Meriterad ung back till Bois

08 maj 2018 18:40

Alexander Anderberg ansluter till Bois från Huddinge. Trots att han bara är 21 år fyllda har Bois nya back en hel del meriter: Spel i juniorlandslagen, en allsvensk säsong i Vita Hästen, fyra SHL-matcher i Örebro och säsongen som gick var han en nyckelback i kvalserielaget Huddinge.

Calle Johansson i Bois sportgrupp om Alexander Anderberg:

- Alexander tillför offensiv styrka samtidigt som han är bra bakåt. Vi får in många bitar som vi vill ha: Tyngd, rejälhet, styrka, ett fantastiskt skott och framför allt är han en bra kille.  Dessutom rightare vilket ger oss möjligheter. Han gör sitt andra seniorår så det finns mycket utvecklingspotential i honom. Han kommer höra hemma i en högre serie, så vi är väldigt nöjda med att knyta till oss honom i konkurrens med flera andra klubbar. Vi har fått mycket goda referenser om honom!

Välkommen till Mariestad Bois!

Tack!

Vem är Alexander Anderberg?

Hockeyspelaren är en stor kille som är bra på rören och har ett bra skott som jag försökt utnyttja i år och det har gått bra, har gjort 16 mål. Sedan försöker jag också läsa situationer med mitt spelsinne och lösa situationer med kroppen. Utanför är jag en glad kille som försöker vara lätt att ha att göra med.

Du har trots din ungdom en rätt brokig bakgrund, berätta lite!

Jag har levt mycket på min talang och har kanske inte slitit hårdast, så var det i min ungdom i Färjestad. Sedan kom jag till Mora och kom med i landslaget och sedan gick jag till Örebro där jag fick göra min SHL-debut. Efter det blev jag utlånad till Hästen först och sedan gick jag dit på heltid och där gick det lite tyngre. Det var där och då det vände med att kosten och att träna bra, det går inte bara att leva på talang. Där fick jag ett stort bevis att det krävs mer än man tror.

Senaste säsongen i Huddinge fick du ganska stort förtroende!

Ja det är inget att ljuga om, jag fick väldigt stort förtroende, jag och min backkollega hade mest istid av alla i hela laget. Jag fick spela i alla spelformer, både i powerplay och boxplay så det var inget att klaga på.

Ändå väljer du att lämna?

Det är helheten som ska fungera, jag kände att jag och Huddinge inte möttes riktigt utan det skar sig och jag ser nu en möjlighet att komma till Mariestad.

Vad ser du för möjligheter med Mariestad?

Man följde Mariestad redan förra säsongen när de var nära att vinna mot Västerås och jag har också snackat lite med Erik Olsson som är kompis från Vita Hästen-tiden. Han sa bara bra saker om klubben så jag fick ett bra intryck av honom och också ett bra första intryck av Calle Johansson när jag pratade med honom. Så det blir bra med Mariestad, det är nära tjejen i Örebro och hemmet i Karlstad, så det blir en bra helhet.

Vad har du för målbild säsongen som kommer?

Nu att göra så bra ifrån mig som jag kan och förbereda mig. Att försöka göra det så bra jag kan både för laget och för egen del. Nästa säsong vill jag spela i allsvenskan, sedan om det blir med Mariestad eller i någon annan klubb får vi se, men det är första målet.

Hade du anbud från andra klubbar?

Jo det var en hel del anbud om jag ska vara ärlig, men jag kände redan från första stund att det kändes bra när jag pratat klart med Calle, den första känslan var bra och den stämmer ofta, det känns bra.

Vad känner du till om Mariestad?

Jag har varit där på cuper förut, var bland annat på försäsongscup inför säsongen som var, men jag har inte sett så mycket av stan. Men man känner till hockeyn och derbyna mot Skövde och så där.

Du ska få välja mellan två saker, vad väljer du av…

Offensiv eller defensiv?

Där får jag ta offensiv, det är kul att pilla in någon puck och jubla lite.

Träna eller slappa?

Träna, det har blivit lite som en drog nu när man tagit tag i det, man får nästan ångest om man inte tränar.

Storstad eller småstad?

Nu har jag varit i Karlstad, Örebro och Stockholm så jag får väl säga det. Men jag kommer från Kil ursprungligen så det blir inga problem med en småstad.

Mjölk eller öl?

Ojoj, inget av det egentligen, jag är laktosintolerant och gillar inte öl, så båda är skit!

Färjestad eller Örebro?

Då får jag nog vara hemmakär och säga Färjestad.

Om du får sätta betyg från 1-10 på ditt…

Skott?

8. Siktet är inte alltid 100, det kan bli över någon gång för mycket, annars har jag ett bra skott.

Skridskoåkning?

7. Jag ska lita mer på den och ha lite mer frekvens kanske.

Tacklingar?

4. Timingen kan vara lite svår.

Läsa spelet?

7. Jag läser det bra men kanske för bra så det blir öppet någon annanstans.

Då avslutar jag med att säga välkommen till klubben, när kommer du?

Jag kommer ner till första augusti men kommer kanske ner och kör något under sommaren också.

 

Erik Olsson (som spelade med Alexander i Vita Hästen) om nyförvärvet:

En trevlig kille, han är ju värmlänning så det är inga konstigheter där, haha. Vi var kompisar, en av mina bättre polare så det ska bli roligt att han kommer hit.Han har ett riktigt bra skott, är tung att möta. Har kanske sina största kvaliteter offensivt med bra händer men han är också en kämpe på isen. Rätt allround men med spetsen offensivt. Sedan är han rightback, det är bra, han har bra skott och kan trycka iväg bra direktskott, det kan vi ha stor användning av i powerplay. 

Vad sa du till honom om klubben när han frågade?

Att det är en klubb som vill framåt, en bra förening med bra go vid sidan av, med allt runtomkring och dessutom väldigt bra killar i laget. 

Alexander på eliteprospects: https://www.eliteprospects.com/player/139641/alexander-anderberg

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram