Lång intervju med kaptenen

01 januari 2018 20:40

Det händelserika hockeyåret 2017 är nu till ända och nu hoppas vi på ett ännu mer spännande 2018.Hemsidan har här i en lååång intervju låtit lagkapten Filip Thörnqvist summera året som gick men också tycka till om alla spelare i laget och tycka till lite om allettanspelet som vi är mitt inne i.

Nytt år, har det blivit några nyårslöften?

Nej jag brukar aldrig klara av att hålla dom ändå så det blev inga i år!

Nu lägger vi ett händelserikt hockeyår 2017 till handlingarna, kan du summera det för oss!

Allettan förra året gjorde vi väldigt bra och hade ett bra flow och gjorde några starka vändningar bland annat mot Nybro borta där vi vände i sista. Det var ett sjukt roligt hockeyår, framför allt i allettan där det sedan blev playoff mot Asplöven där vi vann rättvist även om det blev tre jämna matcher. Sedan mötte vi Troja där det också blev tre tuffa matcher mellan två bra lag som kunde slutat hur som helst men vi förlorade tyvärr den sista matchen och sedan var det slut. Sedan hösten så började vi grundserien bra och vann några raka matcher innan vi fick en liten dipp där vi lyckades vinna trots att vi inte spelade bra, men sedan förlorade vi och sedan blev de bättre igen innan de sista två matcherna där vi förlorade.

Vad hände där på slutet, var det att ni var klara som gjorde att inte den riktiga tändningen fanns där?

Vi var ju klara i praktiken efter att vi gjorde en bra match mot Skövde borta och sedan började vi tappa. Vi uppnådde vårt mål och man längtar efter allettan. Även om man vill vinna hockeymatcher men det sista lilla fattas och då blir det lätt så. När vi förlorade mot Lindlöven med 0-4 så kom dom från en storförlust och var rejält taggade och Forshaga hade något att spela för och de ville mer än oss, det lilla extra fattades.

Men sedan blev det allettanspel och två matcher mot Skövde, då ville ni mycket!

Ja det var det alla såg fram emot när vi blev klara. När vi fick se att vi skulle möta Skövde två gånger såg vi verkligen det som något positivt. Jag tycker vi genomför matcherna på ett väldigt bra sätt där vi vinner och det är inget snack om saken egentligen.

Fast den andra matchen blev jämnare än den första.

Ja vi hade en dipp på 10 minuter i första perioden samtidigt som Skövde lyfter sig och gör två mål, men vi känner att vi är det starkare laget och var inte nöjda. Vi har högt i tak i omklädningsrummet och snackade om att vi måste höja oss och kommer ut i andra på ett bra sätt och parkerar i deras zon mer eller mindre.

Du gillar att snacka mycket på isen och det är också många som snackar med dig. Vad var det värsta som sades under matchen?

Nej det var inte så mycket egentligen, det var någon som tyckte jag ätit för mycket julskinka men då svarade jag bara att du kanske också borde äta lite också så kanske du kunde hänga med i svängarna bättre.

Du anförde inte bara laget med attityd utan du gjorde dessutom två mål!

Jag försöker alltid göra mitt bästa, ibland funkar det och ibland inte, men kämpa kan man alltid göra och denna match blev det dessutom två mål, det var roligt absolut.

Berätta om dina mål!

Första målet är något man kanske glömmer men det är pass back-back och jag pekar att jag vill ha den i sargen. Det är något vi snackat om att man faktiskt kan utnyttja den och Alba lägger den via sargen perfekt till mig. Jag passar in till Eddie som skjuter direkt men målvakten gör en bra räddning sedan är Norlöv på returen och jag kommer på andrareturen och får in den mellan benen. Andra målet kommer direkt i andra perioden där vi inleder vi i boxplay men vi bryter och spelvänder från back in i mitten och Eddie kommer i mitten och droppar till Erik som kommit in från utvisningsbåset och han skjuter ett bra skott och returen åker upp högt upp i luften. Jag funderar på att använda klubban men det går ju inte då det bara blir hög klubba så jag åker fram och bröstar in den.

Det var ett otroligt viktigt mål psykologiskt.

Ja det var en perfekt start på perioden och vi fick energi och kunde rida på vågen. Samtliga femmor bidrar och vi får mycket avslut, då är vi jobbiga att stå emot.

Du fick göra två mål i matchen alltså, Norlöv gjorde två mål både i den matchen och matchen innan och Erik Olsson gjorde två mål i första derbyt. Hur viktigt är det psykologiskt att göra mål?

Det är klart det betyder mycket att göra mål, ramlar puckarna in tänker man inte så mycket utan man hamnar bara rätt. Samtidigt så nästa match kanske man missar sex lägen och man kan inte gräva ner sig för det utan det gäller att jobba vidare, till slut hamnar puckarna rätt.

Om vi ser på din säsong så tycker jag du kanske inte inledde säsongen på bästa sätt, men sedan har du bara blivit starkare och starkare.

Ja det håller jag med om, men det har hela laget gjort också. Samtidigt har vi tryckt på att vi inget hade för att vara bäst i början, det är nu allt ställs på sin spets och det är då vi ska vara som bäst.

Jag kanske ställer en dum fråga nu, men du börjar ju bli lite rutinerad nu och det finns några till i laget som börjar få lite rutin. Är det kanske lite svårt att tända till riktigt i en grundserie?

Ja du kan ha rätt, sedan försöker man tända till men dom här matcherna som är nu i allettan försöker man inte ens, där kommer det automatiskt från start utan att man behöver tänka på det. I grundserien finns det matcher som man verkligen får tänka på att försöka tagga igång men det kanske inte blir på samma sätt som nu, det blir lite avslappnat kanske och då saknas det någon procent.

Ni i förstakedjan gjorde fyra av fem mål senast och jag tycker verkligen ni fått till det sedan Norlöv kom tillbaka till kedjan.

Ja det har funkat jättebra, jag och Norlöv har spelat ihop förra säsongen också och började också denna säsong tillsammans så vi hittar varandra bra, och Eddie är fantastiskt duktig, vi tänker lika. Framför allt Norlöv har tagit ett jättekliv i år, det såg man innan skadan också sedan tog det ett tag att komma igång efter skadan men nu är han igång igen och han är en otroligt duktig spelare.

Jag tycker Norlöv jobbar hårdare i år och går in i skiten oftare, förra säsongen höll han sig mer i fria ytor och lät dig gräva fram pucken och sedan åkte han och plockade upp den men i år kan han jobba fram den själv.

Han har alltid varit en skicklig spelare men han har också vetat att han behövt jobba hårdare för att utvecklas som spelare och det jobbet lägger han ner nu, det är jättebra.

Förra säsongen så spelade Douglas Lögdahl center med er båda, i år är det Eddie Davidsson, vad är skillnader/likheter mellan dom båda?

Båda är väldigt spelskickliga speltyper, sedan skiljer de sig lite i var de är på isen och det kan ta ett tag innan man hittar varandra men vi har börjat lära känna varandra mer och mer. Sedan är de väldigt lika med att de är duktiga på att fördela puck samtidigt som båda kan driva på kassen. Eddie gjorde X antal mål under grundserien genom att pilla in returer, så de gör jobbet för laget också. Båda är starka på puck, båda kanske inte är dom snabbaste men de är alltid rätt på isen, de ser planen på ett smart sätt så de ligger rätt och får extra tid hela tiden. Skillnaden mellan dom är kanske att Eddie är snäppet vassare offensivt medan Douglas är kanske lite bättre defensivt.

Nu har du snackat mycket om dina kedjekamrater, men jag tänkte du ska få säga några ord om övriga lagkamrater också. Om vi börjar med målvakten Tobias Sandberg!

Han har kommit in i det jättebra, en oerhört bra kille som tävlar varje dag och verkligen vill bli bättre. Han är verkligen stabil och vi känner oss trygga med honom, framför allt gillar jag att han hela tiden vill bli bättre.

Oliver Rosell.

Rosell är bara 17 år men har en fantastisk talang. Visst har Sandberg fått stå mer, men Rosell visar på träningar och matcher att han vill kriga om en plats och han kommer att bli en fantastiskt duktig målvakt, det kan man se.

Om vi går vidare till backparen: Albin Hernod och William Pethrus.

Hernod vet vi var vi har. Han är stor och tung, möter man honom på träningarna så är han otrolig stark, det finns ingen back som är starkare i hockeyettan och då är han fortfarande ung. Jobbar han hårt så kan han gå långt. Pethrus bara växer och växer hela tiden. Bra med pucken, snabba förstapass, men det som imponerat mest på mig är hans defensiva spel. Han ligger alltid rätt och är fysiskt stark. Offensivt visste man han var bra men det defensiva har imponerat mest på mig som sagt var, han kommer göra stor nytta för oss!

Alba och Frick.

Det är två backar man vet vad man får ut av, otroligt stabila och de vet var de har varandra. Frick har gjort en bra säsong och Albas start i allettan har varit fantastisk i defensiv zon. Spelar enkelt och dom kan man verkligen lita på.

Högbom och Collberg.

Collberg är jätteskicklig och har framför allt ett väldigt bra spelsinne. Han kommer att bli jätteduktig, speciellt offensivt är han riktigt vass. Högbom vet man alltid vad man får av, han betyder jättemycket speciellt defensivt där han är bra på rören och svår att komma förbi.

Schultz till sist.

Schultz är samma där, han växer hela tiden, han viker aldrig ner sig. Kommer också kunna bli riktigt bra, spelskicklig som slår lätta pass och kommer växa ännu mer.

Andrakedjan med Filip Engqvist, Oskar Olsson och Christian Hägg.

De har inte spelat så jättemycket ihop men på träningarna ser man en oerhörd potential i dom. Det kommer att komma på matcherna också snart. Filip vinner mycket puck och Oskar spelfördelar medan Hägg är mer allround.

Tredjekedjan med Roman Semjonovs, Lukas Larsson och Alexander Liljedahl.

De är stabila och det måste vara svårt för motståndarna att möta dom. Roman är stark på puck och kan hålla i pucken hur länge som helst medan Lukas är smart i båda riktningarna och Liljedahl lite gubben i lådan som kan göra det oväntade. Hoppas han fortsätter våga! Det är en kedja som jag tror bara kommer bli bättre och bättre, bara de fortsätter jobba lika hårt.

Fjärdekedjan med Erik Olsson, Linus Engqvist och Johan Dahlbom.

Det är en kedja som verkligen blommat ut, de jobbar oerhört hårt i båda riktningarna och dom fullföljer alltid tacklingarna. Samtidigt som de är bra defensiva, det är en kedja som verkligen klickat.

Förra säsongen hade ni ett riktigt starkt lag, är ni ännu starkare i år?

Ja jag tycker vi är bättre i år! Dels har vi fått er år till på nacken, det är många som fått lite mer rutin. Sedan har vi fått in spelare som både breddat och spetsat laget, så vi är snäppet vassare i år.

Fast har ni visat det i grundserien?

Visst vi tog två mer poäng förra året och gjorde fler mål, men då hade vi Åkers som vi gjorde 18 mål emot nu är det laget ersatt med Västerås. Så vi gjorde ingen riktigt bra grundserie förra året heller, men nu det är upp till oss att visa att vi är starkare och jag tror att vi kommer att växa ju längre vi går.

Ni har redan avverkat den nya serien allettans två första matcher med back to back-derbyn. Nu blir det intensivt matchande i veckan med tre matcher på fem dagar. Vad tycker du om det?

Skitkul, det är bara positivt, det är matcher man vill åt!

Härnäst väntar Lindlöven på onsdag, en match i vilken ni har revansch att utkräva!

Det kommer att bli en tuff match, det är två bra lag som möts, så är det hela tiden i denna serie. Det kommer bli fartfyllt men får vi spelet att stämma så ska lagen vara riktigt, riktigt bra för att rubba oss. Vi är starka och har vi fart och jobbar hårt så kommer vi att komma långt.

Vad är svårt med Lindlöven, ni har ju två raka förluster emot dom?

De har många skickliga spelare och är ett bra lag som också jobbar hårt och spelar med fart. Men första matchen var en av våra bästa matcher, synd att vi förlorade för då var vi bra. Men det är ett bra lag så det kommer bli tufft, men vi känner oss starka.

Efter det så ska ni ta er an lag från den norra ettan. Du mötte ju dom lagen för två säsonger sedan, är det någon skillnad spelmässigt att möta lag från den norra ettan kontra den västra eller södra?

Ingen direkt skillnad, det kanske var lite mer strukturerat spel när man mötte de västra lagen men det vet ju inte hur det ser ut i år, men förra gången var det lite mer fart och fläkt på de norra lagen.

Har du någon koll på de norra lagen annars?

Nej jag har jättedålig koll, jag har bara sett lite highlights. Vi tar motståndarna allt eftersom vi ska möta dom. Helmersson och Isgren har bra koll och de kommer att ge oss det som behövs allt eftersom, det gäller att fokusera på en match i taget.

Ni inleder med fem raka hemmamatcher, hur ser du på det?

Det är positivt, kan vi ta så många poäng som möjligt ser det bra ut och vi är starka hemma med publiken och det stora stödet vi har i ryggen.

Ja att det finns stort stöd märkte man av i hemmaderbyt, 2126 åskådare kom och såg matchen!

Ja det var fantastiskt, staden slöt verkligen upp för när man kollade på läktaren så fanns det ju inga Skövdebor där! Det visar att hockeyn betyder mycket för staden och jag hoppas de kommer tillbaka för det betyder mycket för oss också. Det blir roligare att spela med det trycket i hallen och man får extra energi som hjälper en att vinna matcher.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram