Spelarporträtt: Linus Engqvist

05 augusti 2018 22:10

Namn: Linus Engqvist

Ålder: 27

Nummer: 91

Säsonger/matcher i Bois: 8/287

Linus på eliteprospects: https://www.eliteprospects.com/player/13313/linus-engqvist

Linus har alltid varit en bra hockeyettanspelare men i vinter fick han sitt definitiva genombrott. Den skridskoskickliga slitvargen har länge setts främst som en defensiv kugge men nu visade han också ett helt annat självförtroende i offensiven. Med sitt spelsinne otroligt nyttig i boxplay där han också skapar chanser framåt. En ledare på isen som leder både genom exempel på isen och genom att ta hand om alla.

Berätta om din bakgrund?

Jag har spelat hockey sedan hockeyskolan i Bois, spelade också fotboll och bandy men det blev hockey och har hållit på sedan dess, så det börjar väl närma sig 20 år man hållit på.

Hur kommer det sig att det blev ishockey?

Jag vet inte hur det började, vi har ju alltid fått välja själva vad vi vill hålla på med. Men jag tror det var gemenskapen, det var ett roligt gäng med duktiga och bra tränare och ledare. Sedan kom man med i TV-pucken och fick blodad tand och på den vägen är det.

Du har en bror, Filip, som du spelat mycket med, hur mycket har ni sporrat varandra?

Vi har inte spelat mycket i samma lag så, utan det är mer på fritiden. På bandyn spelade vi däremot i samma lag. Men det är klart vi sporrat varandra, vi tävlar i allt vi gör: pingis, tennis, i allt. Vinnarskallen finns i oss båda så vi har mycket att tacka varandra för.

Vad har du för sysselsättning utanför hockeyn?

Plattsättning kan man säga.

Har du någon familj?

Jag har en sambo, Melinda.

Nämn en center som du har som förebild. Motivera!

Ronny Johansson var en stor förebild. Det går att säga NHL-spelare men han var närmare, man såg honom varje dag och han var en grym hockeyspelare. Dels stack han ut med sina träklubbor och han hade en unik tekningsstil, men han vara bra överallt på isen. Han bar upp pucken som ingen kan göra nu och han kunde avgöra matcher på egen hand, han var helt komplett som hockeyspelare. Riktigt frän.

Hur roligt är det att träna?

Det är det bästa jag vet! Det är otroligt roligt och jag mår så mycket bättre.

Det sägs att du och brorsan alltid varit de mest vältränade i laget?

Konditionsmässigt stämmer väl det, men vi har också fått rätt allsidig träning genom jobbet också, så vi är rätt allsidigt tränade.

Vad har du för intressen utanför ishockeyn?

I år har det blivit en hel del cykling, vi var nere i Italien med Mariestadscyklisterna och cyklade 70-80 mil på en vecka. Sedan gillar jag att vara på sjön och åka båt. Att vara ute och umgås med släkt och vänner är också roligt.

Om du inte satsat på ishockeyn, vilken sport hade du satsat på då?

Då hade det varit bandy med Elles, där kom vi också med i västgötalaget och hade ett gott öga till det. Vintersporterna lockade mer än sommarsporterna. 

Du har haft en kaptensroll några år nu, hur är en bra kapten?

Att man är lugn och drivande, både på och utanför isen. Jag kanske inte är den som tjafsar med motståndare och domare, det gör andra bättre så vi kompletterar varandra bra där, jag snackar mer i omklädningsrummet kanske och bidrar med tjo och tjim så.

Om du inte fick spela center, vad skulle du helst spela då?

Forward hade jag nog varit, jag hade flyttat ut på en kant. Men jag gillar att vara centralt i banan, man blir inte så låst. Jag spelade mycket ytter i Forshaga och det gick bra även om det tar ett tag att komma in i det.

Hade du gärna spelat ytter?

Nej, jag är helst center.

Vad är det bästa med laget?

Det är lagsammanhållningen. Det är 22 gubbar som man mer eller mindre skulle kunna åka till en öde ö och ha roligt med varenda en, det är ett otroligt gött gäng och det tror jag alla tycker.

Hur mycket brinner du för Mariestad Bois?

Det är klart att det är det som är närmast hjärtat, men det vore en dröm att få avancera och kanske få en ny fräsch hall. Det är ännu roligare numer när allt är så positivt som det är nu, det känns som att vi är på rätt spår. Men det är klart att Mariestad ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Har du något favoritordspråk?

Inget direkt så, det är lite dag från dag.

Har du något smeknamn?

Limpan kallar mig en del och andra kallar mig Enkan, men det blir oftast Engqvist.

Kortisar:

Vad skulle du göra om du vann 10 miljoner?

Bygga mig ett hus! Det är prio 1 för vi letar just nu.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

Flyga, det hade varit fränt!

Vad är du beroende av?

Träning har jag känt av nu på semestern. Jag kunde inte sova och hade inte alls samma hunger, så det var skönt att komma igång igen.

Vem skulle du vilja gå på date med om du inte fick gå med din flickvän?

Jag kollade på Tarzan nu när du ringde, så Margot Robbie.

Vad är ditt sämsta köp?

Ett par inlines som jag köpte till Melinda, dom blev aldrig använda.

 

Om laget:

Vem i laget har sämst musiksmak?

Det är diskogubbarna, Ludvig Collberg väljer jag.

Om du var tvungen att bo resten av ditt liv med någon i laget, vem skulle det vara?

Hahaha, jaa du…. Jag tror jag säger Ludvig Collberg där med, han är riktigt rolig och honom skulle man ha mycket roligt med, men jag skulle bestämma musiken!

Vem i laget skulle du ta med på en dubbeldejt och varför?

Johan Frick, han är charmig och kan sköta sig, jag litar på honom!

Sätt ihop en drömspelare av egenskaperna hos dina lagkompisar!

Lukas Larssons inställning måste jag ju ta. Sedan hade jag nog valt Anderbergs fysik, han såg vältränad ut! Thörnqvists ledaregenskaper, Erik Olssons speed och Hernods slagskott så blir han nöjd.

Vad talar för att ni går till kvalserien i år?

Det är revanschlusten och erfarenheten och rutinen. Vi förstår vad som krävs. Men det största är revanschlusten.

Fråga från Oskar Olsson: Vad är hemligheten bakom överkroppen?

Hahaha, för mycket bänkpress i juniortiden får jag väl säga.

Avslutningsvis får du skicka med en fråga till nyförvärvet Isak Andersson.

Fråga hur det var att bo i Skövde som han gjorde några veckor i Skövde, hur överlever man det?!

Några röster om Linus Engqvist:

Tobias Sandberg:

”Han är fantastiskt rolig människa som tar för sig mycket både på och vid sidan av, har ett jäkla bra handledsskott också. En jäkla trevlig människa.”

Adam Schultz:

”En riktig krigare på isen och extremt viktig för laget. Bra på rören och smart avslutare.  Utanför isen tar han stort ansvar för oss unga och är en man alltid kan snacka med. En förebild!”

Oscar Olsson:

”Den i laget som tjötar mest nästan. Väldigt retsam men på ett roligt sätt, pratar med alla och är enormt trevlig. Viktig i omklädningsrummet med sitt snack. Jobbar nästan hårdast i laget, defensivt är han ju helt otrolig! Bäst i laget av forwards på defensiven.”

Ludvig Collberg:

”Också en skön person utanför isen. Trevlig mot alla och har glimten i ögat. På isen är han otroligt viktig för laget, ger 100% varje dag och ger aldrig upp, Också väldigt bra sambo som klipper mig, jag är väldigt nöjd med Melinda.”

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram