Linus fortsätter

04 maj 2018 17:30

Han är spelaren som ofta stått i bakgrunden och gjort ett gediget jobb men fått väldigt lite credd för det. Men i år fick Linus Engqvist sitt stora genombrott, 26 år gammal/ung. Han var inte bara suverän i sin paradgren, boxplay, han var överallt på isen såväl offensivt som defensivt. Han utnyttjade sin oerhört fina skridskoåkning på bästa sätt och fick det också att lossna poängmässigt. 

- Linus är otroligt viktig både på isen och vid sidan av, menar sportgruppens Kalle Johansson. Han gjorde sin klart bästa säsong säsongen som gick, fortsätter han. Linus har alltid varit bra, men i år tog han ett stort steg till och fick det verkligen att lossna, speciellt visade han upp en offensiv slagstyrka han inte visat upp tidigare. Vi är väldigt glada att Linus fortsätter ytterligare en säsong!

Idag kom ett besked jag längtat efter, att du fortsätter!

Ja vad kul att höra!

Hur har tankarna gått inför kontraktsskrivningen, det tog ett tag…

Vi har haft en bra kommunikation, det var bara skönt att få koppla bort hockeyn ett tag, det har varit intensivt för Carl och Ronny (i sportgruppen) också så vi har inte stressat fram något.

Jag vet att du annars mellan säsongerna tidigare umgåtts med tankarna på att sluta med hockeyn, men i år kanske det var lättare att fortsätta med tanke på din fina säsong?

Det är ganska så intensivt med hockeyn så jag har gått lite i valet och kvalet tidigare år. Men i år så släppte det ganska ordentligt, så jag har fått lite blodad tand och inte gått i såna tankar utan velat spela hela tiden, så det är kul nu när vi är i hamn igen.

Du har tidigare år främst varit sedd som en defensiv klippa, men i år släppte det ordentligt också offensivt!

Ja det var en säsong där det verkligen släppte och jag har också hållit en jämnare nivå tycker jag. Jag har gjort bra ifrån mig hela säsongen i stort sett och peakade sedan i allettan och fick göra en del mål och assist. Det har med självförtroende att göra också, det är många som sagt snälla ord och då höjs självförtroende och då blir det också roligare.

Tidigare har du tvekat lite i offensiven och letat pass i bra lägen eller sökt dig ut mot kanterna, men i år gick du mer på egna avslut och rakare mot kassen. Har det något med det mentala att göra också, har du haft en liten spärr där?

Det är svårt sätta fingret på, men man kommer in i ett flow med bra kemi med kedjekamrater, man får mer förtroende i offensiva situationer och när det ställs på sin spets och man får också självförtroende med mycket beröm och det påverkar också. Dom som är bra poängspelare kommer ofta till avslutslägen och jag tycker jag utvecklade det och kom också till mer avslutslägen.

Var det din bästa säsong?`

Ja det tycker jag!

Vilken match var din bästa?

Jag är dålig på att komma ihåg moment så, men i playoffmatcherna mot Skövde så fanns orken där och det är ju också en matchserie man kommer ihåg. Som när vi lyckades få in 2-2-pucken och det också kom på den där härliga bilden så var det ett ögonblick jag kommer ihåg, Men det bästa tycker jag ändå var jämnheten, att jag hållit en bra nivå hela tiden, framför allt i allettan. Den känns bättre i år.

Du hade framför allt uppe farten mer, du hade högre fart hela tiden. Hade det med träningsbakgrunden att göra?

Nej givetvis blir man äldre och mognare, men framför allt beror det på att det funkat bra med kedjekamraterna, vi hittade bra kemi. Till att börja med spelade jag med Rask och Liljedahl och vi snackade mycket och fick till det bra med mycket skridskoåkning. Sedan spelade jag med Erik Olsson och Dahlbom och vi hittade ett nytt sätt där jag lyckades anpassa mig till deras spela, dom är ju väldigt starka längs med sargerna.  Sedan blev det brorsan och Dahlbom och då hade jag ju sett hur Filip åkte och kunde anpassa mig efter det så det blev också bra. Sedan spelar laget ett fartfyllt spel och det passar mig bra också.

Du och brorsan har alltid gjort det bra i boxplay, men ni var ännu bättre säsongen som gick och framför allt tycker jag ni fick till det offensivt, ni fick till sylvassa omställningar!

Vi har pratat om det, han har skickat arga blickar mot mig när jag skickat iväg pucken bara, men nu har vi pratat om att jag ska titta upp och hitta Filip för kontring, som powerplaylag går man ofta ner i tempo i powerplay, och det fick vi verkligen utdelning på. Det var kul att det kunde fungera med.

Även om du inte är lastgammal (fyller 27 senare i maj) så är det ändå lite äldre än när de flesta får sin stora utveckling.  Det måste vara roligt att känna att man kan ta ett så stort pass relativt sent!

Ja det var kul! Många blommar vid 20 men jag har krigat på och tyckt det varit roligt och anpassat mig till rollen jag fått, men det är kul då man tränar hårt och nu försöker jag träna ännu hårdare, jag ska snart ner och cykla i Italien. Men jag är mognare i spelet och läser spelet, så det är bra med några år på nacken också och det går att utvecklas ännu mer.

Vad kör du extra på i sommar, du har varit inne på att du ska cykla?

Jag jobbar på konditionen, det är min nisch och det tycker jag är roligt. Jag ska som sagt var cykla i Italien för att få lite fart på benen, sedan får man köra lite styrka också men det är inte min grej riktigt.

Laget börjar fyllas på, det är inte många pusselbitar kvar som ska till. Hur tycker du att det ser ut lagmässigt?

Vi är ett otroligt gött gäng, sedan är det tråkigt när några får lämna, men det hör till och kan vara bra att det blir lite ombyte i laget. Men den stora stommen är kvar med lite nytt och hungrigt så dey känns inspirerande. Nu har vi haft två år i rad med stolpe ut och de flesta vet vad vi behöver gnugga på så det känns bra.

Det kanske blir tredje gången gillt menar du?

Det hoppas vi verkligen!

Till sist: Hur går det med övertalningen av brorsan Filip?

Han står vid ett vägskäl nu, det är rätt intensivt i början av en säsong och han har skaffat hus och ska få barn så det blir mycket. Men han har varken sagt bu eller bä, det är en stor omställning för honom så jag kan inte tjata på honom mer än jag gjort. Men det kanske underlättar att få in honom senare nu när jag skrivit på, men det är ett val han får göra hur han har det med tid. Men jag hoppas och tror han kan dyka upp framigenom.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram