Sandberg ser fram mot allettan

05 december 2017 21:10

Tobias Sandberg har haft en riktigt bra period nu det senaste och har bara släppt in 3 mål på 4 matcher. Då han dessutom spelat i tre av våra blivande motståndare i allettan så var det givet att ringa upp honom för en pratstund inför morgondagens match med Surahammar.

Match imorgon mot Surahammar och du ska inte stå, hur känns det?

Klart man alltid vill stå men vi har två bra målvakter så det är ju bra om båda får stå.

Går det ladda på samma sätt när man vet att man inte ska stå?

Det blir lite annorlunda, speciellt det mentala. Jag gör samma uppvärmning , men lite annorlunda blir det så klart.

Ni hade under veckan som gick tre matcher på fem dagar, det var intensivt!

Ja det var det och det går inte att gå så mycket bättre, tre vinster och nio poäng och derbyvinst dessutom.

Och det innebar att ni blev klara för allettan. Det måste ha varit skönt?

Klart det är skönt, vi hade som mål att nå allettan och att vara klara med tre matcher kvar är så klart skönt, nu har vi nått första delmålet.

För egen del har du bara släppt in tre mål på de senaste fyra matcherna, ett hyfsat facit minst sagt!

Ja det får man vara nöjd med, släpper vi bara ett mål per match har man stora chanser att vinna.

Vad har gjort att det gått så bra?

Jag tycker jag hittade spelet bra och fick bra hjälp, speciellt mot Skövde gick vi in och dödade matchen direkt och då blir det lättare. Men jag har haft en bra känsla för egen del också och då går det ofta lite bättre.

Innan dess var det en period där det var lite tuffare, vad hände där?

Ja vi hade en dipp individuellt och lagmässigt och släppte in mycket mål. Varför vet jag inte, men jag nollställde mig efter varje match och fokuserade, och jobbar man hårt och tror på det så vänder det så småningom. Nu blev inte dippen så lång, bara 3-4 matcher, och det var skönt. Men vad den berodde på vet jag inte.

Jag tyckte du fick dålig hjälp!

Allting hänger ihop så är det. Sedan dess har vi försökt tighta till spelet framför egen kasse och även framför det offensiva målet, det är där matcherna avgörs. Och det har uppenbarligen gett resultat då vi släppt in lite och gjort mycket.

Vad betydde den tuffa perioden för självförtroendet?

Jag har gått igenom sådant förut och under längre perioder också så det gick bra. Men det är klart att det är roligare att stänga en match när man spelat bra än när man spelat dåligt, det är alltid roligare att komma till träningen efter seger.

Du ligger tvåa i målvaktsligan så här långt med en räddningsprocent på 93,1. Är du nöjd med din säsong så här långt?

Ja den har varit helt ok, det har varit mycket uppåt, sedan gjorde jag några sämre matcher men då var jag nöjd med att jag kunde vända på det snabbt så det inte ramlade på. Jag har utvecklat lägstanivån känner jag. Sedan ska man inte stirra sig blind på statistiken, det kan bli lite felaktig med skottstatistiken i ettan. Jag tycker det är bättre att kolla på hur målen kommer till.

Skotträkningen är som du säger inte alltid helt tillförlitlig, visst har hemmalaget ofta lite för mycket skott?

Det vet jag inte, men det kan bli lite mycket skott i vissa hallar, det kan bli 18-18 i en period och det är lite väl mycket, det stämmer inte alltid riktigt alltid. Men ofta är det väl juniorer eller föräldrar som kanske inte har riktigt koll på hur man räknar så man får förstå att det kan bli lite missvisande statistik med räddningsprocenten, den säger inte allt.

Är det någon speciell arena du tänker på där det kan bli fel?

I Kumlas blir det ofta väldigt mycket skott åt båda håll. I vår match mot dom hade vi väl 52-40 eller något och det stämde inte riktigt.

Men det måste ju bli positivt för er målvakter!

Jo visst är det så, men samtidigt så kan det bli missvisande. Är det en arena med mycket skott så kommer ju hemmamålvakten ha en högre räddningsprocent automatiskt. Jag tycker den viktiga statistiken är antal vunna matcher och insläppta mål per match.  

Fast den statistiken avgörs ju ofta i hur bra lag man spelar i….

Ja de bättre lagen är ju ofta spelförande, man kan inte få det helt rättvist, topplagen gör fler poäng också.

Nu något helt annat: Du har ju spelat allettan förr!

Ja med Borlänge, Huddinge och Kalix med så det blir fjärde allettan.

Innebär spel i allettan någon skillnad för dig som målvakt?

Egentligen inte, det är möjligen nu när vi spelar i allettan norra att det kanske blir två matcher på två dagar och då gäller det att vara redo. Att släppa förra matchen och ladda för nästa med en gång. Men oavsett vilka vi möter kan alla åka bra och skjuta bra, så det har inte så stor betydelse.

Är det roligare som målvakt att spela tuffare matcher där man får mer skott?

Ja man spelar ju inte för att komma fyra utan för att vinna, så det är klart det är roligare med mer matcher som betyder något. Nu har vi varit klara ett tag, men nu kommer det gälla mer och då blir det också roligare. I denna första serie spelar ju inte placering 1-5 inte någon roll längre, men i nästa serie så gäller ju verkligen förstaplatsen något och då blir det väldigt mycket roligare att spela.

Är förstaplatsen en ambition du tycker att ni ska ha?

Klart man spelar för att vinna, och då är det klart att förstaplatsen hade man gärna velat ha, men vi har inte pratat om mål med allettan än.

Du kan ju norra serien en del , du har ju spelat i två av lagen som vi kommer att få möta i en alletta, Kalix och Örnsköldsvik . Vad kan du säga om blivande motstånd?

Speciellt Piteå är ett bra lag och då speciellt på hemmaplan där dom blir tuffa att möta. Boden vet jag inte så mycket om då dom är nykomlingar men vi var där en match och de hade en bra arena och bra kultur så dom ska bli kul att möta. Kalix är mer en lagmaskin, hårt arbetande och svåra att möta. Örnsköldsvik är lite mer skickliga individuellt och vassa offensivt, där gäller det att inte dra på sig utvisningar i onödan.  Östersund sedan har en av ettans finaste hallar. Tidigare år har de verkligen satsat stenhårt med flera stjärnspelare, i år har de hållit en lägre profil och mer byggt på att vara ett lag och det har gett resultat ser det ut som. Det ska bli roligt att möta dom också.

Har du kvar några kompisar där uppe?

Ja framför allt i Örnsköldsvik där jag är bra vän med flera som jag umgås med under sommaren, men I Kalix känner jag inte så många utan det är många som bytts ut.

Har det blivit något tjat än?

Inte än, men det kommer det bli när spelschemat kommer, då kommer det hetsas! Men första ska det firas jul innan det är dags.

Om du jämför med de Kalix- och Öviks-lag du spelade i då med årets Bois, jämför hur ni står er då?

Då är vi ett klart bättre lag! Vi har bredare tupp och bättre spets så vi är klart bättre än vad vi hade då. Sedan vet jag inte hur bra dom är nu, vi har ju inte mött dom så det är svårt att säga. De har ju en väldigt bra målvakt i Örnsköldsvik nu.

Ja Zajkowski lär bli en tuff nöt att knäcka. Hur vinner du den matchen i matchen?

Vi får se till att vinna matchen helt enkelt, det är det som krävs. Att visa att vi är bättre som lag, det är bara att se till att vinna matchen.

Till sist: Visst har ni haft bra stöd på bortamatcherna i veckan som gick!

Ja herregud, speciellt i Grums, en fredag i december, när man kommer ut med mycket folk på plats bra drag. För att inte tala om Skövde borta, då var det vara vi som hördes, det var helt fantastiskt! Hoppas det fortsätter med lite support också i allettan även om resorna blir långa. 

 

Bois tränare Karl Helmersson meddelar att det blir exakt samma formationer som senast mot Grums, med undantaget att Oliver Rosell vaktar kassen. 

 

Av Krister Holm
Foto Anna Engström

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram