Sportchefen om Douglas

27 januari 2018 12:50

Det var inte bara supportrarna som var lyckliga när Douglas Lögdahl igår blev klar för Mariestad Bois utan även Bois sportchef Ronny Johansson var påtagligt glad när hemsidan tog ett snack med honom om supervärvningen.

Douglas Lögdahl tillbaka i Boiströjan, för hur lång tid då?

För resten av den här säsongen och ytterligare två säsonger.

Att det blev så långt kontrakt som två år, hur gick tankarna där?

Han sa att nu vet jag hur det är att inte må bra och jag vet hur det är att trivas och må bra, och jag vill trivas och må bra. Vi pratade också om att allsvenskan inte var ett onåbart mål, vi närmar oss det hela tiden och då ser han glädjen i att vara med i ett lag som tar sig dit snarare än att sticka till ett lag bara för att vara där. Och när han då sa att han ville känna tryggheten så sa vi det att det är lika bra att köra på två år så slipper man ta nya diskussioner, så det var ett ömsesidigt beslut att skriva ett längre kontrakt.

Det är en otroligt viktig pjäs som man kan bygga ett lag runt.

Ja det är en sådan pjäs som man vill ha klart så tidigt som möjligt efter en säsong för att kunna bygga utifrån det. Nu är han redan klar och ett antal till, jag tror vi har nio spelare på kontrakt redan. Det känns otroligt skönt jämfört med förra säsongen då vi hade en på kontrakt tror jag. Du ska ändå fixa ihop en stomme och nu känns det som att vi har en bra bas och tanken är ju att vi inte ska ha 16 forwards nästa säsong utan ha våra 13 och då inser alla att vill man vara med så måste man prestera och skriva på ganska så tidigt, för vi kommer inte vara mindre intressanta att spela i nästa säsong. Det känns skönt också att vi har en så tight grupp som driver varandra hårt så man behöver inte göra så stora förändringar.

När du först fick hör att Dogge var ledig, vad var dina tankar då?

Det var klart att det var en kille som när det inte funkade för honom i Vita Hästen så var vi väldigt intresserade av att få hit honom igen. För vi vet att han funkar bra här och det vet han själva också. Förra säsongen var han av ettans tre bästa forwards så det är en önskespelare i många föreningar kan jag säga. Sedan när vi fick kontakt så jobbade vi febrilt givetvis för att lösa det, och mycket tack vare Oxarna som gjorde ett stort jobb och samlade in pengar så att vi kunde lösa det ekonomiska för den här säsongen, så tog det en vecka och sedan var vi i hamn. Det ska bli spännande att se vad han tillför.

Vad är hans stora kvaliteter som du ser det?

Han har otroligt bra spelförståelse, är en bra center som är bra på att sätta rytmen i spelet. Han vet när man ska trycka på och när man inte ska göra det. Han är en otroligt bra framspelare som dessutom kliver fram och gör de avgörande målen, det är det som skiljer bra spelare från de bästa. Det finns många som kan göra poäng, men när det gäller så får de problem, men Douglas avgjorde matcher i parti och minut också i allettan och playoff.

Jag ser också en annan kvalitet hos honom, han är en riktigt bra tekare, något vi kanske saknat lite i laget.

Ja absolut, där var han stark ifjol. Det har vi haft lite problem med i allettan, vi vinner för få avgörande tekningar i ytterzonerna. Det är skönt att få börja med pucken i powerplay och slippa hämta puck i 30 sekunder först. Han stoppas ju in i en miljö han är van i med Thörnqvist och Norlöv och dom spelade ju allettan hela förra säsongen. Han kommer lätt in i gruppen och dom nya har smält in bra så det ska inte vara några problem för honom att komma in bra i laget.

Hur viktigt är det tror du att få komma in i en trygg omgivning när man är stukad som han kanske är?

Det kan vara a och o, det är det han sagt nu att det har gått väldigt fort för honom att må väldigt mycket bättre igen. Sedan på isen kanske det hjälper också att få spela i en omgivning han känner och det känns ganska givet att han ska in där. Eddie är en flexibel spelare som kan gå ytter och jag tror att linan med Oskar kan få ett jäkla lyft om han kommer in där. Det kommer finnas oändligt antal uppställningar på forwards och det är en grym konkurrens på forwardssidan. Så vi kommer inte var speciellt sårbara på skador, vi får nästan för stor bredd egentligen. Men det har varit speciella omständigheter att vi har spelare som velat komma tillbaka som vi har lyckats lösa och därför ser det ur så här nu.

Ni hade en bra forwardssida redan från början men nu har ni fått in två riktiga klassforwards i Erik Olsson och Douglas Lögdahl.

Absolut och som Erik sett ut på slutet! Jag vet att vi hade ett snack när det gick lite tungt för honom i början att ju tuffare matcher det blir desto bättre kommer du att vara. Skit i om du inte levererar, du behöver inte göra ett mål, men det jobbet du lägger ner kommer att generera mål för andra i alla fall. Men jag tycker han är grym på isen nu, det finns ingen som rår på honom och han har en otrolig acceleration, utväxlingen på skridskorna är enorm. Och ju tuffare och tightare det blir, desto mer orkar han, han börjar verkligen komma till sin fulla rätt. Och Douglas tror jag inte heller är en sämre spelare än han var när han lämnade så det ska bli otroligt spännande att se.

Har Bois haft starkare forwardsuppsättning under dina år i klubben?

Det är svårt att jämföra men säsongen när Lasse Lundström tränade oss då vi hade Trygg, Anders Lundström, jag och Jonsson med flera. Det var ett bra lag på papperet men det gäller att det ska funka i gruppen också och i år känns det som att vi både har ett bra lag på papperet och en otrolig sammanhållning i gruppen och så bra har vi aldrig haft det som jag vet.

Hur stor risk är det att det ändå blir slitningar i gruppen nu när det blir en forward till?

Jag tror inte att det blir så. Visst hamnar någon utanför, så blir det ju per automatik att när någon kommer in så blir det någon som får kliva åt sidan. Och det är ju inget roligt, det tycker ju inte Kalle och jag heller, men när det blir som det blivit så hade vi varit dumma om vi inte tagit chansen. Och jag tror inte att det blir sura miner, jag tror istället att dom kommer kriga ännu hårdare för att ta en plats. Gör man det inte bra så står det en annan gubbe och knackar på. Vi har en otrolig bredd nu, vi skulle kunna ha två kedjor borta och ändå ställa upp med ett jättebra lag. Nu börjar det dra ihop sig på säsongen så nu tror jag att gubbarna borrar ner huvudet och kör bara.

Dogge levererade som sagt var ungefär 1½ poäng per match förra säsongen och knappt en halv poäng per match i en defensiv roll i allsvenskan denna. Vad kan man ha för förväntningar på honom nu?

Förväntningarna är att han ska vara en ledande spelare. Jag kommer inte ställa några krav på att han ska göra en massa poäng, men jag förväntar mig att han ska göra sitt yttersta och gör han det så kommer han göra poäng. Och kommer det ändå skita sig så får vi ta det därifrån, man behöver inte måla upp några orosmoln förväg utan det tar man om det blir.

Vad ser du som de stora vinsterna med Dogge i laget?

Vi får en extra dimension i spelet och kanske två dimensioner till i powerplay. Det är en bra kille, det känns tryggt, killarna vet att det inte är en kille som bara är här och vänder utan han är här och kör på. Så det är bara positiva saker.

Det blir en rightare till också…

Ja vi hade tre innan, nu blir det fyra. Det ökar ju dimensionerna i powerplay och allt vad det är. Vi pratar om att det blir en tuff konkurrenssituation på forwardssidan, men det kommer att bli en SJUK konkurrens i powerplay, det kommer att vara killar som är väldigt duktiga på att spela powerplay som inte kommer att få göra det.

Med så många stjärnor i laget, är det inte risk för att det blir för många generaler och för få krigare?

Nej det kan jag inte tycka för vi har väldigt många krigare i laget och dom underkastar sig varandra. Dom som folk runtomkring tycker är generaler det är dom som visar att dom är krigare också. Se på Thörnqvist och Eddie, Eddie kanske inte åker runt och tacklar allt och alla som andra är duktiga på, men han är där och täcker puck och åker inte på ett ben och kikar utan han underkastar sig det jobb som behöver göras. Jag tycker vi har en otroligt bra bredd på det, se på killar som bröderna Engqvist, Lukas Larsson, Dahlbom, Rask, Erik Olsson med flera, det är killar som spelar otroligt uppoffrande, sedan har du Hägg, Roman och Norlöv som har sitt slit, det gäller att få ihop det till en bra mix.

Helmer kommer få problem nu!

Det är angenäma problem att få ihop det här. Nu kommer vi inte kunna ha gubbar som kan åka runt och känna sig givna, utan presterar du inte är risken att du får sitta. Det är egentligen inget jag förespråkar, men nu har vi det så så länge vi inte drar på oss några skador. Vi har haft några skador hela tiden nästan men vi har varit så pass breda att vi ändå inte behövt känna av det.

Västerås nästa onsdag, tror du han kan vara spelklar till dess?

Ja det är vår absoluta tanke att han ska spela där!

Det är en viktig match!

Ja det är det, vi har ju förlorat två tighta matcher mot dom och det skulle smaka mumma att vinna där uppe!

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram