Lundström om J20 och J18

20 mars 2018 17:06

Både J20 och J18 har ju hållit på att kvala, J18 upp mot elit (där avgörandet sker ikväll) och J20 för att hänga kvar i elit (vilket de klarade). Hemsidan har pratat med Anders Lundström tränare för J20-laget och även ansvarig för hockeygymnasiet.

Om vi pratar J20 först, vad säger du om hur själva seriespelet var för er del?

Vi är ganska nöjda egentligen med säsongen i stort. Vi visste ju om innan att det skulle bli en tuff serie. Vi hade ett väldigt ungt lag och många J18 spelare som fått ta klivet upp. Tittar man på serien som sådan så är vi nöjda med antal vinster, vi vann ju betydligt fler matcher i år under ordinarie tid än vad vi gjorde förra året. Tror att det är 4 eller 5 fler. Sen tog vi lite mer poäng också, 1 eller 2 fler än året innan. Det är vi ganska nöjda med. Däremot är vi väl inte riktigt nöjda med tabellplaceringen, som det blev att vi hamnade i kval. Men som serien är uppbyggd där det är så många lag som hamnar i kval både upp och ner, det är ju 60 % av serien som kvalar åt något håll. Det är inte så mycket att säga om, tabellen ljuger ju inte utan vi hade både lite oflax och lite skador i fel lägen plus att vissa av topplagen fick formsvackor i fel lägen.

Sen var det väl precis på gränsen att ni slapp kvala? Hängde väl bara på några poäng där i slutet?

Vi hade ju ettan, tvåan, trean och fyran i serien kvar på slutet och lyckades inte vinna nån av de matcherna. Det grämer mig väl litegrann, speciellt Halmstad borta, vi ledde länge och tappade den på slutet. Samtidigt är det ju så här att juniorhockey handlar mycket om i framförallt J 20 att ha ett gammalt lag, alltså många sistaårsjuniorer. Då har man en fördel så enkelt är det ju. Sen handlar det ju väldigt mycket om att utveckla spelare och där tycker jag att vi är långt fram. 

Det är väl en del i utvecklingen att kvala också, och extra kul när man klarar det?

Det är egentligen en jättebra erfarenhet. Man önskar att alla fick kvala neråt nångång tidigt i karriären så de får lära sig det här, just den pressen som blir och att spela med en belastning. När man väl klarar det så är det en jättebra erfarenhet för dem givetvis. Sen också så som jag sa till grabbarna innan att den känslan som infinner sig när man har klarat ett negativt kval den är brutalt mycket skönare än att vinna saker. Det blir en helt annan grej så såhär i efterhand är det otroligt kul att man har fått uppleva det.

Ni gick ju obesegrade genom kvalet, tappade en poäng borta mot Tranås.

Ja vi tappade en poäng borta där. Det var väl lite kontigt för det är väl den matchen av de båda Tranåsmatcherna som jag tycker vi var mest överlägsna spelmässigt. Den tappade vi poäng i. Hemma hamnade vi lite i ett nervdaller när de fick ett tidigt ledningsmål i powerplay. Vi har gjort 27 mål och släppt in 7 liksom så det är egentligen inget snack om vilket som var det bättre laget i det kvalet. Sen tycker jag i och för sig att det ska vi vara också. 

Ja ni var ju klara redan innan ni åkte till Ulricehamn igår för sista matchen.

Ja precis. Det jag var mest orolig för i kvalet var väl kanske inte att vi skulle falla ihop för det insåg jag att det kommer vi inte att göra. Men det jag var orolig över var att vi hade så många som skulle spela så många matcher på så kort tid plus att vi bara var 8 man på träningen 4 dagar innan vi skulle börja spela för de låg i influensa allihop. Med de förutsättningarna så är jag jättenöjd med hur vi har betett oss. 

Var det 5-6 spelare som dubblerade i både J18 och J20 kvalen?

Vi har haft fler, det har varit 7 på laguppställningen tror jag. Sen har alla inte spelat lika mycket men man kan säga att 4-5 av dem som dubblat har stora roller i båda lagen. Det klart att ligga på 20-25 minuter per match i 6 matcher på 7 dagar är självklart tufft. De har gjort det jättebra. Framförallt tycker jag att killarna själva har tagit ett jätteansvar i just det här med förberedelser och sånt. De har kommit varje dag och gjort sitt bästa och sett jäkligt koncentrerade ut. Det har varit lite fysiskt att man har sett att bensinen har tagit slut lite ibland men det är ju inte så mycket att säga om.

Är det några spelare i J20 som du vill framhålla som har tagit stora kliv under säsongen?

Om man tittar på det under de här åren som har varit här nu så har ju alla utvecklats jättemycket. De som har utvecklats minst är ju de som har varit skadade och sjuka mycket, det är ju några stycken. Vi ligger på en väldigt hög belastning, speciellt på de killarna som är sistaårs-J18 och förstaårs-J20. Vi ligger på en enorm mängd träning och det sätter sina spår. Man märker också att de har utvecklats väldigt mycket många av dem och kanske också på grejor som man inte har trott. Det man märker är att de har utvecklats som människor något fruktansvärt de sista åren de här killarna, de har blivit vuxna och det är rätt roligt att få vara med som ledare och uppleva det.

Det är ju några stycken bla målvakten Oliver Rosell plus Oliver Ahlgren och Gustav Tedsjö plus några till som har varit med en hel del i a-laget. Ser du någon annan utveckling hos dem? Vad kan de ta med sig ner i juniorhockeyn?

Hela verksamheten bygger ju någonstans på att vi faktiskt ska försöka producera spelare och det har vi gjort de sista åren. Vi har ju haft en bra svung i det. Det är ganska märkligt det där för när vi var som bäst i J20 så producerade vi inte lika många spelare. Nu har vi inte haft siktet inställt på att vinna serien utan på att jobba mer med utveckling och där märker man att de tar ansvar ganska tidigt och det har gett en enorm utveckling för dem, inte bara som hockeyspelare utan också ansvarstagandet. Man märker på de här killarna som har fått kommit upp och köra med a-laget att det blir en helt annan grej. Samtidigt så har vi sagt det att målsättningen ska inte vara att de ska lyftas upp bara för att de ska lyftas upp utan de ska lyftas upp när de är förberedda för det. De ska vara så pass utbildade så de ska klara av det och där tycker jag att vi har lyckats. Det har man märkt på dem, både på GustavTedsjö, Oliver Ahlgren, Anton Rask, Christoffer Fabricius, Samuel Gustafsson, Adam Schultz och alla de där yngre killarna som är med är att de är bra förberedda. De är utbildade i hockeyn på ett bra sätt som passar a-lagshockeyn. 

I grundserien fick ju tex Tim Olsson hoppa in nån match med a-laget och där tycker jag det du säger märks. De som lyfts upp går bara in och kör och de är inte blyga utan de tar för sig.

Ja precis och de är skickliga och de har bra linjer i grejerna sådär och det är roligt. Det blir ju samma sak när man kommer ner att man märker på dem att de har tagit väldigt stora kliv i sitt hockeyspel. Att tävla och träna mot äldre hela tiden innebär ju att det blir så.

Om vi pratar om J18 lite också. Där är ju du inte ledare för själva laget men du har ju de flesta på hockeygymnasiet. De leder ju sin kvalgrupp och allt kommer avgöras mellan Karlskrona och Olofström ikväll vem som går upp. Vad säger du om deras kval?

För det första så har vi ett riktigt bra material där tycker jag. Vi har ett bra lag och ska ju vara med och tampas om den platsen. Jag tror att det här laget vi har nu hade kunnat hävda sig bra i J18 elit, hyggligt i alla fall. Vi ser ju här Karlskrona kommer hit, de är ett Shl-lag, och är ju inte bättre på nått sätt egentligen. Där har vi fått fram bra årskullar som jag tycker har gjort det bra. Sen så om man tittar på kvalet som sådant så är det lite synd att man tappar ledningen borta mot Karlskrona. De ledde ju med 2-0  två minuter in i tredje perioden. Framförallt tycker jag samma sak där, de har visat en jäkla bra karaktär de födda -00 som fått dubbla väldigt mycket. De har kommit till jobbet både i J18 och J20. Du kan ju tänka dig skillnaden för dem, ena dagen spelar de med pressen att åka ur och nästa dag spelar de med glädjen att kunna gå upp. Det blir nästan lite schizofrent sådär så jag är jätteimponerad av dem. Då har vi ändå haft lite skador på några plus att Rosell har varit sjuk mycket. Det ska bli intressant att se hur det går ikväll nu. Jag tror inte det är helt omöjligt att det löser sig åt rätt håll. 

Karlskrona måste ju vinna ikväll med minst 6 mål. Vi får hoppas att Olofström är så pass motiverade så de håller nere siffrorna och helst vinner. 

Det är ju lite länsderby där nere så jag tror inte att de kommer att vika ner sig. Sen är Karlskronas två första kedjor rätt skickliga. Får de lite fart på grejorna och lite medgång så är de ju så klart fullt kapabla att göra 10 mål. Frågan är om de gör det i det läget de är i?

Jag backar tillbaks lite till J20 igen, hur viktigt är det att de spelar kvar i elit nästa säsong? Bland annat för att producera spelare uppåt.

Det är en balansgång det där. Det är jätteviktigt för klubben och för regionen tycker jag. Jag tycker också att det är bra att Skövde och Grästorp klarade sig kvar. Det hade varit jobbigt för regionen om vi hade tappat J20 elitlag. Sen är det en balansgång hur man ska lägga upp det för man har ju insett att de behöver spela mycket. Det klart att de här yngre killarna behöver ha mycket matchtid och vill man att de ska bli riktigt bra så måste de kanske ta klivet upp i J20 ganska tidigt. Och då är frågan hur mycket ska man offra för att vara på gränsen och nu i år kändes det safe ett tag men det blev inte så. Som det blev sen i kvalet så var det ganska lugnt ändå. Det är otroligt viktigt för hockeyn i Skaraborg och runt omkring att det finns J20 elitlag för ligan är ganska bra. Den har blivit väldigt bra mot vad den var för några år sen. 

Skulle nu J18 klara att gå upp i elit så blir det ytterligare en dimension när man ska få ihop 2 lag i elit med det material som finns.

Nu har vi en hyfsad stor -99 kull som man kanske kan behålla en stor del ifrån så man blir ett lite äldre lag i J20 men det klart att dubbla så mycket som vi har gjort i år nästa år om det skulle bli J18 elit kommer att bli tufft så är det ju.

av Susanna Johansson

 

 

 

 

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram