Powerplay lysande mot Kalix

18 februari 2018 19:20

Om det var bättre och bättre period för period i gårdagens segermatch mot Boden så var det ännu tydligare så idag.  För i den första perioden så var det dagens motståndare Kalix som stod för det mesta och det bästa och hade inte Bois målvakt Tobias Sandberg briljerat så hade det lika gärna kunnat vara Kalix som haft ledningen efter den första perioden. Nu var det istället Bois som gjorde periodens enda mål och i den andra var det hemmalaget som tog över tydligt och i den sista perioden så parkerade man mer eller mindre i Kalixzonen. Till slut skrevs segersiffrorna till 6-2 (1-0,2-1,3-1).

Kalix förlorade gårdagens match mot Skövde efter straffar och det märktes att det var ett revanschsuget bortalag som kom till start. Norrlandslaget tog tag i taktpinnen direkt och hade flera långa anfall mot Tobias Sandberg. Bois hade för dålig adress på sina uppspel och blev fastcheckade gång på gång, och Bois fick efter drygt 4 minuters spel ta till ojusteheter för att freda sin kasse. Och i det efterföljande powerplayet fick Tobias Sandberg göra ett par-tre riktigt vassa räddningar för att hålla målet rent från påhälsning. Bois reder dock ut anstormningen och allt eftersom i perioden så börjar man komma in i matchen mer och mer. Det var dock ytterst nära att det var Kalix som öppnade målskyttet med 12 minuter spelade, men skottet tog i undersidan ribban. Strax efter det fick Bois spela sitt första powerplay. Och i den spelformen briljerar verkligen Bois uppställning med William Pethrus, Lukas Larsson, Eddie Davidsson, Oskar Norlöv och Filip Thörnqvist. Man radar upp lägen innan det blir Oskar Norlöv som drar upp den i plockhandskrysset efter pass från Eddie Davidsson bakom kassen. Målet blir periodens enda och Bois går lite ologiskt till första pausvila med 1-0.

Till den andra perioden verkade Bois ha pratat ihop sig för då var det en helt annan matchbild. Bois hade ett snabbare passningsspel och bättre precision i passningarna och då lyckades inte Kalix få fast Bois i egen zon. Istället var det Bois som kunde kombinera sig fram till bra lägen och det är efter ett sådant läge som Johan Dahlbom hakas och Bois powerplay får chansen att briljera igen.  Filip Thörnqvist skjuter och Eddie Davidsson håller sig framme på returen och rakar in 2-0. Strax efter det är det nära att bli 3-0 men Häggs fina kantskott går i stolpen. Hemmalaget har bra tryck och det är rätt naturligt att trean till slut kommer. Adam Schultz skjuter från blå och framför kassen står såväl Johan Dahlbom och Filip Engqvist redo att styra men det är Johan som skarvar in pucken. Kalix anfall består mest av enmansattacker men när man med knappa 20 sekunder kvar av perioden får tekning i anfallszon så kommer till slut reduceringen. Efter tekningsvinst skjuter Niklas Nilsson, Philip Andersson kommer åt returen och drar den i sidled och ska dra in pucken men Sandberg slänger sig och gör en jätteräddning men på andrareturen är han chanslös när Philip drar in den högt i taket.

Den tredje perioden spelar Bois riktigt bra hockey. Det spelade ingen roll vilken kedja som var inne, spelet förlades till Kalixzonen. Det var till slut den fjärde som gjorde den tredje periodens första mål. Lukas Larsson har en stark uppåkning, hittar med en fin pass fram till Oskar Olsson som blir helt fri med Gustav Griborn och Kalixmålvakten blir ordentligt upplurad på läktaren när Oskar drar i sidled och kan lägga in den i öppen kasse. Efter det är det förstafemman med spelgeniet Douglas Lögdahl som bjuder på härligt spel och har ett par jättechanser men Griborn storspelar. Bois Linus Engqvist åker efter 5 minuter ut men Kalix skapar ingenting då Bois spelar utmärkt boxplay. Då är det istället Linus som är nära att utöka Boisledningen när han kommer in, men den fina individuella prestationen sluter med ett stolpskott. När Bois efter det får sitt tredje powerplay i matchen så kommer också tredje målet. Denna gång genom ett skott från blå. William Pethrus drar en handledare och Lukas Larsson skymmer och flyttar sig precis när pucken passerar och Griborn hinner inte reagera innan pucken seglar in. Bois fortsätter att skapa lägen, man snurrar friskt i Kalixzonen och bland annat har Christian Hägg en makalös uppvisning när han ensam då hela Boislaget byter drar både två och tre Kalixspelare och avslutar farligt. Kalix å sin sida skapade i stort sett ingenting, men med knappt fem minuter kvar så kommer man i ett två mot ett-läge som Dmitri Likachyov förvaltar på bästa sätt till 5-2. Det ger bortalaget lite extra energi och man skapar ett par lägen till ytterligare reducering. Men i slutminuten drar man på sig sin fjärde tvåa och då Bois powerplayuppställning inte ville sabba sitt perfekta resultat så gjorde man också sitt fjärde mål. Oskar Norlöv står bakom förlängd mållinje och hittar Lukas Larsson framför kassen som drar upp den i taket. 6-2 slutar matchen, rätt logiskt med tanke på Bois dominans i den andra men framför allt tredje perioden.

Nu väntar Västerås på onsdag i en match som kommer betyda oerhört mycket. Vid seger i den så räcker det med en seger i de avslutande två för att Bois ska säkra en topp 3-placering. Ja det kan faktiskt innebära att laget kommer tvåa, en placering som kan betyda hemmaplansfördel också i ett eventuellt playoff 3. Så se till att komma till den matchen, laget spelar stundtals bländande hockey och är värd all publik den kan få!

av Krister Holm
foto Anna Engström

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram