Legendaren: Vi vinner med 6-1!

15 september 2018 15:10

Häromdagen pratade vi med legenden, sportchefen och assisterande tränaren i Skövde IK Lasse Trygg om hans tankar om laget och premiärderbyt. Idag blir det hans gamla kedjekamrat och tillika legenden och sportchefen Ronny Johansson som får chansen att säga sitt om sitt lagbygge och vilka han tror vinner slaget om Skaraborg.     

Ronny Johansson: Du har ju gjort en hel hög med derbymatcher, vilket är ditt bästa derbyminne?!

Bästa är nog första derbyt i allettan säsongen 07-08 när vi gick upp. Vi hade förlorat med 7-3 i sista omgången i grundserien bara ett par veckor innan och jag tror det blev 3-0 och vi spelade riktigt bra hockey. Det var inget snack om vilka som var bäst. Innan hade det snackats mycket då vi förlorade derbyt innan om att nu var vi på dekis och att vi skulle vi slockna men då var det inget snack. Vi spelade riktigt bra den matchen, de är sådant man kommer ihåg.

Är det derbyna man kommer ihåg också efter karriären?

Ja med tanke på att man har gjort 5-600 matcher är det inte många man kommer ihåg, men vissa fastnar. Bland annat när vi la 22 eller 24 straffar innan jag fick avgöra, sådant är lätt att komma ihåg, sådana sekvenser eller speciella händelser. Det var speciellt med derbymatcherna, speciellt i början av 2000-talet då det var mycket tryck. Sedan var det mindre drag men nu är det tillbaka igen med mycket tryck på läktarna och mycket skriverier, det är det som är kul och gör att man gärna vill vinna.

Imorgon så ställs du mot en gammal polare då Lars Trygg är sportchef i Skövde. Vad tror du han kan göra för Skövde och hur ska det bli att möta honom?

Hasse har varit sportchef med stort Skövdehjärta i många år nu, men Lasse är en kulturbärare i SIK och han kan kanske bygga en stomme och ingjuta lite mer Skövdeanda som saknats lite. Det är roligt att man träffas igen, vi umgicks ju dagligdags förr och det ska bli kul att träffa honom igen.

Om du jämför styrkeförhållandena på din trupp kontra Tryggs då?

Det är inte bara jag som byggt truppen måste jag börja med att säga, det är Kalle (Johansson) också som har minst lika stor del. Skövde har fått tänka på ett annat sätt till i år och har dragit i handbromsen och fått hitta spelare i lägre divisioner och juniorer. Vi har kunnat välja lite mer vad vi ville ha. Hade de fått välja hade de säkert ha fått dit nyförvärven vi fick också. Men det finns spelare i lägre divisioner också som kan vara bra, det finns många exempel på spelare som klivi upp en serie och verkligen tagit för sig. Men vi har varit starkare de senaste säsongerna och känslan är att vi är det i år också.

Vad ser du för styrkor i ert lagbygge?

Styrkorna är att vi har en solid grupp med bra spets i alla lagdelar: Bra defensiva pjäser och bra offensiva pjäser. Det det handlar om nu är att vi ska sätta grejorna också då vi har en ny tränare och tankesätt. Men allettan är ett mål vi bara ska nå och då ska vi ta grundserien som ett tillfälle att trimma ihop laget till allettan drar igång.

Sedan vill jag också säga att jag och Kalle resonerade om bygget och vi känner att vi har en intressant generation 99, 00 och 01 på gång upp och vi måste våga tro på våra egna spelare. Så vi sa det att vi inte ska vara så breda, vi vill kunna plocka upp några juniorer och vi har redan haft uppe 7-8 juniorer. Det var lite nervöst  från tränarhåll i början när vi hade fem raka förluster, men jag sa till Norell att jag skiter i om det blir åtta förluster på försäsongen så länge juniorerna får chansen att visa framfötterna. Och jag tycker att de fgjorde det så pass bra att jag inte alls är säker på att när de skadade spelarna kommer tillbaka att det blir dom som  får kliva åt sidan. I den åldern kan du gå från oprövad till succé på en säsong. I slutändan kanske du står med en egen junior som den stora succémannen och det skulle känns mycket bättre än att plocka in någon utifrån. Vi har en i grunden otroligt kompetent hockeyettantrupp med 16-17 spelare som är kvar från förra säsongen, och vi har fått in några nya killar också om känns spännande och dessutom då några egna juniorer. Det känns väldigt bra.

Kollar vi på truppen så har vi alla ingredienser vi vill ha in. Vi har killar som ska äta upp pucken när vi leder, vi har spelare som kan sätta in pucken när vi ligger under, vi har spelare som kan spela stabilt och vi har spelare som kan sätta press på motståndarna och så vidare, vi har allt. Nu ska vi bara se till att få ut allt när det gäller som mest också.

Två spelare som ni släppte var Roman Semjonovs och Christian Hägg, två spelare av hög klass. Finns potentialen hos de nya att ersätta de som lämnade?

Först säga att vi försöker vara så tydliga vi bara kan gentemot spelarna, att så tidigt som möjligt tala om för dom att det inte ser ut som att de får plats i vårt lagbygge så de får chansen att hitta nya klubbar, det tycker vi är otroligt viktigt. Sedan har vi fyra nyförvärv och de har visat upp att de kan bli riktigt bra. Ett par är förstaårsseniorer som även om de gjort några seniormatcher ändå kan behöva ett tag på sig att komma in i det, det är ett steg att ta, speciellt när du kommer till ett nytt lag. Så det kan ta lite tid att anpassa sig, men fram i vår är jag övertygad om att vi kommer se att de har gjort succé. Man ser ju redan nu vilken nytta vi kommer få av Hadzis fart och Lindén kommer att göra mål, den potentialen ser man.

En sak som överraskade mig med Lindén lite är hur hårt han jobbar och hur mycket skridskor han åker. En sniper litar ofta mer på att stå rätt.

Ja man ser att han är duktig på att hitta ytor och knäppa iväg puckarna, han knäpper iväg dom direkt och ur alla möjliga vinklar och vrår. Han missade några matcher i början men har ändå visat redan att det finns mycket i honom och Hadzi har kommit in i det mer och mer. Men man måste ge dom lite tid att få hitta rätt.

Ett annat nyförvärv är Alexander Anderberg, vad kan du säga om honom?

Det var en dragkamp mellan några lag att få hit honom, han var mycket attraktiv på marknade och även Huddinge ville ha kvar honom. Han visar att han skjuter som en häst sparkar som någon spelare uttryckte det, han är dessutom spelskicklig och stor. Han har många ingredienser som gör honom till en spelare med stor potential, men sedan har han saker att jobba på också, men han har viljan att ta till sig det och att utvecklas och han gör det riktigt bra. Det viktiga är nästan att de anpassar sig och kommer in i gruppen snabbt, det underlättar för alla om de trivs. Och det gör dom, verkligen.

Om vi sedan tittar på de spelarna som var kvar, är det någon du tycker har gjort en bra försäsong?

Jag vill inte lyfta ut någon, det är många som visar att skillsen finns. De sista tre matcherna har  killarna verkligen tagit kliv och som mot Vimmerby där man verkligen visade moral. Kan man fortsätta göra det så kommer säsongen bli riktigt bra.

Tillbaka till morgondagens derby igen: Hur tror du matchvilden kommer se ut och vad avgör?

Jag hoppas och tror att det blir ganska frejdigt. Ifjol ville Skövde inte ha någon rolig hockey utan bara chippa ut och försvara sig, i år sägs de har en mer offensiv inställning och då blir det två lag som vill det och det blir roligare att se på. Jag tror och hoppas att vår rutin och erfarenhet fäller avgörandet i år.

Vilka ska vi se upp med i Skövde?

De har en hel del nya namn men det är klart en kille som Thegel har en stor näsa för mål. De nya har jag lite dålig koll på, de har ny målvaktssida också som jag inte vet riktigt vad man kan förvänta sig av. Men den stora fienden tror jag är vår egen inställning, är vi inte 100% taggade bara för att vi anser oss bättre så kommer vi att förlora.

Hur slutar matchen?

Jag har sagt till några Skövdevänner att vi vinner med 6-1 så det låter väl som ett bra resultat!

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram