Lång intervju med Norell

25 maj 2018 18:30

Bois skrev idag ett 1+1 -årskontrakt med Markus Norell. Bois nya tränare har en gedigen tränarkarriär bakom sig med 15 år i olika klubbar, såsom Oskarshamn, Skellefteå, Troja och nu senast i Tyringe. Och det är för tiden i Tyringe han kanske är mest känd, där lyckades han med konststycket att få sparken två gånger på samma säsong. Men tittar man bakom kulisserna så framgår tydligt att det inte var Markus fel, felet låg hos en styrelse som inte visste att sköta sina uppgifter och låta tränaren sköta sina. Nu ser han istället fram mot en säsong i Skaraborgs stolthet:

- Det känns som föreningen har något bra på gång och det vill jag vara en del av!

Välkommen till Mariestads Bois!

 

Tack så jättemycket!

 

Vem är Marcus Norell?

 

Jag kommer från egen spelarkarriär, hoppade på mitt första tränarjobb 2004 och har jobbat med ishockeyn sedan dess. Jag försöker pusha och stötta killarna i mitt ledarskap. Alla som håller på med idrott är vinnarskallar, så även jag, jag gillar inte att förlora. För min del känns det jättebra med Mariestad och att vara en del av en klubb med tydlig riktning. Har ett ok hockeyöga, ser hockeysituationer och är avslappnad och glad vid sidan om.

 

Jag tänkte att vi med en gång ska reda ut att du under säsongen som gick fick sparken två gånger om från en och samma klubb?

En journalist från norra Skånes tidning gratulerade mig till kontraktet och menade att Tyringe i sin 40-åriga historia aldrig haft en så svag styrelse. Den var inte ens framtagen av en valberedning utan det var mer eller mindre de som räckte upp handen som blev valda. Styrelsen fungerade helt enkelt inte. Min anställning var headcoach men jag fick även vara sportchef, fixa boenden och jobb till spelare på min lott. Redan i andra seriematchen hade jag en skriftlig varning över mig att vissa spelare ska spela. Men jag satte stopp för svågerpolitik. Jag har kravet att jag ska ställa upp med bästa lag varje match. De som spelar är de som gjort sig förtjänta av det! Men det ligger bakom mig nu, jag ser framåt!

 

Efter att du fått sparken hade du fans och spelare på din sida och till slut tvingades styrelsen avgå. I ett öppet brev gick de då ut med att du hade gått till personligt angrepp på styrelsemedlemmarna. Är du vass?

 

Det blev ett samtal som blev lite vasst där jag bad dom fara dit pepparen växer. De som är bäst ska spela, de andra spelar inte! Det bästa är att jag inte kommer uppleva något liknande igen, jag har fått en mycket bra presentation av Jonny, Ronny och Calle i Mariestad.

 

Om vi nu återgår till dig, du har en egen spelarbakgrund?

Uppvuxen i Vimmerby, där var det fotboll och hockey som gällde. Gick jag hockeygymnasiet utanför Växjö, debuterade i Hockeyallsvenskan som 17-åring med Tingsryds AIF och gjorde efter det lumpen i Vimmerby. Sedan var jag i Norge och testade vingarna, sedan Göteborgs IK, Skövde, Borås sedan blev det Mölndal och ytterligare en allsvensk säsong innan jag la av.

 

Du la av hyfsat ung?

 

Jag hade problem med diskbråck som jag opererade 2004, 

 

Du har jobbat med olika föreningar. Vad har det gett dig?

 

Jag har hoppat på det som jag varit sugen på, som tränarjobbet i Skellefteå, det var jätteroligt och få känna på det. Jag har fått utbildning på många platser och lärt mig mycket. Fått en inblick i hur det ser ut på flera platser. Och fått träffa fantastiska människor i vårt avlånga hockeyland.

 

Är det nyfikenheten som driver dig att röra på dig så mycket?

 

Ja det stämmer, yrket i sig är rätt hårt, så man måste ha någon glädje till sporten och nyfikenhet att utveckla sig själv och se hur andra gör. Man lär så länge man lever. Jag älskar sporten och att stå på is, köra träningar, kunna förändra matchbilder rent taktiskt, se killar växa och tro på sig själva. För tio år sedan hade jag Mikael Alba i Gnaget, tror han var 19, och att nu få en möjlighet att se honom igen känns spännande.  Det var en duktig hockeyspelare och en riktigt stabil pjäs, så jag antar att han fortfarande är duktig även här?

 

Ja han har en otroligt hög lägstanivå. Lika hög som många andras högstanivå… Du har mest tränat juniorlag, hur har det präglat dig?

 

Jag började med att träna Boro i tvåan och sedan var jag assisterande tränare för Oskarshamn i allsvenskan 2005-2006. Efter det var jag i Stockholmstrakten i åtta år och fick ta ett stort socialt ansvar vid sidan av hockeyn, där fanns det kärlek till sporten i ganska tunga stadsdelar, tunga områden. Då får man perspektiv. För ett a-lag handlar det om att ta poäng även om man ska ha en trevlig resa också naturligtvis, men som juniortränare ska man utveckla spelare. Det är något visst med juniorer som ofta har ett stort hjärta och verkligen bara kör. Min hockeysyn skiljer sig inte oavsett uppdrag så jag vill ha ett stadigt grundspel, att man är trygg i att bära puck. Att läsa spelet, kunna ta beslut utan att bara dumpa puck. Det är min fasta övertygelse att det attraherar spelare så att de förhoppningsvis vill bli mer delaktiga och växer som spelare.

 

Om du beskriver din ledarstil med tre ord hur skulle det låta?

Coachande. Bra hockeyöga. Lugn med glimten i ögat. 

Jag försöker vara coachande i det de ser när de tar ett beslut. 

Feedbackar spelarna och talar om hur situationen såg ut, så här gjorde du, hur kan man göra? 

Glädje är viktig. Att finna glädje i det hårda jobbet, det är tufft men man ska ändå glöda för det, att ha en glädje i ögat hela tiden.

 

Du har varit inne på det lite tidigare, men vilken typ av hockey vill du spela?

 

Vi ska vara ett lag som litar på vårt grundspel, med och utan puck. Att ha en struktur där vi kan känna oss trygga. Gillar det Mariestad gjort innan - ”If it aint broken dont try to fix it” Mariestadsandan vill jag ha kvar! Mycket fart i spelet. Sedan måste det inte bara vara nord-syd, det kan vara åt höger och vänster också. Givetvis finns spel som kräver att man dumpar pucken och bara håller pucken framför sig. Jag vill se bra fart på skridskor, puck och pass, att spela hockey helt enkelt.

 

Vad känner du till om klubben? 

 

Klubben har fostrat flera spelare med bra karaktärer. Man har ofta bra fart i det man gör, bra skridskoåkare, lite med glimten i ögat. Tuffhet men utrymme för kaxig spelglädje, det är en skön kaxighet det gillar jag! Lite att: Ni får göra vad ni vill, vi hoppar ut och kör ändå! Det upplever jag som Mariestad. 

En som jag mötte på 90-talet, Dennis Ström minns jag, gillade hur han spelade hockey, en häftig hockeyspelare. 


Är det några av de nuvarande spelarna du känner till utöver Alba då?

 

Filip Thörnqvist vet man ju, han gör ett imponerande jobb. Eddie Davidsson, en härlig kille på isen. Lögdahl har mycket hockey i sig. Oskar Norlöv med imponerande säsonger i ryggen, så några känner jag till. Anderberg också bra spelare. Collberg kom förra året, det är många spännande spelare. Finns även mycket juniorer som förhoppningsvis ska knacka på och visa att de vill ta plats. Just att man har mycket namnkunnigt som vill mycket känns bra. Det ska bli kul att komma till stan. Jag såg några matcher på datorn, det var bra hockey. Och det är dit och något snäpp till som killarna måste komma upp i igen. 

 

Du har väl indirekt svarat på det, men varför blev det Bois?

Det var lite tyst där i februari och halva mars men sen började det ringa från några föreningar. Mariestad hörde av sig lite senare, men det känns spännande. 

Ni hade ju årsmöte igår och redovisade för andra året i rad ett plus på en halv miljon, det indikerar för mig att det är bra det som händer i klubben, något positivt som jag ville vara med på. Hade, som sagt, ett väldigt bra möte med Jonny, klubbchefen, Ronny och Calle i sportgruppen, det kändes riktigt bra direkt från min sida. Har inte nämnt publiken, ni hade väl ett publiksnitt på över 1200, det är ju riktigt häftigt, det är roligt när det är drag runtom. Jag hade ju glädjen att få uppleva Skellefteå med mycket folk på matcherna, det var riktigt skoj.

 

I och med denna säsong så blir det nytt upplägg för tränaren i Mariestad, du ska inte bara ha hand om a-laget utan också hockeygym. Vad har du för tankar om det?

 

När jag satt med Calle och Ronny och de presenterade upplägget tyckte jag det lät väldigt spännande. Det kommer passa mig som handen i handsken, jag har jobbat mycket med talangutveckling och det breddar min inblick i klubben, det ger en inventering i vad som finns att tillgå. Visst kommer det bli tufft, men mitt huvudsakliga fokus kommer att vara a-laget, där ligger 100%. Hockeygymmet får 99,9 om du förstår vad jag menar. Vi är ett team som jobbar tillsammans, och det lockar mig. Jag ska ha möten med skolan och följa NIU:s utvecklingspärm och driva killarna framåt. Det blir kul.

 

Det blir inte för mycket?

 

Jo det kan det bli, jag fylle ändå 50 snart, jag får bita ihop, haha! Nej det tror jag inte. Jag får vara professionell, det ska vi lösa, det är inga konstigheter.

 

Hur mycket kommer du att engagera dig i sommarträningen?

 

Vi har en kille, Petter Århäll som håller i sommarträningen. Däremot ska jag komma upp och säga hej, men det är full fart och bra körning.

 

Ofta vill tränare ha sin prägel på laget, sin inriktning. Det kan vara att få spelarna starkare eller snabbare eller uthålligare till exempel. Var skulle ditt fokus ligga?

 

Jag har haft sommarträning innan och har då försökt hitta något som gör att kroppen är stark, mobil, har balans och kan jobba i maxläget över tid utan att få problem. En balans mobilitet/stabilitet i kroppen helt enkelt. Och det är alltid kul att tävla i olika former också: fotboll, stafetter, basket, innebandy och så vidare.

 

Apropå innebandy: Du såg LHC-klippet med Mariestadskillen Eddie Larsson

som tacklade upp sin lagkamrat på innebandyn?

 

Jag såg att det var en Mariestadskille och tänkte att det är ju typiskt Mariestad. Gillart! Mariestad gör på sitt sätt utan att bry sig liksom. Men ja det där tog rätt.... 

 

Laget är så gott som spikat, hur ser du på det?

 

Det känns bra, det känns skönt på något sätt. Ifjol värvade jag dit ca 15 spelare och det är ett tufft jobb.. jag får lära känna alla killarna samtidigt från start.

 

Har laget pusselbitarna du behöver tycker du för att kunna spela ditt spel?

 

Absolut! Mitt spel skiljer sig inte mycket från det Mariestad spelar nu, det kan vara några detaljer i uppspel eller så. Calle och Ronny har varit noggranna med att presentera truppen och det finns många bra spelare där. Både killar som vet vägen till mål och killar som kan stå i vägen för motståndarna. Det ser bra ut!

 

Hur vill du bygga ett lag annars, en stark förstafemma eller mer jämnt fördelat eller något annat upplägg?

 

Det viktigaste är att ha en bra grupp och kemi, det är svaret på din fråga, ett bra LAG. Sedan vill väl de flesta ha en bra förstafemma som kan vara lite starkare, men alla har olika uppgifter. Man kanske har en shut down-femma som stänger motståndarnas starkaste enhet medan vi har en som kan avgöra, det är rätt vanligt. Killarna har olika skills, sedan gäller det att få ihop det, få en bra kemi.

 

En tuff fråga: Vad tror du att du kan tillföra?

 

Mina starka sidor är att ge feedback i matchsituationer, att driva på träningar och att ha ett pågående samtal så killarna känner att deras coach vill att just jag ska bli bättre Sedan kan vissa pass vara ganska avslappnade medan andra är hårdare, jag hoppas på att ett bra förhållningssätt.

 

Jag tänkte vi ska snacka mål också, vad har du för mål med säsongen för egen del?

 

Att jag ska komma väl förberedd varje pass, varje dag. Varje träning ska jag känna att jag har haft ett snack med killarna och att det är kul att träna, oavsett resultat kvällen innan. Och givetvis att vinna de där extra tuffa matcherna!

 

Apropå det, är det detaljer du coachar, som tekningsvarianter och så där?

 

Jag gillar att ha varianter vid tekningar, alla ska veta varianterna. Vi hade några set-up-play i Tyringe. Jag gillar att ge mina egna tankar men kan också ta upp idéer om killarna har några andra. Detsamma gäller vid uppspel, killarna vill ha lösningar ut och även genom mittzon och även in i anfallszon. Jag gillar att kolla på spelsituationer, jag gillar att coacha. Sedan vet jag att Mariestad har bra spelare i pk och pp så jag kan tänka mig att det blir intressanta diskussioner, det finns många puckskickliga killar i laget.

 

Om vi nu snackar mål för dig, vad är då mål för laget?

 

Nu har klubbchefen, Ronny och Calle satt upp målet att sikta på allsvenskan och det är däri jag ska jag leva och verka så jag ska göra mitt yttersta för att klara det. Vi ska köra på! Jag har ingen annan målsättning än dom har, jag gillar att ha en hög målsättning, annars är det ingen idé att hålla på, är vi topplag så är vi. Det var otroligt små marginaler i Troja och i Västerås, nästa år är det kanske vi som har marginalerna med oss.

 

Vad gör du på din fritid?

 

Det blir mycket hockey, det är ju så kul! Framför datorn, på tv’n ja det blir liksom ganska mycket.. Sedan gillar jag natur, dagarna i maj har varit fantastiska. Tv-kväll i soffan är aldrig fel heller. 

 

Har du något yrke i bakgrunden?

 

Jag är utbildad fritidspedagog, men det var några år sedan jag jobbade som det nu.

 

Har du något favoritlag?

 

Som 7-åring hamnade vi i Scandinavium så då fick jag ju stifta bekantskap med Anders Broström, en inspirerande buse på sin tid, så sedan dess är det Frölunda som gäller. 

Men numer är jag mer allmän hockeyälskare. Gillar det Växjö gjorde i år. Färjestad och Skellefteå är inga dåliga lag men de hade liksom ingen chans. Jag har respekt för Skellefteå sedan jag var där uppe, de jobbade verkligen stenhårt för att nå framgång, det var roligt att lära känna de. Nu på äldre dar gillar man bra hockey, oavsett lag så jag håller på dom som leder serien. 

 

Bettar du något?

 

Nej ingenting, jag har alltid funderat på varför man inte gör det men det har inte blivit så. Jag var på Oslo grand prix i Norge 94 och på elitloppet samma år, och bettade då och vann på Copiad, men det är väl det närmaste jag kommit.

 

När flyttar du upp?

 

Jag kommer ta mig upp nästa vecka och träffa Anders på NIU och skolan. Jag flyttar upp någon gång under sommaren.

 

Var bor du annars?

 

Jag har lägenhet i Hässleholm, men jag är i Vimmerby för tillfället hos mor och far och har också en stuga här, det är ju här jag har mina rötter även om jag inte bott här på många år.

 

Då tackar jag för pratstunden!

 

Ja tack, vi ses!

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram