Mjörnberg om derbyrivalerna

27 februari 2018 19:00

Hockeyettans kanske främsta expert är skribent och krönikör för hockeysverige.se och för hockeynews.se. Mikael Mjörnberg är en av få journalister som jobbar med att skriva om hockeyettan och är det någon som kan ge derbyt och klubbarna perspektiv så är det han. 

Mikael Mjörnberg: Brinner du lika mycket för hockeyettan fortfarande?

Ja det får man nog säga! Det blir lite av ett bäbis även om det är kanske fel att säga, men det finns många trådar att spinna på.

Jag tänkte att vi ska snacka om Skövde IK och Mariestad Bois i denna intervju. Vad har dom för identitet ute i hockeysverige?

För dom som följer hockeyettan så är Bois ena jobbiga djävlar även om det är en sanning med modifikation då det finns många finlirare också. Men man är kända för att ha spelare som går på gränsen, så lite Karlskoga light-image. Klubben har ett väldigt bra anseende ute i hockeysverige, man har gjort en bra resa där man sanerat sin ekonomi på ett bra sätt och det har gett gott bifall. Att man har ett gott anseende är nog också en av orsakerna till att man klarade sig så pass helskinnade ur augustisoppan, hade det varit en klubb med sämre anseende hade det blivit mycket större, om det varit i Kristianstad tex.

Skövdes identitet är inte lika tydlig, det är en klubb som borde tillhöra toppen, men inte gör det. Man har lite av en förloraridentitet. Förutsättningar för en bra klubb finns med en stor stad och fin arena, högskola mm, men de har stått och stampat på samma sälle i över 10 år. De var väl uppe 04-05 men sedan har det inte hänt något, det verkar sitta i väggarna. De kan värva hela Bois utan att bli bättre känns det som. Kollar man på värvningar de senaste 10 åren så har de värvat några riktigt bra spelare som är på uppgång, men utvecklingen har stannat upp och de har snarare blivit sämre när de kommit till Skövde. Det sitter lite misslyckande i väggarna, det har varit olika tränare och styrelser men resultatet är detsamma, det verkar sitta i Billingehovväggarna.  

Hur ser du på klubbarnas utveckling under de senare åren?

Egentligen står dom där dom är, båda är topplag i ettan men lite för dåliga för allsvenskan. I Mariestad finns inte förutsättningarna då man är en för liten ort, i Skövdes fall så finns förutsättningarna men man har inte fått till nycklarna.

Vilka profiler finns hos klubbarna?

I Skövde så är Albin Lindgren och Henrik Thegel dom som sticker ut även om Thegel inte haft sin bästa säsong så är det en profil och bra spelare.

Filip Thörnqvist är den största profilen i Mariestad. En spelare som behöver 15 minuter för att få ABB arena att koka över ÄR en profil. Han är nog nästan hela ettans största profil, en spelare som skapar känslor som det finns för få av i ettan. Han är retsticka och tar ansvar utåt också, så det är mer än hockeyspelaren som tillför där. Eddie Davidsson och Lögdahl sedan är ju duktiga hockeyspelare, men jag tycker nästan det är roligare med Engqvistarna och Lukas som brinner för sin moderklubb och bara åker runt och grisar.

Jag tänkte vi ska snacka tränare också. Båda lagens tränare kommer inte att bli kvar efter säsongen. Var du förvånad över det beskedet?

I fallet Helmersson är jag inte alls förvånad. Han har gjort det jättebra, han och laget har gjort en resa tillsammans där man blivit tryggare och tryggare och bättre och bättre. Men han och Mariestad kommer nog inte så mycket längre. Han måste ut och se annat för att utvecklas och laget behöver få en ny approach, han har tagit laget så långt det går. Det är vanligt annars att man behåller spelare och så för länge, man måste kunna se förbi nostalgin.

I Kämpes fall är jag lite mer förvånad, jag trodde de hade honom mer långsiktigt, han blev väl bara två år. Men också på sättet det släpptes på, det var väl två olika versioner, och Kämpe kom ut med rubrikvänliga ord, han som knappt brukar öppna munnen. Det var väldigt förvånande. Men det blev väl inte lika bra som man trodde. De gick ju framåt ifjol men känslan är att de gått tillbaka i år.

Vad säger du om klubbarnas säsong så här långt?

I Skövdes fall så trodde jag dom skulle bli bättre än förra säsongen, men de har gått tillbaka snarare. Det är för få som producerar och för lite linjer i spelet, det finns ingen konsekvens i deras spel. Deras insats är inte värdigt playoffspel i mina ögon. Mariestad har också varit ojämna. I allettan har det varit för mycket upp och ner för att få ett godkänt betyg. När man spelar bra så spelar man riktigt bra och snygg ishockey, men det är för många dippar och för många svaga insatser.

Finns det mer att ta ut, en potential?

Ja i Mariestad finns väldigt mycket mer att få ut, både offensivt och defensivt. Man kan ju börja med att inte göra självmål, haha. Det var ett hur roligt mål som helst ju! Men Mariestad måste stänga till bättre bakåt, trots bra målvaktsspel släpper man till för mycket bakåt. Dom släpper för klara lägen.

Nu valde Mariestad Skövde till palyoff 1. Är det ett kaxigt val tycker du?

Det är väldigt kaxigt, men helt rätt! Det hade varit uselt att inte göra valet, det hade varit mer tvek än det nu var kaxigt.

Är detta ettans starkaste derbyrivalitet?

Det skulle jag säga, Vimmerby-Västervik var nästan lika stark innan Västervik gick upp, men nu är det starkaste och dessutom mycket folk som kommer och tittar också.

Apropå åskådare, vad säger du om klackarna?

Jag har inte jättekoll men Oxarna har mer tryck, Rebellerna har tunnats ut de senaste åren. Mariestad vinner nog läktarkampen, även om Billingehov koka från övrig publik.

Vad ser du fram emot i matchserien?

Jag vill att det ska koka över. Jag vill inte se två lag som bromsar och försöker fega sig till seger utan två lag som avskyr motståndarna och ligger på gränsen med fysiskt och aggressivt spel och visar mycket känslor.

Tror du att du får se det?

Inte från början, jag tror tyvärr att vi kommer ha tränare som tutar i spelarna att hålla sig lugna, men sedan spårar det nog ur efter någon händelse och då finns det potential för att koka verkligen.

Det är två rätt olika spelsätt som möts, vad betyder det för matchbilden?

I ett derby tror jag inte det betyder lika mycket. Spelarna rycks med i högt tempo och det blir mer tuta och köra än att hålla sig till linjerna.

Hur tror du matcherna kommer att se ut?

Mariestad kommer att föra spelet, Skövde har inte materialet till det. Mariestad har fler femmor som kan klara av det. Jag tror det kan bli rätt målrikt.

Och hur slutar det?

Det blir 2-1 i matcher till Mariestad, Mariestad är ett mycket bättre lag på alla positioner, så något annat än dom ska vinna finns inte, det skulle vara ett stort misslyckande. Men det är ett derby och det skulle vara konstigt om Mariestad vinner 6 raka under en säsong, någonstans måste Skövde plocka en seger. Så Mariestad vinner borta och åker hem och är världsmästare och förlorar då på lördagen i en jämn match med uddamålet. Sedan är det inget snack på söndag när de ska knyta ihop det.

Hur går det sen?

Det kan bära till kvalserien, det är så pass jämnt mellan topplagen i år att det bara handlar om att hitta form. Utöver om Mariestad får Västerås i playoff, då är det kört. Det är ingen slump även om det varit jämna matcher att Västerås vunnit alla fyra.

Om du tittar i kristallkulan, var befinner sig klubbarna om fem år?

Som nu ungefär, de ligger i toppen på ettan, Mariestad kan ha varit uppe och vänt i allsvenskan. Mariestad har en bra ekonomi men det ger dom bara chansen att ta sig upp, men allsvenskan är ett svart hål, där försvinner pengarna snabbt.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram