Ljunggren byter J20-lag

15 maj 2018 14:50

Namnet Ljunggren är intimt förknippat med Skövde IK. Hasse Ljunggren var klubbchef i klubben i en massa år och sonen Fredrik har både spelat i och tränat olika lag i föreningen, bland annat a-laget i tre år. Men nu väljer Fredrik att lämna sitt uppdrag att träna Skövdes J20 för att träna Bois dito. Ett kontroversiellt kliv att ta, men för Fredrik var det inget svårt val:

- Jag behöver ta steget för att fortsätta utvecklas.

Till att börja med: Vem är Fredrik Ljunggren?

Hockeybakgrunden är att jag varit ledare i Skövde i drygt 10 års tid i allt från a-pojk till a-lag samt en sväng i Tibro ett kval. Som spelare så är jag Skövdefostrad men bytte sedan till Tibro och Skara ett år, sedan slutade jag när jag var 25-26 och sedan dess har ledare i 11 säsonger.

Du var ju också a-lagstränare för Skövde i tre år, vad är dina minnen från den tiden?

Det är roligare ju högre upp man är, det blir mer tävling. Det präglas av att man räknar resultat hela tiden, det var ropligt och det är det som skiljer mest. Man har högre krav och tydligare krav med resultatet, både från en själv och från omgivningen.

De senaste två åren har du tränat just J20, hur har det varit?

Resultatmässigt har det varit två tunga år, vi har kvalat oss kvar båda åren. Men vi har haft en ung och bra grupp att jobba med, så även om resultatet inte varit som vi velat har vi ändå tagit steg.

I Skövde har man en gemensam trupp för J18 och J20, vad betyder den spridningen i ålder som det blir?

Det är givna förutsättningar, det vet man ju om. Det som är är att vi har en träningsgrupp med två lag, det kan bli svårt att hålla ihop formationer och så, och det påverkar ju i längden. Men J18-spelarna får också dra ett tungt lass med dubbelspel i två lag och det utvecklar ju dom så det är positiva och negativa sidor.

I gårdagens SLA kunde man läsa att du tackar nej till att träna Skövdes J20 och nu tar du det lite förbjudna steget att gå till den stora rivalen. Hur ser du på det?

Det är en rivalitet som är positiv, det är speciellt men det kändes inte konstigt, när Ronny ringde. Det var inte det jag funderade på, utan det var att det ska kännas rätt och att man ska ha en egen utvecklingsmöjlighet också.

Vad var det som gjorde att du tog steget?

Jag sa i ett ganska tidigt skede till Skövde att jag var färdig med J20, jag kom inte längre där kände jag och sedan ringde Mairestad och det blir en ny utmaning som är bra för mig och min utveckling.

Vad är det som blir nytt?

Att man jobbar med två trupper är en sak, man kan jobba mer med lagarbete även om Skövde ska göra det också nu. Men det blir också ett miljöombyte, jag kom inte längre i min egen utveckling i Skövde kände jag och ska jag lägga ner 6 dagar i veckan på ishockey så då vill jag utvecklas, och nu blir det en ny miljö och det utvecklar en även om det är spel i samma serie.

Du har ju mött Mariestads J20 några gånger under de här åren, vad skiljer mellan lagen?

Det är lite derbykaraktär på matcherna oss emellan så de sticker ut från mängden helt klart. Jag kan inte statistiken men jag tror de har plus men det har varit jämna fighter. Sedan hade Mariestad ett ungt lag förra året också, Skövde var väl yngst och Mariestad näst yngst, så det är svårt att jämföra.

Man säger ju att det är skillnad på Boishockey och Skövdehockey, hur ser du på det?

Jag tror det är upp till olika tränare, visst har föreningen en strategi men den skiljer inte så mycket generellt mellan några föreningar, alla vill spela rätt lika. Så jag tror inte det skiljer mellan föreningar så mycket, sedan kan det vara olika från säsong till säsong beroende på tränare och förutsättningar men annars tror jag inte det är så stora skillnader.

Nu när du går i n i det här uppdraget, vad har du för bild framför dig?

Som jag sa tidigare så ska det vara något som driver, en att jag utvecklas samtidigt som man jobbar hårt för föreningen. Så personlig utveckling är nummer 1. Det blir mycket nytt, jag har varit i samma förening och kan varenda hörn i hallen, nu får man tänka nytt och det blir inte rutin. Sedan om man tänker framåt så har jag inga personliga mål mer än att göra det så bra som möjligt.

Vad har sportgruppen för förväntningar på dig och laget, för jag antar att de satt upp en målbild för dig?

Det är att vi ska driva en seriös verksamhet, Man värvar inte in spelare utan vi ska vara seriösa och träna bra varje dag, man vill närma sig toppskiktet i serien.

Du har ju sett många av Boisarna spela, finns förutsättningarna för att närma sig toppen?

Det finns en bra stomme av J20-spelare, sedan har jag inte träffat gruppen än, det ska jag göra på torsdag, men de flesta 99:or stannar och 00:orna fick mycket istid redan förra säsongen och har mognat så åldersstrukturen känns bra i alla fall. Sedan växer några ur J20 men det var inte så många så det finns en bra stomme som spelat J20. Sedan har jag inte kollat in dom andra lagen, det finns ju lag som värvar till J20, men vi ska ha så bra daglig verksamhet som möjligt och göra det så bra vi kan.

Det blir lite annorlunda upplägg för Bois del denna säsong där J20-tränaren inte har något med hockeygym att göra, det ska a-lagstränaren sköta. Hur ser du på det?

Det är detta vi pratat om, så jag har inte funderat på det. Det är så jag hållit på i alla år, jag har ett jobb vid sidan om och sköter detta på kvällstid och det känns bra.

Du har ju både spelat och tränat vid åtskilliga derbyn, har du några roliga derbyminnen?

Inte som spelare, då skiljde det lite i serier har jag för mig, men som ledare är det alltid speciella matcher. Det är väldigt roliga matcher att spela oavsett om det är junior- elller seniormatcher, det man minns mest är ju seniormatcherna med massor med publik och väldigt upphaussad stämning, det var verkligen något extra.  

Då avslutar jag med att säga välkommen till klubben, jag ser fram emot att se vad du kan få ut av laget!

Ja det ska bli spännande! Jag ser fram emot det, jag ska träffa killarna på torsdag och sedan går sommaren fort och det blir snart is igen!

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram