Legendaren inför derbyt

13 september 2018 21:40

Han är en legendar i Skövde IK och har fått sin tröja upphissad i Billingehov. Men han har också gjort fyra säsonger i Boiströjan i den klassiska kedjan med Ronny Johansson och Fredrik Jonsson i vilken han alla säsonger snittade över en poäng per match. Lars Trygg är numer sportsligt ansvarig och assisterande tränare i det Skövde IK som ska försöka rubba Skaraborgs bästa hockeylag Mariestad Bois.

Lars Trygg: På söndag är det dags för premiär i hockeyettan, och då är det dags för en riktig kanonmatch då det också blir ett derby. Vad tycker du om den idén?

Det är väl ganska bra, sedan ekonomiskt sett så hade man ju haft mycket folk ändå både på premiär och på ett derby så Mariestad kanske tappar lite intäkter men sportsligt sett är det rätt häftigt.

Du har ju annars gjort ett antal derbyn, vilket är ditt bästa derbyminne?!

Ska jag vara ärlig så har jag dåligt kom-ihåg. Det har varit ganska många men kommer inte ihåg något specifikt så, det är ju segrarna då, men inget jag kan plocka fram. Det man kommer ihåg var att det var många år utan derby när Mariestad gick i konkurs och då blev det ju väldigt stort när det var dags för derby igen. Klubbarna behöver derbyna!

Du spelade ju derbyn i både Mariestadtröjan och i Skövdetröjan. Var det samma känsla ändå?

Derbyna är större i Mariestad än i Skövde, så uppfattade jag det. Man kände att det var viktigare att vinna i Mariestad än att vinna när jag spelade i Skövde, det var mer runtomkring. Det var i alla fall känslan jag fick när jag spelade.

För din personliga del då, var det konstigt att spela derby mot moderklubben?

Jag hade inga problem med det. Jag behövde hitta något nytt i min karriär och gick till Bois. Men visst var det speciellt att spela på hemmaplan i Billingehov i en annan tröja, men det gick över när man kom in i matchen.

En story säger att en annan Skövdespelare, Mattias Gudmundsson, hoppade in i fel bås en gång när han spelade i Mariestad.

Det skulle inte förvåna mig om han gjorde det om jag säger så, jag känner honom, haha!

Du har ju spelat i båda klubbarna, kan du berätta om likheterna och skillnaderna lite?

En grej jag upplevde var att i Skövde var det så när jag spelade i alla fall att det var mer lagmaskin i Skövde och i Mariestad var det mer individen. I Skövde hade man 3 femmor som var jämna och i Mariestad så var det en ruskigt stark första, en bra andra som kunde vinna matchen i matchen och en 0-0-femma, medan man i Skövde hade tre jämnare femmor. Sedan var det lite lustigt med olika arenor, i Tingsryd låg man under med 1-0 redan innan pucken släpptes när man kom dit med Skövde, men när man kom dit med Mariestad ledde man med 1-0, det var stor skillnad och en konstig känsla. Tingsryd, kommer jag ihåg, var livrädda för Jonsson.

Skövde har ju aviserat en nystart, vad kan du säga om den?

Vi har tagit in en tränare utifrån, Hellström, som är yngre och har ett annat spelsätt, det är den stora biten. Sedan är det så att klubben andas optimism, på måndag är nya träningshallen klar och det kommer att hjälpa till med istider så det blir lite nystart också. Sedan har gamla hallen också fått ny sarg med mera också.

En annan del är väl att man rättat munnen lite efter matsäck?

Det är inget att sticka under stolen med, vi måste se över alla intäkter och utgifter och styrelsen gör det bra så det är jag orolig över. Visst hade vi kunnat plocka in lite mer rutinerade spelare, men det är ett nytt spelsätt som kostar energi och då behöver vi få in spelare som är beredda att lägga ner den. Men det är inget att hymla om att vi dragit ner på spelarbudgeten.

Jag tänkte vi ska gå igenom laget lite. Vad ser du för styrkor på målvaktssidan?`

De är båda bra skolade och har varit med på en nivå och spelat och dom känns jämna och bra och det är en bra konkurrenssituation tycker jag.

På backsidan har ni ett riktigt tungt tapp i Albin Lindgren…

Ja han var duktig, framför allt offensivt, så det är ingen du ersätter, en rightare med den digniteten växer inte på träd.

Vem tar den rollen då?

En sådan som Ahokas är rightare med bra skott, så kanske han då. Sedan ska man inte lägga för stor börda på honom men spelmässigt så...

En spelare jag imponerades lite av när jag kollade var nya Alexander Björklund, är det någon du tror extra på?

Jag tror på alla spelare, men det är en rörlig och spelskicklig back, men det är första senioråret, man får inte någon plats gratis utan man får visa att man vill ha den.

Sedan är det kanske på forwardssidan ni har lite rutinerade spelare kvar, är det dom som ska leda laget?

Dom som är kvar behöver ta ett lite större ansvar utanför planen också, det finns en anledning till att man har ett C och ett A på bröstet. Det blir så naturligt att de också tar ett större ansvar.

Om vi sedan kollar på tränaren så har ni fått in en ny sådan i Johan Hellström som förespråkar en mer modern ishockey…

Ja det är inget att sticka under stolen med, det hänger på vem som varit tränare och Johan kommer in med lite mer modern hockey, även om den har funnits ett tag. Sedan om det blir mer offensivt vet jag inte, men ett annat tänk blir det.

Då ska vi prata Bois lite, vad är dina intryck av årets Bois?

De var bra ifjol det jag såg och jag tycker inte de försämrat utan bytt det man vill och jag tror de kommer att bli ett stabilt lag.

Vad säger du till killarna att de ska se upp med på söndag?

Jag har inte sagt till om något än, men vi ska analysera det de närmaste dagarna. Men det är ett homogent lag, man kan inte ge bort något. De har några skickliga spelare i Lögdahl och Eddie, starka individuella spelare man måste se upp med.

Vad tror du på för matchbild?

Ganska mycket fart och fläkt i början, det är ju seriepremiär och det går kanske lite för fort i början till och med. Sedan har Mariestad hemmaplan men vi ska spela vårt spel. Jag tror på bra tempo som sätter sig efter ett tag och jag tror på en välspelad och tuff match.

En sak som ofta avgör derbyn är powerplay. Har ni ändrat något i den spelformen till säsongen som kommer i och med ny tränare?

Nej vi har provat oss fram vilka konstellationer vi ska ha, sedan är det spelarna som ska styra det. En tränare kan stötta upp lite, men där får spelarna bestämma det mesta.

Skövdes kapten Oskar Forsmark sa i upptaktsträffen att Mariestad var det bättre laget förra säsongen. Är det samma som gäller i år?

Förhoppningsvis inte, men det får tiden utvisa! Mariestad är inte sämre, så det är upp till oss att ta kampen.

Gör ni det redan första matchen?

Det hoppas jag innerligt!

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram