Linus, en defensiv jätte

05 mars 2017 22:10

Han är ingen stor poänggöraren, men han har varit en av de allra bästa spelarna i Bois under allettan och har fått massor med istid.Egna produkten Linus Engqvist roll är att matchas i defensiva situationer och han gör det riktigt bra! 

Jag hörde att ni hade ledigt i helgen?!

Det har varit ganska mycket hockey nu så det var skönt att ta ledigt och de som har en bit hem har fått möjlighet att åka hem och hälsa på.

Är det skönt att koppla bort hockeyn lite?

Ja det är ganska viktigt emellanåt, det är mycket med hockeyn och med jobb så det har varit uppskattat för att kunna samla kraft inför det som komma skall.

Hur har ni annars utnyttjat tiden?

Vi har tränat på som vanligt med fem pass tisdag till fredag, annars har det varit att läka skavanker och så.

Hur taggar ni upp nu de sista dagarna då?

Tagga till är nog inte så svårt, men vi kommer träna som vanligt. Det blir mycket powerplay och sådana detaljer som är viktiga i ett playoff, sedan gäller det att få en topp så vi är i bra form och friska. Vi vet vad som väntar, det blir ett bra motstånd vilka det än blir, vi får se till att ha högt tempo på träningarna så vi kommer bra föreberedda.

Var det mycket småskador innan annars?

Ja det har varit mycket hockey och många har kämpat och slitit. Sedan är det ingen som beklagar sig, men det är flera som har slitna axlar, handleder och så vidare, men nu har man fått chansen att läka ihop och samla kraft.

Det blev en väldigt spännande avslutning på serien!

Överlag tycker jag att vi gjort en ruggigt bra alletta. Vi startade bra precis som förra året, vi lyckades slå Vimmerby borta, sedan har vi hållit en hög standard hela tiden och gjort det som stått i vår makt. Sedan kanske man inte var helnöjd med alla matcher, men man får inte glömma att det är tufft motstånd också. Men vi är nöjda med allettan och vi har klarat de mål vi satt upp med poängsnitt och så, så vi är helnöjda överlag. Sedan hade vi kniven på strupen på slutet, det var synd att vi inte vann mot Borlänge hemma, men vi kunde vinna till slut mot Lindlöven och fixade tredjeplatsen ändå.

Ja tredjeplatsen innebar direktkvalificering till playoff två och dessutom att får ni välja motståndare. Har ni spånat något kring vilket motstånd det kan bli?

Klart vi spånat, men vi kommer att välja som fyra så vi vet ju inte hur de andra lagen tänker. Men visst har man sina misstanker hur vi tror det kan bli utifrån geografi och så, men det är inget vi stirrat oss blinda på. Vi kommer att göra en bra match oavsett om det blir söder- eller norrlag. Vi kommer att vara taggade och det är inget lag som skrämmer oss, det ska bara blir jäkligt roligt.

Finns det någon drömmotståndare?

Dröm är svårt, men vi har rankat lite att hade vi fått välja som etta hade vi nog valt Nybro då vi gjort bra matcher mot dom. Sedan vet jag inte hur vi rankat sedan, men möter gärna ett nytt lag. Men i och med att vi inte vet hur de andra lagen väljer är det svårt att spekulera. Vi har en rankinglista som Helmer (Bois tränare Karl Helmersson) kommer utgår ifrån imorgon.

Var ni spelare med och tyckte till om listan?

Vi har fått säga vad vi tycker och tänker givetvis, men i slutändan var det Helmer, Isgren, sportgruppen och klubben som spikat den.

Det KAN bli Asplöven, hade det varit jobbigt med tanke på avståndet eller roligt?

Det är roligt! Vi har alltid roligt på bussen var vi än åker, så en resa till Asplöven är inget som skrämmer. Det är ett nytt lag som vi inte vet så mycket om dom, så det kan vara en bra motståndare också. Sedan är det kanske inte optimalt geografiskt. Men det är roligt att möta nya motståndare, som vi gjort i allettan nu. Det är roliga matcher och det ser vi fram emot om att det blir i playoff också. Så det är absolut ingen nackdel om det blir en norrlandsresa utan mer en kul grej som vi kan göra något roligt av.

Denna gång kan det väl inte bli flyg med tanke på att det är kort varsel…?

Det fanns inga biljetter att få tag på annars hade vi tjänat många timmar på det. Det är kanske inte optimalt, men vi gjorde bra ifrån oss senast vi var i Norrland så… Det är jäkligt kul att göra en sån resa, det händer mycket vid sidan av som gör att man kommer samman som grupp, så det är ingen nackdel att resa långt. Det enda strulet är väl med ledighet från jobbet men vi har alla förstående chefer. Sedan kanske det blir dyrt för klubben med långresa, det kostar att åka.

Ni har en eventuell tredje och avgörande match på hemmaplan, hur viktigt är det?

Superviktigt! Dels har vi haft bra uppslutning på matcherna och vi har gjort bra ifrån oss hemma, som mot Troja där vi vann med 3-0. Så vi är bra hemma och det är alltid en extra boost att Oxarna är på plats och att det är mycket folk som tjoar och sätter press på domaren, så självklart är det en stor fördel. Sedan är det kul för klubben, Mariestadsborna får se mycket bra hockey också.

Har säsongen överträffat dina förväntningar så här långt eller trodde du att det skulle gå så här bra?

Överlag så har vi gjort en bra säsong, grundserien är en transportsträcka som man blandar och ger i, vissa matcher var väldigt bra, andra sämre. Men vi har vunnit matcherna som vi behövde vinna. Vi hade som mål att komma topp 3 och vi kom tvåa. I allettan så är det svårt att veta var man står, södra serien är så mycket bättre sägs det, men vi visar att vi har en växel till att lägga i. Spelet har kanske inte alltid stämt, men vi har lyckats vinna ändå. Vi har också visat att vi kan styra matcher, att vi har tålamod och kan vinna ändå som mot Skövde hemma senast. Vi har vänt underläge, som mot Nybro där vi låg under med 3-0 men vi hade ändå ingen oro i båset utan vi visste att vi kunde vända och gjorde det också. Så överlag är jag supernöjd med vår insats. Att komma trea var inget vi hade som mål, vi ville vinna matcher, men när vi haft spelet vi haft så är vi stolta över att komma trea i allettan.

Hur ser du på era chanser framöver?

Vi sänker inte kraven för att vi nått playoff 2, utan vi vill nå ännu längre. Men i playoff blir det tätare matcher, torsdag-lördag-söndag,. Men vi har goda chanser i och med att vi har hemmafördel. Sedan kommer vi antagligen bli valda i playoff 3 och blir underdog i den matchserien. Då får vi se till att ställa till med lite jäkelskap. Och i en kvalserie sedan kan vad som helt hända. Där finns det lag som har enorm press på sig och lyckas de inte vinna de första 2-3 matcherna så kan vi andra kanske sätta käppar i hjulet för dom. Men nu börjar vi med playoff 2 och siktar på att göra bra matcher där och gå vidare därifrån. Det finns ett gott självförtroende i gruppen och alla är friska och tillbaka utom Henning, det är en trygghet att vi kan gå på mycket folk och köra i 60 minuter, så vi har bra förutsättningar för att göra ett bra playoff.

Om vi snackar din form så har du en klart uppåtgående formkurva, du blir bara bättre och bättre ju längre säsongen har gått!

Det håller jag med om. Poängen är inget jag tittar mig blind på, utan jag kämpar och sliter och i allettan är det otroligt tuffa matcher och då har jag lyckats höja mig och få mer speltid i boxplay bland annat och också dubblat när vi hade skador och fått mer speltid och fått förtroende. Så det är små grejor som gör att man hittar motivation och extra krut. Det gäller att ta tillvara när man får chansen och också att man fått till det så bra i boxplay så jag är nöjd med min alletta.

Ja boxplay har ni fått till väldigt bra!

Vi har hittat en spelide som vi tror på. Filip ligger först och jagar som en galning på deras puckförare och sedan ska jag läsa av dit pucken går och vara på där med en gång och jaga. Det är ett rätt aggressivt boxplay, det är ovanligt med presspel utan de flesta brukar ställa upp mer, men det har fungerat bra. Så länge orken finns så ska vi jaga och det överraskar motståndarna, det sätter käppar i hjulet på dom. Visst är det lite gambling då man kan bli bortspelad så det gäller att man gör rätt avvägningar, men det har vi gjort oftast i alla fall. När det fungerar så får man självförtroende också och vågar göra rätt.

Du sa förut att du inte brydde dig om poängen, det har inte blivit så många…

Jag började allettan bra med 4-5 assist första 3-4 matcherna, men jag har aldrig på seniornivå öst in poäng. Sedan görs mycket av målen i powerplay, där spelar inte jag utan jag spelar mycket i boxplay istället. Men jag kanske skjuter lite för dåligt, jag kommer i bra situationer, men kommer inte till avslut, så det är något vi får lära oss. Men det är något jag hört i 20 år och inte har det släppt än så det händer väl aldrig, haha. Men det viktigaste är ändå att laget lyckas och gör dom det spelar det ingen roll att jag inte gör så mycket poäng. Och det gör vi ju så jag är väldigt nöjd med hockeylivet just nu och jag får faktiskt uppskattning ändå känner jag för det jag presterar på isen, det är kul att få.

Sedan kan väl en delförklaring vara också att ni ofta matchas mot motståndarnas bästa formationer…

Ja vi möter ofta första eller andrafemman och då krävs det där extra för att få utdelning, nu har vi haft en roll att ta död på motståndarnas mest produktiva femma och det har vi lyckats med och kan sedan första lyckas göra några framåt så kan man luta sig tillbaka och lita på att de gör det de ska. Gör vi det vi ska och dom gör det dom ska så blir det bra.

Ja förstakedjan har verkligen bra flyt!

Jag håller med! Mycket är självförtroende och speltid, får man bollen i rullning burkar det rulla på rätt bra, de har spelat tillsammans och hittar lösningar så all cred till dom.

Det gick lite trögare efter att Björklund åkte på sin hjärnskakning, han är en viktig pjäs!

Ja han har nästan en liknande roll som Bertov hade förra året, han är först upp och först hem. En sådan gubbe är tänkt som en produktiv offensiv back. Det är ingen som räknar med att han ska köra över någon i egen zon, han är offensiv och ska ta den rollen och faller han bort så har vi kanske inte någon som tar den rollen.

Han måste vara en av hockeyettans bästa offensiva backar!

Ja han är duktig på att driva upp pucken och hitta lösningar, att komma som tredjegubbe i anfallen och han vågar göra saker. Han har inte kraven att vara så defensiv, det ansvaret har Albin, att ta ett defensivt ansvar. Så det är tack vara Albin han kan ta den rollen att han kan kliva fram och Albin tar det defensiva. Det hänger ihop. Det är mycket detaljer som gör att det klaffar och fallerar en detalj så klaffar det kanske inte riktigt.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram