Stekhete Linus inför helgen

08 februari 2018 22:40

Han är verkligen inte känd som någon stor poängmaskin, snarare som en defensiv klippa som alltid gör ett stort jobb på isen. Men i allettan har det verkligen lossnat för Linus Engqvist. Hemsidan tog sig ett snack med killen som kanske gör sin bästa hockeysäsong någonsin.

Linus Engqvist, het som ett strykjärn med bra spel och mål i parti och minut. Du har bra självförtroende nu!

Ja det har fungerat bra sista tiden. Framför allt tycker man hockey är roligt och jag har hittat bra kemi med kedjekompisar och backkollegor och det rullar på bra.

Ryktet säger dock att ni bytt i kedjorna i träningarna, att Erik Olsson fått lämna plats för din bror Filip.

Ja det stämmer!

Vad är dina tankar om det?

Det har funkat en tid för oss tre samtidigt som tränarna kanske känner att de inte fått ut max av andra. Vi hade gärna spelat mer tillsammans men de vill kanske få igång fler och då gjorde man det skiftet att Filip spelar med oss och Erik med Eddie. De vet ju vad de får av oss så det kan de falla tillbaka på ifall detta inte faller väl ut.

Tidigare så upplever jag att du och Filip kanske tagit ut varandra lite men jag tror inte så blir fallet nu med ditt nyvunna självförtroende, du ser inte bara honom.

Ja det kan vara nyttigt att komma ifrån varandra, man ser varandra på annat sätt när man sitter på sidan, du är nog inte ensam om att tycka det. Sedan är vi bekväma att spela tillsammans och tycker att det stämmer bra, men vi har kanske inte fått ut max tidigare. Men nu har jag en skön känsla och känner mig pigg och fräsch och Filip har sett vad som gjort att jag Erik och Dahlbom passat tillsammans så han kan nog ta den rollen ganska bra. Så jag tror inte det kommer att bli något problem utan vi kanske kan få ut ännu mer av varandra.

Sedan har du en bra kemi med Johan Dahlbom också nu!

Man kommer in i flowet och hittar kemin. Jag är rätt nöjd att ha en defensiv roll medan Filip vill ha en offensivare roll . Men nu med självförtroendet och att jag har fått en annan roll nu också när jag kommit in i flowet så kan jag rida på den. Vi har bra kemi jag och ”Dalle”, de kan ligga på hårt och jag ligger lite högre upp i zonen, så vi har accepterat rollerna och det har funkat bra. Sedan är det skönt med utdelning också, vi har inte bara skapat chanser utan producerat också, det är jädrigt skönt.

Jag snackade med Peter Isgren efter en match där du återigen gjort mål och sa något i stil med att den målexplosionen såg vi inte komma. Men han sa att han tränat dig i junioråldern så han visste att du hade det i dig, det gäller bara att du tror på det!

Peter känner mig utan och innan, han har tränat mig många år och vi har fungerat bra tillsammans hela tiden.  Men när man kommer upp i seniorhockeyn är det, tuff konkurrens om de offensiva rollerna, se på Dogge som gjorde över 50 poäng och Lukas och Oskar är vassa också. Det har med självförtroende att göra, nu får man kommentarer och uppskattningar och det är roligt och lyfter en, men det har funkat bra med defensiv roll tidigare också, men nu har Helmer och Isgren visat att de har trott på oss och det ger oss en boost. Att få höra att Linus kedja ska vara inne när det är anfalls-tek, det är små saker som gör att man lyckas, många faktorer som bidrar.

En skillnad jag upplevt i år är att du tar pucken mer till mål istället för att hamna ute i sargerna, är det något ni pratat om?

Det har jag hört i 15 år nu att jag ska ta avslut och ta pucken till mål, är det inte från tränare så är det farsan och kompisar. Men när det funkar så dyker lägena bara upp, pucken kommer till en nästan utan att man behöver tänka. Sedan är det en trygghet att man vet att man har kedjekompisar som täcker upp bakom en om man går fram, den kemin är viktigt. Det är inte bara bra för mig utan för hela femman.

Det ser man ju också i boxplay där ni faktiskt också gör mål!

Ja det har brorsan skällt på mig många gånger att man inte bara ska skicka pucken 60 meter upp i banan när man vinner den utan att man ska försöka anfalla också, det förväntar sig inte motståndarna. Men vi vill verkligen anfalla och skapa lägen, går det inte så känner vi ändå att vi har orken att ta hemjobbet, det är också självförtroende.

Du har ju spela med brorsan i många år nu, vad är det för skillnad att spela med honom än kanske Erik som du bara gjort 10 matcher med?

Att det är en tuffare jargong kanske! Vi har lite olika spelstil, Filip är tuffare och med där framme där det händer medan jag är lugnare på det området. Men det är en trygghet att ha honom vid sidan av, vi känner varandra utan och innan. De har haft en tydlig idé när de särade oss, vi har inte haft något emot det, utan vi har sett varandra med nya ögon nu kanske. Sedan har vi spelat box tillsammans och varit taggade på det att visa oss från bästa sidan då. Så det har varit lite skönt vara ifrån varandra med, skönt med variation.

Är detta din bästa säsong?

Ja sista tiden kan vara min bästa, framför allt att man känner i alla matcher i allettan så har det fungerat. Jag har kommit upp i standard alla matcher och jag känner mig hel och fräsch, så en av mina bättre faktiskt.

Erik har verkligen tagit kliv i allettan sedan han fick spela med dig och Dahlbom. Hur ska han klara sig utan er nu då?

Det blir inga större problem!  Eddie är puckstark, det gäller att han utnyttjar Eriks fart och serverar honom när han har maxfart. Erik hade det inte lätt i början med stukat självförtroende, men han tränar på stenhårt, det är ingen slump att han kallas Herkules, han är urstark! Så han är verkligen värd att det lossnat för honom. Vi har snackat mycket och vi har hittat ett spel som passar oss tre och hoppas han kan ta med det till Eddies femma också och utnyttja sin fart. Men jag tror det kommer funka jättebra.

Du får ju spela med bror din och nu är ni tre oerhört starka defensiva spelare i samma kedja. Tror du att ni kommer att få en defensiv roll att ta ut motståndarnas bästa kedja?

Jag vet inte, det kanske är tanken, men vi har producerat framåt också, så de ser oss nog inte bara som ett verktyg att låsa motståndarnas femma utan att vi ska kunna vinna matchen i matchen mot dom. Men visst kanske det blir så att vi matchas mot bästa kedjan.

Hur blir kedjorna nu då?

Thörnqvist, Douglas Lägdahl och Oskar Norlöv, samma kedja som vara så bra förra säsongen. Det är killar med bra speluppfattning, ”Dogge” kommer bli otroligt viktig när han får självförtroende.

Hade han för mycket vilja mot Västerås?

Jag vet själv hur det är när man varit borta, då vill man mycket. Sedan kanske det inte var någon optimal match för honom mot Västerås, det blev mycket fläng och Hawaii, det är inte den hockeyn han föredrar. Men det är klart att han vill slå de avgörande passningarna men ge honom några matcher så kommer det.

Andrakedjan?

Det blir Erik,Eddie och Hägg. Det kan nog också bli bra, framförallt ska Eddie ha mycket puck och släppa till killarna som kommer i fart på kanterna, kan vi få igång dom så blir vi svårslagna. Eddie med mycket puck och Erik och Hägg långt fram i banan.

Sedan blir ni väl tredje men vilka spelar fjärde?

Lukas, Oskar och Rask eller Roman, jag vet inte riktigt hur det blir. De kanske alternerar. Den tror jag också kan bli intressant, Lukas kan vara bulldozer lite längre fram, han är stark på puck, Oskar blir med spelfördelare. Sedan är Lukas bra defensivt också, det kan bli en spännande kombination.

En som verkligen varit bra denna säsong är ju Lukas…

Ja han jobbar och sliter och det syns att han gillar hockey. Jag gillar Lukas, han är alltid där med stort engagemang och vinnarskalle. Han är väldigt viktig för laget, även om han inte gör en massa poäng så gör han ett enormt jobb i både boxplay och powerplay där han tar mycket stryk framför kassen.

Blir backsidan intakt?

Ja den är intakt, alla är friska och skadefria.

Ni har nu haft 2½ vecka med en match bara. Har det gett er tid att läka?

Ja det har varit otroligt nyttigt, alla jobbar ju på ett eller annat sätt och det är intensivt i allettan med många och tuffa matcher. Man måsta ta ut sig varje match och sedan upp tidigt och jobba dagen efter så man försöker verklig koppla bort hockeyn när vi varit lediga. Nu när vi har kunnat vila ut så kan alla vara med igen, det är en bra kombo med intensivt och sedan vila.

Hur spelsugen hinner man bli då?

Matchtarmen suger det verkligen i! Det är ju så roliga matcher också, lite slutspelskaraktär och det är inget lag som dragit ifrån. Så det är kniven mot strupen hela tiden, roligt med så pass tätt mellan många lag. Det är många som kan komma långt och det vill man ta vara på, så vi är otroligt taggade inför helgen.

Ni möter två lag som ligger före er i tabellen, hur ska ni tas med dom?

Vi vet vad det var som brast senast mot Borlänge, vi vet vad vi behöver ändra på och ta lärdom av. Sedan är det resor, det gäller vara alerta från start och påkopplade. V har en genomarbetadgameplan för hur vi ska ta med oss 6 poäng i helgen.

Borlänge har varit väldigt aktiva på transfermarknaden med många lån och värvningar. Senast idag värvade de Jesper Bärgård, en kille på 100 kilo som ska kunna kriga på kassen. Kan han bli ett hot?

Nej! Vi vet vad vi ska göra och funkar det för oss så spelar det ingen roll vilka vi möter, vi fokuserar på vårt, det är skit samma vad de får in, när det funkar för oss är vi svårslagna.

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram