Spelarporträtt: Thörnqvist

03 april 2018 19:20

Namn: Filip Thörnqvist

Ålder: 28

Position: Forward

Tröjnummer: 21

Säsonger/matcher i Bois: 11/446

Filip på eliteprospects: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=6990

Filip Thörnqvist är lagets stora pulserande hjärta, den som allt kretsar runt. Det är hemma hos Filip som spelarna hänger, det är hos honom de nya spelarna får bo för att komma in i laget. Tar hand om alla med stort hjärta och samma hjärta visar han på isen. Inga halvmesyrer, det är 100% i alla situationer. Men han har inte bara ett krigarhjärta utan också en hel del skills. Given lagkapten.

Berätta om din uppväxt!

Jag är uppväxt i en by utanför Borås som heter Fritsla med 2500 invånare. Jag höll på med mycket sport när jag var mindre: Handboll, fotboll, ishockey och allt vad det var. Sedan blev det hockey i Borås, jag började tidigt när jag hängde på brorsan. Det var därför jag började, jag följde alla träningar och matcher, och dom säger att jag ropade på offside redan när jag var 3-4 år innan domarna dömde så jag fattade nog spelet ganska snabbt. Det var hockey och fotboll jag höll på med längst, foboll höll jag på med till jag var 14-15 år. Men jag var tvungen att göra ett val redan när jag var 12, då ville Elfsborg att jag skulle spela för dom och i så fall skulle det vara fotboll varje dag året om och det gick inte att kombinera med hockeyn. Men jag kände hockeyn vara roligast så då satsade jag på det. Jag brukar säga det till gubbarna att jag är väldigt bra på tvånudd att det inte är konstigt då Elfsborg ville ha mig. Jag var hyfsad i fotboll. Jag spelade hockey i Borås till jag började gymnasiet då jag flyttade till Skövde för att gå hockeygymnasiet. Jag började spela J20 elit redan i 8:an i Borås och kände att trots att jag var ung så ville jag testa på något nytt. Vi hade ett bra TV-puckslag som Anders Spaak ansvarade för och det var 13 stycken av dom som gick till Skövde då Spaak ansvarade för hockeygym där. Så då valde jag det. En annan orsak var att Borås knappt släppte upp några egna juniorer till a-laget, de värvade utifrån bara då de siktade på allsvenskan. Så för att ta ett kliv ville jag gå till en annan klubb. I Skövde gick jag tre år i skolan, men jag lämnade SIK efter två då jag gick till Bois, fast jag gick färdigt på Västerhöjd. Anledningen till att jag lämnade var att jag hade spelat 5-6 matcher i veckan när jag spelad J18, J20 och a-laget och hade då också a-lagskontrakt andra året på hockeygym. Men inför tredje skulle jag inte få något och då kontaktade jag Bois och där tränade Appelgren som tränat J20 året innan så han hade bra koll på mig så han sa ”Kom bara!”, så det gjorde jag.

Du har nu spelat 11 säsonger i a-laget och har blivit en riktig ikon i Bois. Hur kommer det sig att du varit trogen Bois så länge?

Det har jag sagt från dag 1, att för mig finns det ingen annan div 1-klubb.  Sedan har man haft ambitioner att spela högre upp , speciellt som jag fick spela där med Mariestad. Men nu är det här man har hjärtat och här har man rotat sig med hus och familj.

Har du varit nära att lämna Mariestad någon gång för att spela i en annan klubb?

Nära skulle jag väl inte säga, men efter några år så hade man krokar ute och det fanns klubbar som var intresserade, men det var aldrig nära att jag flyttade. Visst funderade jag någon gång på det men gräset är inte grönare på andra sidan och det är inget jag ångrat, det har alltid varit enormt roligt att spela hockey i Mariestad och i Bois.

Nämn en person som betytt mycket för dig!

Svårt att välja men självklart har min familj betytt mycket. Vi bodde 3 mil utanför Borås som sagt och mamma och pappa har alltid fått skjutsa mig speciellt som jag tränade väldigt mycket. Jag tränade både med dom som ett och dom som vara två år äldre, så det blev många timmar i ishallen. Och anledningen till att jag började var att storebror Christian började spela så han har också betytt mycket, så hela familjen.

Har du spelat på någon annan position?

Ja jag var back när jag var liten. Vi var ganska bra i 88-kullen, dom som var 1 år äldre och vi vann lite cuper och då hade jag ofta som mål at ta pucken bakom mål och sedan åka igenom hela laget. Jag har också gjort en match som back mot Olofström i allettan, jag lyckades göra mål och assist så jag brukar säga till Alba och grabbarna att det var ju inte så svårt att spela back! Sedan dess vägrar jag spela back, jag vill ju inte sabba statistiken!

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som elevassistent på Unica-skolan. Jag trivs jättebra, det är fantastisk personal och bra ungar.

Vad gör du när du inte spelar hockey?

Jag kollar mycket fotboll, framför allt Tottenham som vann med 3-1 mot Chelsea idag. Jag kollade med Erik som är Chelseasupporter, han sa ”sitt ner” när de gjorde 1-0 men sedan vann vi med 3-1 och då var han tyst. Sedan tar hus och familj mycket tid.

Hur mycket följer du hockey på ledig tid?

Jag vet inte, de senaste åren har jag inte kollat alls mycket, det blir kanske lite för mycket hockey då, det är skönt att koppla bort hockeyn. Sedan har jag följt mycket fotboll. Speciellt i år när det gått bra för Djurgården då det är mitt favoritlag, jag är en medgångssupporter.

Hur är du som person?

Som person är jag väldigt social, bryr mig om alla, sedan har jag nog fortfarande barnet i mig, lite busig fortfarande och gillar att leka med min dotter.

Du har annars en riktigt ungdomsgård hemma hos dig brukar det sägas, det är där spelarna hänger mycket.

Jag har alltid varit den som velat ha mycket folk runtomkring mig. Jag hade mycket kompisar hemma i byn, alla kände alla och alla var hos varandra och käkade först hos ena kompisen och sen gick vi hem och åt hos mig. Sambon gillar det också och dottern frågar alltid efter vilka som ska komma idag så hon gillar det också.

Du är en av få pappor i laget. Vad ger dottern dig?

Att man fått ett annat perspektiv, det kan vara skitjobbigt att förlora, det har jag alltid tyckt, men när jag kommer hem är hon glad och kramar om en och då glömmer man det lättare. Men nu när hon blivit äldre så har hon också börjat gråta och bli arg när vi förlorar, så det var bättre när hon var yngre. Men framför allt ger det ju mycket glädje, det går inte att förklara för dom som inte fått barn.

Vad är det bästa med Mariestad?

Det är hockeyn egentligen, det är därför jag varit kvar. Den förening som vi har och den gemenskapen man känner med alla, den tror jag är få föreningar som känner, det är som en andra familj. Så hockeyn är bäst men visst finns det fina platser också men hockeyn är ändå överlägsen etta.

Det bästa med laget?

Det är som föreningen är uppbyggd. Från dag 1 har det varit ett härligt gäng, år efter år är det en oerhörd gemenskap och laganda, alla accepteras och får vara precis den dom är. Det är fint, så borde världen fungera också.

Vågar folk vara annorlunda också?

Så är det väl, men det är ingen som behöver känna sig annorlunda. Det är fint att vara annorlunda, det hade varit tråkigt om alla var likadana, alla är accepterade för den dom är.

Berätta något om dig själv som vi fans inte vet?

Den var svår! Nej jag vet inte.

Du hade under en stor del av säsongen en skada, kan du berätta om den?

Jag har haft i några år en problematisk höft, nu har den varit rätt bra i några år, men i december fick jag ont, redan i somras hade jag lite ont, men sedan blev det bättre igen men december blev det sämre igen. Jag hade ont i stort sett hela allettan och framåt. Till slut gick det inte längre, jag fick kliva av mot Västerås hemma, jag kunde inte ta ut skäret. Det var riktigigt trist, jag hade hellre missat hela grundserien för att spela på slutet. Jag ska på magnetröntgen snart för att se vad det är.  

Hur rehabiliterar du den?

Så fort jag vet vad det är så blir det lättare. Jag vet ju inte om det är höften eller något nytt, men har bra hjälp med Petter, vår fystränare, som är sjukgymnast, vi ska få ordning på det.

Vad är du mest stolt över?

Min sambo och min dotter, dom är jag överlägset mest stolt över.

Vad motiverar dig?

Anledningen till att jag spelar ishockey är att ta upp Bois i allsvenskan, det har jag gjort en gång tidigare och det vill jag göra igen.

Några kortisar:

Många spelare klagar över hur du bettar. Vad är ditt bästa respektive sämsta bet?

Bästa är alltid att tippa på Tottenham, det brukar jag säga att de ska göra men de lyssnar ju aldrig så det är därför de är sura. Hade de lyssnat så hade de ju varit ekonomiskt oberoende. Det sämsta bettet jag gjort är att tippa trav med Alba. Han är oerhört okunnig och har inte prickat in en häst än, han måste läsa på snart, men han har tydligen inte tid!

Om du fick vara vem du ville för en dag vem skulle du vara då?

Då skulle jag vilja vara Harry Kane i Tottenham, min favoritperson. Tydligen har jag intalat dottern det också, för hon frågade Malin (mamma) om inte hon och Harry Kane skulle kunna göra ett syskon till henne. Hon vill ha ett syskon med Harry Kane som pappa, jag duger tydligen inte.

Vem är snyggaste kvinnan i världen?

Min sambo vill givetvis att jag säger henne och hon är väldigt vacker givetvis, men Jill Johnsson är snygg hon också.

Vad skulle du göra om du vann en miljon?

Jag hoppas att jag skulle skänka lite pengar till välgörenhet och då helst till barn som lider. Det tycker jag är hemskt, alla barn ska få ha det bra. Man väljer inte var man föds, så det hade jag gjort. Sedan hade jag gett min familj lite pengar och sedan unnat mig någon resa och lösa lån så långt pengarna räcker. Fast en miljon är inte så mycket nuförtiden 10-20 hade varit bättre!

Om laget:

Vem är modigast i laget?

Enligt Dahlbom är det han själv, han är ju inte rädd för något säger han, men det har jag bevis för på min instagram att han är, där kan ni kolla in så får ni se själva, haha.

Vem är mest seriös i sin hockeysatsning?

Den var svår! Det finns många som är seriösa och svårt välja en. Jag säger ändå Sandberg, han tränar mycket extra målvaktsträning och fys, men det finns många så svårt välja en.

Vem tror du kommer vara den mest utvisade spelaren i laget säsongen som kommer?

Jag hoppas att Dahlbom blir det för han säger att han är bra på att boxas så kan få ta lite roughing nästa år.

Vem har bäst musiksmak i laget?

Då säger jag Douglas Lögdal, för han älskar att spela låten Albatrus. Kolla på Mikael Alba när han spelar den, det var Albas introlåt för några år sedan. Då blir han lite generad, han uppskattar den inte lika mycket som oss andra. Dogge är ett fenomen att veta när han ska sätta på den, han kan det där.

Berätta något roligt om någon i laget!

Dahlbom igen, han säger fel någon gång varje dag. Som tex när vi diskuterade politik och sa att han inte var så påläst, han förstod inte vad kristendomen stod för, vad det nu har med politik att göra?!

Det ska in en ny tränare till laget: Din kravlista?

En som har drivet att göra något med karriären och göra allt för att ta laget till allsvenskan, samtidigt som han är lyhörd för gruppens önskan.

Alba skickade med en fråga, han ville att du skulle berätta om när du skulle dra ett skämt om huvudstaden Ottawa för Daniel Erlich och hur han reagerade.

Dels är det så här att jag inte är något vidare med engelska, jag fick gå om engelska A. Så det är inte min starkaste sida och det har grabbarna roligt åt. När vi var och käkade första kvällen Erlich var här så frågade jag hur många huvudstäder Kanada har och han undrade vad jag menade. Då sa jag eight who (Åtta va), men han fattade inget. Jag tyckte det var bra, men han fattade inget.

Har du någon fråga till Anton Rask?

Du kan fråga om varför han plötsligt under säsongen såg farligare ut. Han gillade att tatuera sin kropp, om han är nöjd med dom.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv och jag passar på att tacka alla Oxar, det har varit ett gäng matcher som varit helt magiska, det kommer jag att minnas i år framåt, hoppas att publiken sluter upp lika bra nästa säsong så ska vi göra er ännu mer nöjda!

Några forwardskollegor om Filip:

Eddie Davidsson:

”En människa som vill alla väl. Han är otroligt mån om sin omgivning vill att alla ska må bra, en fantastiskt fin människa. Sedan kan han reta gallfeber på den också, men han gör det med glimten i ögat hela tiden. Hockeyspelaren har mycket kvar att ta av, han är en riktig björn på isen och kan bemästra alla delar av spelet och som kapten är han fantastisk.”

Lukas Larsson:

”Man vet alltid vad man får av honom, jobbar alltid hårt. Stark och allround, gör mycket mål och assists. Lite av lagets pappa tar hand om allt och alla och betyder otroligt mycket för laget vid sidan av också.”

Anton Rask:

”Filip är verkligen en kapten och ledare. Tar hand om alla så alla känner sig välkomna. Han är viktig för laget, man vet vad man får av honom för han ger alltid 110 procent även om han är skadad. Retas en del, speciellt med Alba. En rolig kille!”

 

 

Av Krister Holm

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram