Spelarporträtt: Mikael Alba

26 mars 2018 21:50

Namn: Mikael Alba

Ålder: 28

Position: Back

Tröjnummer: 28

Säsonger/matcher i Bois: 5/163

Alba på eliteprospects: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=6921

Alba kom för fem säsonger sedan till Bois och har sedan dess varit en riktig försvarsgeneral. Uppträder alltid lugnt och med pondus, står rätt och är stark i närkamperna. Drabbades av en allvarlig skada för två säsonger sedan men har efter ett års frånvaro kommit tillbaka med ackuratess. En klippa att luta sig emot.

Hur kommer det sig att det blev ishockey?

Det föll sig ganska naturligt då min far spelade och även om han lagt av något år innan jag kom till världen så var han fortfarande med i någon sportgrupp så jag sprang mycket på hockey.

Vem är din far?

Mats, spelade hockey i AIK under hela sin karriär, han var back han med.

Du har nu gjort fem säsonger i Bois sedan du anslöt från Vita Hästen. Hur kom det sig att det blev Mariestad?

Just då så kände jag att jag fastnat lite och kände jag ville hitta tillbaka till glädjen i hockeyn. Jag hade kontakt med Eddie och Pontusson från tiden i Enköping och var på g ett tag innan också, men så snackade jag med dom och de berättade hur bra de trivdes och på den vägen var det.

Är det något du ångrat någon gång?

Nej absolut inte, jag trivs fantastiskt bra med allting, så det har jag inte! Man vill vinna och man vill förlora med det här laget, så är det.

Har du varit nära att lämna Mariestad sedan dess?

Det kan jag inte påstå, kontakter har tagits men jag har aldrig varit när att vilja flytta härifrån.

Vad ska till för att du ska flytta?

Ja vad ska till för att jag ska flytta… nej det vet jag faktiskt inte. Det finns nog inget som skulle kunna få mig att flytta. Det är klart att skulle man få anbud höge upp ifrån så skulle man väl fundera men nej...

Du råkade ut för en mycket allvarlig skada som höll dig borta från hockeyn ett år. Hur har din relation till hockey förändrats i och med den skadan?

Det är klart att man känner en annan glädje till det hela. Det såg mörkt ut ett tag, det verkade som att man inte skulle kunna spela mer överhuvudtaget. Efter det har man också fått ett annat perspektiv på livet överlag. När man mådde som sämst efter skadan mådde man inget vidare, men nu har man kommit förbi det och det får en att värdesätta saker och ting.

Nämn en person som betytt mycket för dig!

Det finns inte bara en person, men min familj och all stöttning jag fått ifrån dom. Min fantastiska sambo Anna, som under skadan betydde allt för mig. Så nära och kära.

Har du spelat på någon annan position?

Jag var faktiskt forward till junioråldern. Efteråt har jag fått veta att min far hade det som en liten plan även om han inte bestämde, men han tyckte det var bra att jag spelade forward även om han förstod att jag skulle bli back så småningom. Man får lära sig lite andra saker som man kan ta med sig till backspelet.

Vad jobbar du med?

Nu sitter jag på Metsä Tissue på ordermottagningen.

Vad gör du när du inte spelar hockey?

Under säsong blir det mest att ta det lugnt och umgås med sambo och koppla av, men jag har börjat spela golf för något år sedan och jag gillar att fiska, även om jag kommer få skit för det av Thörnqvist, haha. Att umgås med nära och kära får man passa på att göra när det är mellan säsongerna för under är man mycket i ishallen så då får man ta hand om dom.

Hur mycket följer du hockey på ledig tid?

Det gör jag väl, men inte jättemycket. Jag kollar på lillebrorsan och lite annat med, men under säsong så följer man det inte slaviskt direkt.

Vad har du för långsiktiga mål med din hockey?

Ett mål efter skadan var att bevisa för mig själv att jag klarade av att komma tillbaka, sedan långsiktigt att vara en laget och föreningen kan lita på i alla lägen, det är mitt långsiktiga mål.

Hur är du som person?

Oj! Det är upp till andra att avgöra egentligen, men ganska lugn har jag fått höra. Sedan vet jag inte om alla håller med om det.

Har du någon sambo?

Ja min kära sambo Anna, vi har bott ihop i snart fyra år nu.

Vad är det bästa med Mariestad, har du något guldställe?

Bästa stället i Mariestad… Det finns många bra men någonstans kring vattnet skulle jag vilja säga.

Beskriv en perfekt dag!

När man vaknar till bra väder till att börja med, helst lite sol och fin himmel. Sedan är det perfekt om man lyckas få till så mycket tid som möjligt med nära och kära samtidigt som man vinner en hockeymatch, det är en bra dag.

Det bästa med laget?

Ett väldigt gött gäng, det tjoas och tjimmas både till höger och vänster och alla kan tjata på alla, samtidigt som det är ett gäng som verkligen vill något. Det visade vi på slutet när vi går ihop som grupp, då kan det hända väldigt mycket.

Berätta något om dig själv som vi fans inte vet?

Den var klurig! Bara för att reta s med Thörnqvist så säger jag att jag är bra på att fiska.

Varför retar det Filip?

Han säger att jag bott här i fyra år utan att fiska, men att jag pratar om det konstant.

Vad är du mest stolt över?

Det är att jag lyckades ta mig tillbaka från skadan.

Vad motiverar dig?

När jag känner mig behövd, när jag känner att någon annan litar på mig så växer jag som människa.

Några kortisar:

Bettar du? Om Ja: Bästa bettet? Sämsta bettet?

Vi har spelat trav ett par gubbar. Jag lyckades sätta en tia på en handbollsmatch när jag kryssade fel resultat och vann en tusenlapp, men det var inte med mening.

Håller du på något lag?

Ja AIK, givetvis.

Om du fick vara vem du ville för en dag vem skulle du vara då?

Då skulle jag nog faktiskt vilja vara att vara statsminister faktiskt. Mer rättvisa åt folket!

Vem är snyggaste kvinnan i världen?

Det är min Anna utan tvekan!

Om laget:

Vem är latast i a-laget?

Thörnqvist har inte tränat en enda måndag på hela säsongen, även om han aldrig kommer erkänna det!

Vem i laget skulle du ta med dig till en öde ö?

Någon av bröderna Engqvist dom är händiga och gillar att vara i skog och mark, men inte Filip förresten för han tjatar så mycket så man får aldrig en lugn stund så ta Linus.

Vem tror du blir viktigaste spelaren i laget säsongen som kommer?

Det går inte leva på en spelare så jag kan inte välja en.

Berätta något roligt om någon i laget!

Vi har en som jag inte tror folk riktigt förstå, men Rask säger mycket roligt, han kan man skratta ordentligt åt. Han behöver inte anstränga sig för att vara rolig, han är det naturligt.

Vem i laget skulle du inte köpa en begagnad bil av?

Filip Thörnqvist utan tvekan! Han vet ju knappt om en bil har två eller fyra hjul ju. Jag skulle aldrig någonsin åka med honom frivilligt, jag ar gjort åkt med honom några gånger och det är med hjärtat i halsgropen varje gång.

Det ska in en ny tränare till laget: Vilka egenskaper vill du se hos en ny tränare?

Lyhörd men som ändå ger tydliga ramar och riktlinjer. Någon som man verkligen känner att den vet vad den pratar om och kan stå för sina idéer.

Offensiv eller defensiv?

Så länge man kan få med alla på tåget så spelar det ingen roll.

Fråga från Frick: Varför är det alltid så mycket tjafs mellan dig och Thörnqvist?

När jag kom hit i början så var han den som tog hand om mig, det kanske är fel ord för han kan knappt ta hand om sig själv, men det var han som bjöd in mig. Och sedan dess har vi alltid huggt på varandra både till höger och vänster, vi kan bli trötta på varandra. Grejen är att han tror han är bra på att diskutera men det är han inte. Jag brukar säga att Malin har två barn att ta hand om! Ne,j men det är rå men hjärtlig ton.

Har du själv någon fråga jag kan ställa till Filip Thörnqvist som är näst på tur att porträtteras?

Det finns mycket man skulle vilja fråga… Be honom dra skämtet med Erlich första gången vi träffade honom, om huvudstaden Ottawa. Även reaktionen han fick.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack ha det gott!

Några backkollegor om Johan:

Albin Hernod:

”Lagets ordningsman/polis/farsa/surgubbe/skojare, han är allt i allo, har alla egenskaper. Han och Thörnqvist har lite intriger med skämt som nästan kan gå överstyr, men reds ut efter någon vecka. Bra att ha i laget, en som har ordning och tänker steget längre och styr upp det. Ödmjuk kille som bryr sig om och kollar läget. En mysgubbe, en snäll farbror. På isen ligger han alltid på rätt sida, han vet var spelet är någonstans hela tiden. Läser spelet riktigt bra. Trygg kille att ha på backplats.”

Johan Frick:

”Min lilla stöttepelare, har spelat med honom 3-4 år och lutat mig emot honom. Fått många tips av honom och det är en väldigt bra person. Tänker alltid på sin omgivning. Lagets pappa, det ska vara ordning och reda, ingen ska vara utanför, alla är i hans hjärta.”

Jens Högbom:

”Smart kille, känns som han har koll på mycket. Jävligt snäll. Han får ta en hel del skämt, men han tar det på ett bra sätt. Också på isen är han otroligt smart, spelar verkligen för laget. Bra kille och bra spelare att ha i laget. Han försöker vara pappa, men det är mission impossible bland oss 20 andra!”

 

Av Krister Holm

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram