Succé-Arvid i LÅNG intervju

28 januari 2017 20:40

Länge fick han stå en skymundan för en storspelande Robin Wallin, men i allettans tredje omgång fick Arvid Ljung chansen mot storfavoriterna och som han tog den. Tack vare storspel från hans sida tog laget poäng och sedan dess har han och laget radat upp fina och poänggivande insatser. Sju matcher i rad har han fått stå och är södra allettans näst bästa målvakt statistiskt sett. Hemsidan tog en väldigt lång pratstund med Arvid om allt ifrån hur han ser på sin egen insats till vem han helst har framför sig. God läsning!

Är det Arvid Ljungs genombrott vi fått se den här allettan?

Jo det kan man säga. Jag har inte spelat så här högt innan och fått spela flera matcher i rad nu och fått visa att jag håller.

Du har på dom här sju matcherna du stått i allettan en räddningsprocent på 94,20, du måste vara nöjd?!

Jo det är jag absolut, det har känts bra alla matcherna.

Är det någon match du är speciellt nöjd med?

Nybro- och Borlängematchen. Det är ganska lika hur jag utför dom, det är dom ja är mest nöjd med. Jag gjorde några bra räddningar och höll fokus och släppte bara ett.

Du har ännu inte hållit nollan, hur mycket skulle det betyda?

Det gör inte så mycket egentligen, det är mer bonus om det kommer. Men behövs det så plockar jag gärna fram det, det är inget stort mål men jag vill släppa så lite mål som möjligt för att laget ska kunna vinna.

Är det någon räddning du är speciellt nöjd med?

Den mot Kallinge är ganska sjuk tycker jag, jag vet inte ens själv hur jag gör den. Men samtidigt är det en panikräddning och jag gillar inte att behöva göra sådana, så egentligen så får jag ranka räddningen mot Borlänge när de kom två mot en och jag räddar med stöten högre.

Du säger ju att det var en panikräddning mot Kallinge, men samtidigt så kan det inte ha varit lätt att se den ens med tanke på att det var på en retur från stolpen.

 Jag såg den sent och det var en viktig räddning, det stod mer och vägde så den kanske är bättre ändå…

Jag tycker att du visat upp en imponerande hög lägstanivå. Är det ändå något mål du ändå tar på dig?

Det är ett par stycken, ett mot Nybro och Trojamål ska jag ha. Men jag har fått bort de flesta dåliga målen. Men det är det jag är mest nöjd med, att jag kunnat hålla fokuset så man inte släpper in några enkla och samtidigt gör några extraräddningar.

Tittar man tillbaka på dina matcher i grundserien så är det ändå ett par mål som jag tycker du ändå ska ha.

Ja det målet mot Åkers och ett mot Grästorp var jäkligt dåliga, det var uselt av mig. Det var som jag sa efter Troja, att står man sysslolös och inte fått spela så mycket får man inte matchkänslan, man blir tryggare när man fått stå flera matcher i rad och fått komma in i det.

Du menar att det blir lättare att hålla fokus om man får spela regelbundet?

Ja spelet blir mer naturligt, man hamnar i ett flow och vet vad man ska göra på ett annat sätt.

Du är också van vid att spela mycket under dina tidigare år…

De senaste tre åren har jag stått de flesta matcherna så det är man van vid. Jag trivs bättre i målet än på bänken.

Har det varit jobbigt att sitta på bänken?

Emellanåt har det varit jobbigt, det går inte att bidra därifrån och man vill gärna bidra. Så det har varit frustrerande men samtidigt förstår jag att jag har fått stå vid sidan av. Men det är kul att få stå nu i alla fall.

När jag hade podcast med er nya spelare för säsongen så gav Oscar Norlöv dig målet med allettan att du skulle ta förstaspaden. Har du nått det målet nu?

Det är jag som stått det senaste så lite så är det väl ändå, sedan får vi se hur det blir i fortsättningen.

Du känner flåset i nacken?

Det gäller att spela bra hela tiden, det vet jag. Wallin är en bra målvakt. Men jag vill spela bra för att laget ska kunna vinna mer än att jag vill spela bra för att behålla förstaspaden.

Hur är ditt och Wallins förhållande, ni är ju både lagkompisar och konkurrenter?

Det är bra, det har varit bra hela tiden, vi pendlar från Skövde tillsammans. Visst är det lite speciellt när man samtidigt är konkurrenter men vi har hållit det på en bra nivå tycker jag.

Gläds han med dig och dina framgångar?

Svårt att säga, som kompis och polare tycker han säkert det är kul, men helt nöjd kanske han inte är. Han vill ju spela så det är kanske lite blandat, så kände jag och tror nog de flesta målvaktsparkänner likadant.

Hur har du utvecklats under din tid i Bois?

Jag har utvecklat allt, det är en helt annan nivå. Det jag är mest nöjd med är att jag hanterat det så pass bra att komma till en så pass mycket högre nivå, jag är nöjd med att jag fortsätter vara en bra målvakt som räddar mycket puckar.

Du har Mårbäck som målvaktstränare, har du haft en sådan tidigare?

Inte de två senaste åren. Det är skönt när det går dåligt, och jag är väldigt nöjd med samarbetet med Mårbäck och Wallin. Det vi har tränat mycket på är att spela klart situationerna, att inte vara nöjd med att klara förstaläget utan fortsätta, det är lite det som kanske gjorde att jag gjorde räddningen mot Kallinge. Att man tränat mycket sånt på träningarna så det kommer på matcherna också.

Ja det hade varit väldigt lätt att ge upp när man ser att motståndaren har helt öppet mål…

Ja när man ser att det inte finns en chans att jag inte hinner är det nog lätt att ge upp, men har man tränat på att alltid försöka rädda den så får man in det tänket på matcher också.

En storvuxen målvakt som du är (191 cm, 97 kg) försöker ofta utnyttja sin storlek och går ner i butterfly och blir mycket puckmotare, men jag upplever att du har betydligt mer i din verktygslåda, då du är såväl följsam som snabb med plocken. Hur ser du på den målvaktsstil själv?

Jag ser mig inte som en klassisk butterflymålvakt, visst kan jag använda storleken när det behövs när skotten kommer från nära mål och också blocka skotten, men jag tar hellre pucken med handskarna och jag vill vara en rörlig målvakt. Jag var inte så stor när jag var liten så jag blev väl rörligare på grund av det kanske.

En annan detalj är att du har bra spelförståelse och använder det i spelet med klubban. Var har du fått det ifrån?

Det hänger mycket på bra spelförståelse för att våga använda klubban, sedan är det roligt att spela med den också. Jag började som målvakt rätt sent så det är nog kvar sedan tiden som utespelare. Jag har lärt mig utnyttja min spelförståelse, det gäller att värdera lägena rätt också bara.

Ja även om du gjort det riktigt bra så har det ändå osat katt ett par gånger.

Ja men senast mot Lindlöven var det mer på grund av att det var dåligt utfört. Det var slappt agerat, det gäller att hålla fokus fullt ut.

En sak som kan skilja mellan målvakter är hur de vill att backarna ska agera. En del vill att backarna ska täcka skott, andra att de ska fokusera på att hålla undan motståndarna och se till att målvakten får fri sikt mot pucken. Hur vill du att backarna ska göra?

Det är svårt att säga, det beror på situationen.  Men forwards ska alltid täcka skott från backplats. Men går man ner och täcker som back och går den då förbi backen ser man ingenting som målvakt. Nu lyckas de ofta täcka den, men som andramålet mot Kallinge där den går förbi Dogge (Lögdahl) och förbi mig, där borde jag ha skrikit att han inte skulle täcka så att jag sett skottet. Det kan ju vara en regel, att de ska täcka skott och om jag inte vill det så ropar jag.

Är du pratsam på isen annars?

Ja det tycker jag, försöker hjälpa var de har sina gubbar och så.

Är det viktigt tycker du?

Ja det tycker jag, killarna har för det mesta väldigt bra koll, men det kan vara bra att tala om ifall de missar någon. Det är viktigt med kommunikation för alla spelare på isen.

Är det någon back du känner dig extra trygg med när du har honom framför dig?

Jag är nöjd med alla backar, men backparet med Jens och Jones, de spelar alltid enkelt och rejält med få misstag. Alla gör det bra men de gör det extra bra. Sedan är deras roll också att vara lite defensivare än de andra.

Hur tycker du annars att klassen på hockeyettan är i jämförelse med tvåan som du varit i mest tidigare?

Jämför man med division två är det ju bättre på alla vis. Snabbare, bättre skott, mer strukturerat. Sedan får man också bättre hjälp med att rensa returer och så där vilket gör det lättare som målvakt. Allettan är ännu ett extra snäpp, det är jämna matcher hela tiden första halvan utöver Trojamatchen kanske. Det är roligt att spela de här tighta matcherna, det trivs man med för då får man mycket att göra som målvakt.

Du har så här långt en räddningsprocent i allettan på 94,20. Tror du att du kan hålla den eller blir det svårt eller siktar du ha ännu högre?

Jag känner mig trygg på det jag gör. Jag släppte tre senast annars så har jag bara släppt in en eller två, annars ska jag kunna ligga där. Ligger man på två insläppta så har man en bra chans att vinna. Räddningsprocenten beror också på hur mycket skott man får mot sig, men anledningen till att vi kan ligga där vi gör är att jag kunnat ha en bra statistik.

Det sägs ju att en målvakt är halva laget, håller du med om det?

Ja det tycker jag faktiskt. Målvakten ÄR otroligt viktig, den är med hela tiden och utan en bra målvakt kan man inte vinna, det gäller att han spelar bra.

Gör man ett misstag som utespelare så syns inte det så mycket men som målvakt så syns det direkt.

Det var en av anledningarna till att jag ställde mig, jag vill ha den pressen på sig, man måste spela bra. Man kan inte gömma sig bakom någon annan att man kan göra en dålig insats och ändå vinna, det går inte som målvakt i regel.

Hade jag varit målvakt så hade jag antagligen grävt ner mig om jag gjort ett misstag...

Det har blivit lättare och lättare att släppa misstag, gör man ett misstag funderar man på det, det gör man, men man får släppa det och fokusera igen. Jag har spelat några år nu och då blir det lättare att släppa under matchen, sedan kanske man funderar mer efter matcherna istället.

Målvakter sägs vara lite speciella, stämmer det?

Det är nog något man mer fått för sig, jag tror inte det är någon större skillnad. Det skulle väl vara att man ställer sig i vägen för hårda skott i så fall. Sedan kanske inte jag är helt normal men…

Vad tänker du på då?

Jag har lite konstiga saker för mig ibland, men det har kanske de flesta.

Är du skrockfull så du tar på din en skridsko före en annan eller så?

Jag har en del rutiner, men hur man tar på sig utrustningen är mer av bekvämlighet. Men jag har en speciell grej, jag har varmvatten i min vattenflaska. Det började för tre år sedan att jag kände att jag blev kall under matcherna och tänkte att fick jag varmvatten så skulle jag vara het och det funkade så det har jag fortsatt med även under matcher jag vet att jag får mycket att göra.

Du har nu spelat nästan en säsong i Bois, hur har du kommit in i det?

Jag är hur nöjd som helst! Det är ett skönt lag med sköna gubbar. Sedan har jag alltid spelat i lag med bra stämning och så, men det är lite extra bra är. Sedan är det mer seriöst här, det är en helt annan nivå.

Hur menar du med mer seriöst?

Dels att vi tränar betydligt mer, men även inställningen på varje träning, alla vill vinna och ge allt, det blir mer serösa träningar.

Vad hade du för ambitioner när du kom till Bois?

Ambitionen var att etablera mig som hockeyettanmålvakt och bli förstemålvakt, och så att spela bra naturligtvis.

Har dom ambitionerna höjts nu?

Det skulle jag vilja säga, nu vill man ju stå de viktiga matcherna. Nu när vi spelat bra, både jag och laget, så vill man gå så långt som möjligt. Men statistikmässigt vill jag ligga där jag ligger nu.

Kan du sova på nätterna när du gjort så bra matcher eller ligger du och tänker på dom bra räddningarna och spelar upp dom?

Jag har lite svårt att sova efter matcher men det har jag oavsett om det gått bra eller dåligt. Antingen grubblar man på misstagen man gjort eller så är man nöjd, det har jag alltid haft.

Drömmer du om spel i allsvenskan, SHL, NHL, landslaget?

Jag har definitivt ambitioner att spela högre upp, det har gått bra nu så jag har kommit en bit på vägen.

Jag pratade med en hockeykunnig som sa att det kan vara svårt efter en genombrottsäsong att göra en lika bra andra. Vad tror du om det?

Det kanske låter kaxigt nu men visst har jag spelat bra i allettan, men jag tycker inte att jag spelat över min förmåga. I grundserien fick jag stå strömatcher och kom aldrig in i matchfeelingen, men nu när jag gjort det ät jag tryggare och har fått ett flow. Och visst är jag i bra form, men jag är inte toppad, jag spelar det spel jag kan nu tycker jag. Det är inte extraordinärt. Jag förstår om andra tycker det, men jag är trygg i mitt grundspel. Jag är inte förvånad själv att jag spelar bra och att jag fått stå det sista. Statistikmässigt kanske jag är lite förvånad, men att jag spelat bra och fått stå är jag inte förvånad över, det var min ambition från första början.

Jag har sett målvakter göra jättematcher mot Bois men känslan hos vissa är ändå att det är en hel del tur inblandat, de gör räddningar de inte ens vet om och så där. Men i ditt fall ser det inte ut som tur, de ser väldigt medvetna ut och du ser följsam och vaken ut.

Nej jag känner mig trygg i matcherna och på nivån, jag har en plan varje gång pucken kommer till mig så…

Nu har vi pratat mycket om dig, men tänkte att vi ska prata lite kort om laget också. Ni ligger på en tredje plats och har gjort det kanonbra, men vad hände mot Lindlöven senast?

Det påminde lite om Skövde, vi kom inte riktigt upp i nivå. Vi var inte lika intensiva som vi brukar vara. Men Lindlöven var bra, framför allt var de väldigt bra på att försvara sin kasse. Dessutom hade de några bra spetsspelare. Men vi är inte nöjda med insatsen. Det kan vara svårt att komma upp varje match.

Det hade inte gått FÖR bra för laget så att ni trodde att det skulle gå lätt?

Det är möjligt. Det är ingen som gör det medvetet, det har gått bra och man kanske tror lite väl mycket om sig själv samtidigt som Lindlöven inte hade så mycket poäng, så möjligt är det men jag vet inte.

Imorgon möte ni Vimmerby, ett Vimmerby som inledde väldigt trögt men som nu efter ett tränarbyte har två raka segrar. Det måste vara ett jobbigt läge för er att möta dom i?

Ja det kommer att bli riktigt tufft, men det är bara roligt. De har varit bra sedan tränaren fick lämna. Det såg vi när vi mötte dom att de hade många bra spelare men inte fick ihop det. Men det kanske de fått nu och då kommer det att bli riktigt tufft men det är så det ska vara.

Vad har de för styrkor?

De har några skickliga spelare, så det gäller att ge dom så lite spelvändningar som möjligt. De har säkert bra powerplay då de har många bra spelare.

Vad har du för minnen från förra matchen mot Vimmerby då ni vann med 2-4?

Att vi presterade som lag, satte våra chanser och hade bättre målvaktsspel, Wallin gjorde en riktigt bra match då.

Hur ser laget ut imorgon?

Första, andra och tredje ser likadana ut som förra matchen, sedan får vi se hur fjärde blir. Jag vet inte om Henning Dahlberg kan vara med på grund av hjärnskakning, och Oskar Olsson har ju haft halsfluss. Markus Ejdergård kanske är med, det var någon som sa det. Är Oskar och Henning borta så behöver vi få in någon.

Och du står?

Jag står.

Vad har ni slipat på annars under veckan?

I början var det lite hårdare fys och högt tempo med tävlingar. Sedan har vi tränat på ett par grejor inför Vimmerbymatchen, både powerplay och i grundspelet.

Hur viktig är matchen imorgon?

Viktig! Efter denna match så har vi Troja och Kristianstad så det är en viktig match om vi ska ligga där uppe i tabellen. 

 

Av Krister Holm
Foto Anna Engström

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram