Lasse Perssons minnescup

15 september 2018 18:55

Idag har Lasse Perssons minnescup för U16 spelats i Mariehus Arena. Hemsidan har pratat med tränare Patrik Leksell direkt efter Mariestads sista match mot Hammarö som slutade 1-1.

Hur många lag var det som deltog i cupen?

Fem lag, alla möter alla. Vi har spelat 2 oavgjorda, 1 vinst och 1 förlust. Det är ett nytt spelsystem, ny taktik. Jag vill att vi ska vara ett spelförande lag, vi ska spela pucken hela tiden. Det tar tid för dem, som det känns är många av dem vana att driva puck. Nu försöker vi spela och utnyttja varandras styrkor. Spela puck hela tiden och det kommer ta ett tag innan det sätter sig hos killarna ordentligt. Jag tycker ändå om man jämför i cupen och från det vi började första träningsmatchen att de lär sig mer och mer och inser att om de använder varandra så är det lättare att spela hockey. 

De tar stora steg framåt alltså?

Ja det har de gjort, det tycker jag. Även under den här cupen. De börjar lära sig att oavsett om man är på isen eller i båset som avbytare så är vi ett lag ändå. Det jobbar jag väldigt hårt på, att vi ska jobba tillsammans. Det är som på träningen, vi har egentligen A1 och A2 men på träning försöker vi vara A-pojk. Vi har 2 lag att spela i men vi är en gemensam träningsgrupp.

Nu kom du in på A1 och A2, delas de upp åldersmässigt eller hur fungerar det?

Nej det är blandade åldrar i båda lagen. Utgångspunkten är hela tiden hur långt utvecklad man är som spelare. Jag ser inte -04 och -03 utan jag ser A-pojksspelare. Samtidigt försöker man kanske ta ut lag lite beroende på vilket motstånd man möter. Sen är det ju satt att de mest utvecklade spelarna ska spela A1. Men oftast är det ca 8 stycken kanske som är väldigt jämna så det gäller att ha en hel del öppna platser. Många får vara med och spela.

Så de kan spela både i A1 och A2 de som ligger på gränsen?

Ja precis! Sedan har vi ju fördelen att vi lånar upp en del spelare till J18 lag 2. Jag har en fördel med att jag kan bolla med 3 lag egentligen då. Vilka som ska spela var. Vi har inte riktigt kommit dit än för det är ju fortfarande träningsmatcher och cuper. Men i serien sen så har man den fördelen att kunna göra så. Sedan bestämmer ju Kim (Thunell) lite grann vilka han vill ha och inte ha men jag ser dem ju dagligen så jag kan ju ge honom lite tips.

Så de får möjligheten att utvecklats från där de är i sin utveckling?

Ja precis så är det! Det är någonting vi försöker se hela tiden, vi försöker se vart är de nu och vad vill de. Vi har haft personliga samtal med dem där de fick fylla i lite papper och så där. Då får man sig en bild hur de ser sig själva. De kanske står jättelångt åt vänster och jag lite längre till höger så då måste vi mötas så vi får en samsyn i vart är du i din hockeyutbildning.

Kanske lite vad du som spelare vill också?

Så är det ju också. Det tar vi också under samtalen, vad vill du förbättra, vad har du för mål. Då pratar vi inte mål som "jag ska spela i A-laget" utan jag pratar mål som "vad vill jag bli bättre på, vad vill jag utveckla". 

Det är väl lätt i den åldern att sväva iväg mot stora mål?

Det klart man ska ha en dröm men dröm och mål är två skilda saker. De ska alltid ha en dröm vart man vill någonstans. Men som tränare måste jag se att de tar små steg hela tiden för annars kan det bli ett långt långt mål att nå drömmen. 

Mål som man kan uppfylla inom en överskådlig framtid sägs det ju.

Ja det försöker jag jobba med men drömmen ska alltid finnas kvar. Målen får vi ta i små steg och förhoppningsvis går man framåt.

Är cupen slut nu eller?

Ja för vår del . Jag vet inte riktigt var vi hamnar just placeringsmässigt men spelmässigt har jag sett att vi har gjort det som vi tränar på bättre och bättre för varje match. De har förstått vad jag förväntar mig av dem. Sedan finns det alltid saker att jobba på, det finns alltid saker att göra bättre.  Men vi går åt rätt håll.

Jag pratade med Kim och Fredrik (juniortränarna) igår och det är ju kanske inte resultaten som är det viktigaste just nu utan att man ser en utveckling. Inte vinsterna i sig.

Jo så är det. Sedan ska man inte sticka under stolen med att det alltid är roligt att vinna för det är lättare att åka till träningen sen. Det ska man absolut inte ta bort men det är inte det som är det primära med vad vi håller på med. Det finns inget uttalat mål från föreningen om att vi ska vinna serien. Det är inte det jag vill att laget ska drivas av, att vinna till varje pris. Sedan är det självklart att som i sista matchen här i cupen när vi ligger under med 1-0. Jag går ner på 2 kedjor sista 4 minuterna. Det är ju för att man vill ha resultatet med sig men även för att de ska lära sig att när de kommer högre upp sen så är det såhär det fungerar. 

Hur ser det ut för er framöver? När börjar serierna?

I början av oktober. En lördag, jag tror vi har Vänersborg borta med A1. De ser jag som favoriter. De har haft bra -02 och -03 men även -04. Där kommer vi verkligen få bekänna färg var vi står. 

Du är nöjd efter dagens cup i alla fall? 

Absolut! Jag kan inte begära mer utav killarna. De försöker, sen gäller det att ha inställning och vilja. Har man det så kommer man lära sig. 

av Susanna Johansson

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram