Matchref Bois-Asplöven match 2

12 mars 2017 01:30

Det finns två olika sätt att reagera när man har en kniven mot strupen-match. Det finns dom som viker ner sig, som inte klarar av att leverera som mest när det behövs som mest. Men Bois reagerade i kvällens drabbning precis tvärt om. Man tog tag i matchen direkt och släppte sedan aldrig taget om den. Att laget vann med 6-4 (2-0,2-1,2-3) var snarare i underkant, laget hade en 5-1-ledning och blev kanske lite väl säkra på seger vilket gjorde att Asplöven kunde få in några tröstmål på slutet.

Bois tog som sagt var tag i matchen från första nedsläpp och har några bra anfall och efter knappa fem minuter spräcker man också den viktiga nollan för Jesper Eriksson i Asplövenmålet. Det är fjärdekedjan som var riktigt pigga denna eftermiddag som etablerade tryck och Oskar Olsson får med sig pucken in framför Jesper och drar en lång dragning och får öppet mål att lägga in pucken i. Målet var viktigt då man i den första matchen skapade mycket utan att få in pucken, nu fick man hål direkt. Bois får ännu mer energi av målet och snurrar rätt bra i Asplövenzonen men åker sedan på en utvisning. Det är dock Bois som skapar den hetaste chansen i underläget då man får ett friläge genom Filip Engqvist som dock skjuter över. Asplöven har efter det ett par anfall dock utan att vara riktigt nära, och det blir istället Bois som får periodens sista mål. Christian Hägg blir helt ren och ska göra en dragning men missar pucken och det ställer Jesper Eriksson och pucken går in mellan benen till 2-0 med endast sex sekunder kvar av perioden.

Asplöven kan inte ha varit nöjda med sin första period som Bois ägde tämligen totalt, skotten skrevs till 20-5 i Boisfavör. Därför var det inte konstigt att de kom ut med en helt annan energi i den andra perioden. Man åkte mer skridskor och checkade högre vilket gjorde att man fick lite längre anfall och man skapade också betydligt hetare chanser. Då klev Arvid Ljung fram och gjorde några avgörande räddningar på närskott. Och när Bois sedan istället kontrar så ger det 3-0. Förstaavslutet räddades av Jesper Eriksson, men i andraläget så är han ur spel när Tobias Björklund kan slå in pucken i det öppna målet efter 3,17. Asplöven kraftsamlar och fortsätter att sätta hög press mot Bois och erövrar då pucken mot ett Boislag som blir lite för omständliga. Arvid Ljung avvärjer dock på ett tryggt och lugnt sätt de lägen som skapas. Asplöven matchar sitt lag rätt hårt och det kan vara en av anledningarna till att man 4-5 byten i rad efter avblåsning drar ut på bytena genom att skifta en spelare långt efter de inte ska få byta mer. Till slut ledsnar domare Jim Bergkvist och visar ut en Asplövenspelare, varpå ledningen i Haparandalaget lackar ur och snackar till sig ännu en. Med fem mot tre i två hela minuter ska det bara bli mål och det blir det också för Boislaget. Lucas Larsson håller sig framme vid ena stolpen och trycken in pucken till 4-0. Då hade 14 minuter gått av period 2 och matchen kändes avgjord. Det verkade som båda lagen kände detsamma för tempot i matchen som så långt varit högt uppskruvat gick ner. Med tre minuter kvar av perioden så väcktes den dock till liv lite igen sedan Tero Konttinen tillåtits stå helt omarkerad framför Arvid Ljung och på andra försöket fick han in pucken. Haparandalaget verkade dock inte riktigt tro på vändning för jublade inte ens över målet.

Asplöven var tvungna att trycka på i den tredje perioden och har också ett par halvchanser i inledningen av den tredje perioden. Bois Oskar Norlöv har sedan i powerplay efter fem minuter ett jätteläge att göra 5-1, helt ren framför Jesper Eriksson siktar han på plockhandskrysset men Asplövenmålvakten gör en jätteräddning och nyper skottet. Istället blir det en jubilar som gör 5-1:an. Filip Thörnqvist nyper direkt på ett pass från bakom kassen och noteras därmed för sitt 100:e mål i Boisdressen! Blommor och stående ovationer tar vid innan matchen spelas vidare. Målet innebar den definitiva spiken i kistan trodde nog alla, så också Bois, som efter målet gick ner i fokus. Det gjorde att Asplöven mitt i perioden kunde reducera i powerplay efter ett riktigt snyggt spel. Pucken gick som på ett snöre innan Jesper Ylivainio kan raka in pucken i det vidöppna målet. Och med fem minuter kvar att spela så kan Henrik Marklund också sätta 5-3 efter ett skott från kanten som en annars felfri Arvid Ljung kanske kunde ha tagit. Bois replikerar dock omgående efter en spelvändning. Brderna Engqvist kommer i två mot etta och Filip passar Linus som passar tillbaka och Filip direktskjuter in pucken till 6-3. Bois drar sedan efter 17 minuter på sig en tvåa och då tar det bara 2 sekunder innan 6-4 sitter. Ett direktskott efter tekning genom Nicko Sareenpää. Något mer mål blir det dock inte trots tidigt försök med utplockad målvakt från Asplövens sida utan Bois vinner med 6-4 utan alltför stort drama.

I och med segern så har Bois utjämnat till 1-1 i matcher. Med andra ord kommer allt att avgöras i söndagens match som går av stapeln kl 16 i Katrinhallen. Den matchen vill ni inte missa!

Bäste Boisare blev Oskar Olsson utsedd till, ett val jag inte kan invända mot även om det fanns många spelare i Boislaget som förtjänade pris idag. Något våldsamt firande blir det dock inte, nu ska det laddas för den avgörande match, för förloras den innebär dagens seger ingenting.

av Krister Holm
foto Anna Engström

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram