Stark seger mot serieledarna

04 februari 2017 21:20

Ett Boislag med tre raka förluster och med flera av sina starkaste spelare borta, mot ett Troja som ledde serien efter nio segrar på tio matcher kan väl bara sluta på ett sätt? Ja att Troja skulle vinna detta tämligen komfortabelt trodde nog de flesta, men inte Bois. De hade nämligen bestämt sig för att kriga för seger och som man gjorde det: Tre mål framåt och inte ett enda bakåt innebar att man inte bara vann, man vann övertygande och rättvist med 3-0 (2-0,0-0,1-0).

Bois hade flera viktiga kuggar borta inför dagens match: Oskar Norlöv, Linus Pellfolk och Henning Dahlberg saknades samtliga på grund av huvudskador, tilltänkte ersättaren Oliver Ahlgren var också skadad och dessutom hade viktiga backen Jens Högbom fått lämna återbud på grund av ljumskproblem. Ett positivt besked var i alla fall att Filip Engqvist kunde spela trots ryggproblem vilket gjorde att man med hjälp av att junioren Christoffer Fabricius anslöt samt att Linus Engqvist dubblerade ändå kunde ställa upp med tre backpar och fyra kedjor.  Det var dock ingen kedja som var intakt utan det var nya rakt igenom.

Att det var nya omgivningar för samtliga spelare märktes dock inte när pucken släpptes. Redan från start så visade förstakedjan med Thörnqvist, Lögdahl och Hägg väg genom att etablera spel i anfallszonen. När kedjan kom in för andra gången så nöjde de sig inte med att etablera anfallsspel, då satte man också ledningsmålet. Efter lite snurr i anfallszonen så kommer ett skott från Albin Hernod från blå som missar mål och går i sargen bakom Trojakassen. Douglas Lögdahl provar då en fräckis att slå in sargreturen på mål och den går via Johan Nielsen i Trojakassen och in. Spelet är resten av perioden rätt jämnt, där Troja har kanske de något längre anfallen men utan att komma till skott riktigt, medan Bois har lite rakare anfall med mer avslut. Det visar sig också på skottstatistiken i den första perioden som Bois vinner med 14-6. Att det lönar sig att skjuta visade sig också med knappt två minuter kvar av den första perioden. Bois får chansen att spela 4 mot 3 då Douglas Lögdahl får chansen att skjuta från toppen av vänster tekningscirkel. Skottet blir inte så märkvärdigt, men Lukas Larsson står precis i ansiktet på Johan Nielsen som inte ser ett dugg utan pucken går in mellan benen på Trojamålvakten.

Att Bois har ledningen med 2-0 efter den första perioden var kanske något mål för mycket, för spelmässigt så var det trots skottstatistiken en rätt jämn tillställning. Å andra sidan skulle man faktiskt kunna ha gjort något mer mål i den andra perioden. För speciellt i de första 12-13 minuterna av den andra perioden så visar Bois upp ett riktigt bra lagspel där man släpper till väldigt lite bakåt medan man är väldigt kreativa offensivt. Christian Hägg har en genombrytning från kanten in på kassen men Nielsen är tät, senare passar han ruggigt läckert till Björklund som får fritt skottläge mitt i slottet men Nielsen gör en fin räddning. Liknande skottläge har också Lukas Larsson men Nielsen storspelade. Detsamma gör han när Anton Rask får ett kalaspass av Oskar Olsson och helt ren sånär överlistar Nielsen, men ny räddning av Nielsen som också kan avvärja Oskar Olsson retur liggande. De sista fem minuterna av perioden är det dock Troja som lyfter upp spelet. Man har också ett kalasläge att få in en reducering, men Arvid Ljung gör en kalasräddning på den soprena Trojanens avslut. Det kan ha varit en matchavgörande räddning.

Bois hade alltså ledningen med 2-0 inför den tredje perioden och Bois som så långt framgångsrikt spelat med hög press  blev lite mer tillbakadragna. Det passade Troja utmärkt för då fick de utrymme för att spela mer i anfallszonen vilket de verkligen gör bra. De hade stundtals riktigt bra snurr i Boiszonen och speciellt i powerplay hade de lägen att reducera. Arvid Ljung visade då varför han är en av ettans just nu bästa målvakter. Ett par glimrande parader på direktskott gjorde att han höll kassen ren från påhälsning. Ju längre perioden gick, desto bättre lyckades dock Bois få stopp på dom på defensiv blå och därifrån spelvände man, dock utan att få till något mer mål. Målet skulle istället dröja till slutminuten. Troja tar ut målvakten och spelar med sex utespelare när pucken åker ur Bois anfallszon och det blir en åkduell mellan Christian Hägg och en Trojaback. Hägg är riktigt snabb och trots att han är 2-3 meter efter när åkningen börjar så är han först till pucken och kan slå in spiken i kistan, 3-0.

En väldigt överraskande men naturligtvis också glädjande seger för Boislaget. Samtliga i laget gjorde en riktigt bra insats även om Lögdahl med två mål och Arvid Ljung med hållen nolla är lite extra stora hjältar. Förhoppningsvis kan Boislaget komma upp i liknande fina kapacitet också framöver, då är den åtråvärda tredjeplatsen inom räckhåll! 

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram