Skövde vann derbyt

09 januari 2017 18:50

Inför gårdagens derby låg Bois på tredje plats och Skövde på den nionde. Bois hade spelat lysande hockey och vunnit mot Nybro omgången innan medan Skövde åkt på en 0-5-torsk mot KRIF. Bois hade vunnit båda de föregående derbyna, ja man hade inte förlorat ett tävlingsderby sedan 2014. Det mesta talade alltså för att Bois skulle besegra sina antagonister och befästa sin topplacering. Men det här med derbyn lever sina egna liv, de följer inga vanliga regler. Därför ska man heller inte förvånas över att det istället var Skövde som avgick med segern med 2-1 (1-0,0-0,1-1) efter en mycket rafflande match som avgjordes först i slutminuterna.

En stor orsak till matchutvecklingen låg antagligen i matchupptakten. För redan i matchens sjuttonde sekund kunde nämligen Skövde ta ledningen sedan Oskar Back åkt runt kassen och hittat Jesper Appel några meter innanför blå. Appel direktsköt i sin tur ett stenhårt slagskott lågt i Boismålvakten Arvid Ljungs plockhandshörn till 1-0. Det gav Skövde energi medan Bois verkade tagna på sängen. Skövde fick ett klart grepp om händelserna och var under de inledande minuterna det klart spelförande laget. Avsluten hade dock problem att hitta målet, endast tre skott fick Skövde till under perioden. Ju längre perioden led desto mer verkade dock chocken släppa för Bois och energin tryta för Skövde för Bois tog mer och mer över spelet. Det osade katt flera gånger om framför Skövdemålet men Daniel Marmenlind i Skövdekassen kunde med benäget bistånd av sina backar hålla målet rent från påhälsning.

Den andra perioden fortsatte sedan där den första slutade, med ett klart Boisgrepp om händelserna. Det var framför allt kedjan med Christian Hägg, Lukas Larsson och Linus Pellfolk som oroade, bland annat var Linus helt ren framför kassen men Marmenlind avvärjde. I periodens enda powerplay hade Bois ett bra tryck som gav Filip Engqvist ett jätteläge med en liggande Marmenlind men pucken gled av Filips klubba innan han fick lyfta upp den i det halvöppna målet. Även Oskar Norlöv hade ett läge som påminde om det han gjorde 1-0 på Nybro på, helt ren från sidan, men han hittade inte rätt med avslutet denna gång. Skövdes chanser var färre och inte lika heta, men de som ändå dök upp tog Arvid Ljung tryggt hand om.

Den tredje perioden inleddes med ett friläge för Bois, men Marmenlind räddade Häggs avslut. Det tar dock bara ytterligare ett 30-tal sekunder innan kvitteringen ändå kommer. Daniel Marmenlind gör sin enda lite svagare insats i matchen sedan han släppt en onödig retur. Filip Engqvist håller sig framme och skjuter ett skott som Skövdemålvakten räddar men han lyckas inte avvärja Alexander Liljedahls retur. De efterföljande minuterna har Bois flera riktigt heta lägen att också ta ledningen, bland annat har Filip Thörnqvist i stort sett öppet mål efter en retur men avslutet blir för tamt. När målet inte kommer är det sedan istället Skövde som tar över taktpinnen, och Arvid Ljung får göra ett par bra ingripanden. Vid ett tillfälle halvräddar han dock bara och sånär hittar pucken över mållinjen men Mikael Alba räddar precis. Lika bra hjälp av sina utespelare har dock inte Boismålvakten med drygt två minuter kvar. Skövde kommer i ett två mot noll-läge, Carl-Johan Sjögren passar till Oskar Back som direktskjuter. Arvid gör dock en jätteräddning, men returen går rakt på Alexander Liljedahl som slängt sig för att täcka passet och pucken studsar mycket oturligt in i målet till 2-1. Efter det försöker Bois nå en kvittering, men närmare än ett stolpskott kommer man inte och Skövde står som segrare.

Sammantaget en rättvis seger för Skövde. För även om Bois var det spelförande laget under större delen av matchen och hade fler chanser, så var det ändå Skövde som kändes som det lite mer desperata laget, de gav någon procent mer i situationerna. När sedan spelet dessutom till stora delar var kamp och desperation istället för genomtänkt passningsspel och struktur så gynnade det det kämpastarka hemmalaget. Det var en riktigt spännande och kampfylld match med två lag som båda ville vinna, men det ena ville vinna lite mer och kunde därmed avgå med segern. 

Det måste dock kännas skönt för Bois att det är snabb chans till revansch. Redan på onsdag väntar match igen hemma i Katrinhallen då Kumla kommer på besök. Då kanske Bois hemvändare Henning Dahlberg får göra sin första match i den blå tröjan sedan återkomsten från Nordamerika.

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram