är det dags för säsongen första träningsmatch. Hemsidan passade med anledning av det på att ta ett långt snack med Bois tränare Karl Helmersson och Peter Isgren. Det kom att handla om massor med saker, bland annat om…

Skills competition:

Det var väldigt välarrangerat och det var riktigt roligt att det kom så mycket folk, nästan 400. Killarna var rätt så möra efter internmatchen också så de fick allt bekänna färg. Det som var extra kul var att det var så många ungdomar som ville åka med på isen också, hela isen var ju full med barn! Detta måste vi göra till en tradition!

Om det sena nyförvärvet Alexander Semjonovs:

Vi visste ju att de snackade med honom men det gick väldigt snabbt tills han var klar för oss. Förra året hade vi en line som producerade hela tiden men när han kom in så har vi en mycket större bredd på spetsen också, som kan producera. Vi står inte och faller med en lina. Med den här förstärkningen framåt ser det väldigt intressant ut.  

Träningsmatcherna:

Kongsvinger ringde oss och ville ha en träningsmatch och det passade bra in i vårt schema så det var bra. Vi kommer att fokusera på vårt egna spel och att killarna gör det vi har tränat på under de första ispassen här. Då har fokus främst legat på försvarsspelet och checkingen. Sedan kommer det att begås misstag nu när det är en första match men det viktiga är att man kan se att de försöker göra rätt och har tagit till sig det vi sagt. I övrigt har vi ett bra upplägg på matcherna, med många matcher mot bra motstånd.  Så ligger cupen mitt i någonstans, det är bra att man får in lite tävlingsmoment under träningsmatcherna också. Det blir en högklassig cup med Huddinge som är årets favoriter i ettan likt Troja förra säsongen och så Skövde som är ett derbymöte och de har också vässat sitt lag till i år så det blir tufft. Sedan är det också Stjernen som spelade final i norska elitserien och som har meddelat att de kommer med sitt starkaste lag i år, förra säsongen hade de ju en del borta i och med OS-kval och deras amerikaner hade precis landat. Så det lär bra klass på cupen. Sedan har vi som sista träningsmatch BIK Karlskoga, det blir en rolig utmaning. Den ligger bra i tiden också, när vi utvärderade förra säsongen så hade vi sista träningsmatchen lite tätt inpå premiären, spelarna åker mest och tänker på den istället och det blir inget bra. Nu blir det en vecka emellan och det blir perfekt tror jag. Det är egentligen enda ändringen från förra säsongen, vi var väldigt nöjda då och har kört samma upplägg i år.

Uppställningen i första träningsmatchen:

Första backpar blir Mikael Alba och Albin Hernod. Tanken här är att Hernod ska ta det mer defensiva ansvaret medan Mikael ska vara den mer offensiva och mer spelförande. Han har ju tränat på hela sommaren och får nu chansen att visa hur han funkar med förstakedjan.

Nästa backpar blir Johan Frick och Ludvig Collberg. Johan har varit med ett antal år nu och skaffat sig lite rutin och nu ska han få ta ett lite större ansvar defensivt. Han byggde inför förra säsongen upp sig väldigt bra fysiskt, framför allt musklerna i mage/rygg och tog då stora kliv i sin utveckling. Vad gäller Ludvig så har han mer sina styrkor i offensiven och han har också ett fruktansvärt bra handledsskott som han inte är rädd för att utnyttja. Så tanken är att han ska få en mer offensiv roll, man ska utnyttja spelarnas styrkor.  

Jens Högbom får ta det mer defensiva ansvaret i par med Adam Schultz. Jens är väldigt duktig i egen zon och boxplay men han är också bra på att leverera förstapass och på att ta upp pucken. Sedan ska vi jobba mer på att han kan avsluta själv, han har ett bra skott. Han kom ofta för djupt ner i zonen och sökte pass, det är inget fel med det men han har ett bra skott han kan utnyttja oftare. Adam är rätt allround som back, stabil med bra fysik, men kanske något mer åt det offensiva hållet.

Samuel Gustafsson får ta den mer offensiva rollen i par med Gustav Tedsjö. Han ska utnyttja sin skridskoåkning och passningsspel. Gustav står sig riktigt bra fysiskt trots sin unga ålder, han är riktigt vältränad och blir tuff att möta för motståndarforwards, han är långt framme i sin fysiska status.

Som förstakedja spelar Filip Thörnqvist tillsammans med Eddie Davidsson och Oskar Norlöv.Det blir samma förstakedja som förra året men Eddie tar Douglas Lögdahls (som gick till allsvenska Vita Hästen, red anm) plats.  Vi känner att vi inte vill byta för bytandets skull. Vi vill ge en trygghet till spelarna också.  Sedan om något inte funkar får man naturligtvis byta men vi kommer inte att göra några stora rockader från match till match. I Eddie så ser vi en spelare som tar ansvar, är duktig i att bära puck, bra spelförståelse och kan axla rollen som Dogge hade förra säsongen. Han har rutinen från allsvenskan så inledningsvis var det självklart att börja med honom som center.

Filip Engqvist, Oskar Olsson och Christian Hägg spelar i andrakedjan. Filip gör ett hårt jobb och är stark att vinna puck, Hägg är finurlig lurig med puck och kan säkert producera en hel del. Sedan Oskar som center som hittar de avgörande passningarna. Han är en framtidsman med mycket hockey i sig. Det känns som en spännande formation.  

Som tredje spelar vi Lukas som center tillsammans med Liljedahl och Semjonov. Lukas vet vi vad han kan och Liljedahl har spets i det att han är avig och en riktig sniper. Sedan Semjonov som kan hitta pass, och som går mycket på mål och tar mycket avslut. Där kan Liljedahl plocka upp mycket puck och utnyttja sin styrka. Semjonov var väldigt duktig man mot man när vi mötte Asplöven. Alla tre har bra fart på skridskorna.

I fjärde hittar vi Anton Rask, Linus Engqvist och Christoffer Fabricius. Rask är en riktigt powerforward, åker mycket skridskor och stor och stark och kan verkligen gå bräschen. Fabricius visade redan förra säsongen att han kan komma in och göra det bra på seniornivå. Han börjar som ytterforward, är ju egentligen center. Är väldigt mogen i spelet för sin ålder. Linus har varit med ett tag och kan med sin rutin hjälpa dom andra på isen.

Powerplay:

Vi har inte diskuterat powerplay än så länge, visst kanske vi saknar en given rightskytt men vi har många som kan spela powerplay som kommer lösa det tror jag. Det kommer nästan bli angenäma problem att utse vilka som ska spela där.

Truppen:

Vi har spetsat till truppen framåt sedan Roman anslöt, och vi har skaffat värdefull rutin under säsongen som gick. Dessutom har våra fyra nyförvärv, Sandberg, Eddie, Schultz och Collberg samtliga spelat viktiga matcher säsongen som gick i sina klubblag, det kommer vi ha nytta av. Det känns jäkligt spännande!  Vi spelar hemskt gärna hela vägen fram i april men det är långt dit, vi tänker sätta upp mål efter cupen då vi vet mer var vi står.

Ett eventuellt backförvärv:

En erfaren back som varit med på rutin hade varit bra att få in. Visst hade det varit bra med en rightback men det viktiga är att få in en kille som varit med på den här nivån förr.

Vad de vill utveckla:

Det gäller att aldrig slå sig till ro som tränare utan att hela tiden vilja utvecklas och bli bättre. Man skulle kunna göra det lätt för sig genom att ta fram en övning ur en pärm och köra den men vi vill hela tiden göra nya saker och presentera saker på ett nytt sätt. Det får inte gå i gamla hjulspår, utan när vi till exempel har individuella samtal med spelarna så kör vi nytt upplägg istället för att det ska bli samma hela tiden. Man måste som tränare vara närvarande varje träning, varje dag och inte slå sig till ro. Vi hittar små saker i vårt spel som vi vill förbättra. I år är ett fokus att vi aldrig ska bli passiva, vi ska inte tokköra hela tiden kanske, men pressa med tanke och att försöka åka så mycket framåt som möjligt med forwards, att undvika baklängesåkning.

Motståndet i västra:

Det kommer att bli ett riktigt getingbo, det är många som vässat lagen, det är viktigt att alla inser det att det kommer att bli tuffa 22 omgångar. Det är också det som utvecklar laget och det vi vill, att få möta bra motstånd. Det är det som krävs för att kunna ta kliv och driva på utvecklingen. Det är också därför vi ser till att möta bra motstånd under försäsongen.

Västerås kommer givetvis vara med uppe i toppen, de har ett riktigt bra lag på papperet men det gäller att alla hittar sin roll och får sin speltid. Det kommer ta lite tid att få ihop laget men de kommer vara med i slutändan det vet vi.

Skövde behöver vi inte ens prata om, det vet vi att alltid blir tuffa matcher och de har vässat laget till i år.

Borlänge har under ett par säsonger nu varit väldigt bra och kommer inte vara sämre i år.

Lindlöven är ett annat lag som tagit kliv år för år, har en tränare som många hyllar och kommer bli svåra att möta.

Men det finns många andra lag som kommer att bli tuffa att möta också, det blir en utmaning och det är det som är roligt också.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram