Klubbchefen siktar högre

12 april 2018 15:40

Den pensionerade rektorn Jonny Odhner gör just nu sin andra sejour som klubbchef i Mariestad Bois. Men det är ingen pensionärstillvaro att vara klubbchef i en hockeyettanklubb, Jonny har 1000 järn i elden och är inte rädd för att ta på sig mer. Som att ta klubben upp i allsvenskan, något han uttryckte förhoppningar om i en kommuniké här på hemsidan i helgen.

Jonny Odhner, du är nu Klubbchef för andra gången. Hur länge?

Jag kom ju in efter att ”Dalle” (Daniel Johansson) slutade, det måste ha varit -14. Sedan var jag klubbchef den säsongen på 80 % men gick ner till halvtid säsongen efter. Jag släppte marknadsbiten, det var två killar som tog över den.  Men sedan blev det så att jag blev inplockad till kommunen som konsult för att ordna bostäder med mera under den stora flyktingströmmen. Det blev mer jobb än det var tänkt så jag fick börja jobba heltid för kommunen. Då kom Fäger in och tog över klubbchefsrollen istället. Men flyktingströmmen avtog och då slutade jag på kommunen och i samma veva så undrade Bois om jag inte ville komma tillbaka. Jag är ju sedan ett antal år pensionär så jag kan styra det rätt bra och jobbet i Bois har varit fantastiskt trevligt och utmanande så jag tackade ja. Nu har jag gjort säsongen 17/18 och har också bestämt mig för att göra en säsong till.

Sedan är väl inte ett klubbchefsjobb 50 % heller även om det är så det står på papperet…

Nej det är så att det finns ett utrymme för 50 % klubbchef ekonomiskt och därför är tjänsten på det. Under veckorna är jag på plats halvtid, men sedan är jag ju i tjänst också under matcher till exempel och det går ju inte att kompensera. Så det blir mycket mer än 50 % men det är så roligt så det är det värt. Jag visste ju förutsättningarna nu när jag gick in i det.

Vad är det som är så roligt med att vara klubbchef i Bois?

För det första så är jag sportintresserad, det är viktigt. Jag har ett genuint intresse för hockey och Mariestad Bois, ett intresse jag haft sedan jag flyttade hit från Östergötland -74, sedan dess har jag följt Bois. Att jag gillar att jobba som klubbchef beror även på att klubben är välskött och alla vet väldigt noga vad det är som gäller för att vi ska må bra som förening. Då gäller det att ha ordning på organisation och finanser och ha tydliga målbilder. Det finns ytterligare faktorer med Bois som är fantastiska: Som att vi möter spelare från hockeyskolan till a-laget, vi har den totala bredden, det gör att vi har en fantastisk möjlighet att fostra och rekrytera egna produkter. Utan att jämföra i övrigt så är det just så Skellefteå byggt sin framgångssaga. Det dyker upp spelare hos dom man aldrig hört talas om men som kommer fram och blir fullfjädrade elitspelare. Skellefteå är en stor förebild för mig. Sedan har jag väldigt bra arbetskamrater, det är en väl fungerande styrelse, jag har en sportgrupp som kommunicerar väldigt bra, och allt detta gör att man trivs. Så en summering av det jag sagt är att Bois är en klubb i mina ögon som kanske inte är helt färdig för allsvenskan men på väldigt god väg och det var därför jag skrev min reflektion i helgen på hemsidan. Ett bevis sportsligt för det är att vi blivit utslagna i playoffspel de senaste två åren av lag som gått upp eller näst intill nu med Västerås, och båda de lagen hade vi på gaffeln. Det är ett bevis för att vi håller en hög sportslig kvalitet.

Om vi pratar om ditt uppdrag som klubbchef, vad gör du?!

Det är ett väldigt brett uppdrag. Alltifrån småsaker om hallen, om skötsel, drift, underhåll eller inköp. En sak som tar mycket tid under säsong är att förbereda kommande matcher, ta hand om saker som måste fungera. Det här året har varit rätt tungt i och med att brandsäkerheten blev utdömd så vi har fått utbilda en del folk och ha en massa vakter igång under match. Jag får även en del uppdrag av styrelsen som jag ska jobba med. Man måste också ha lite visioner och blicka framåt, att jobba med utvecklingsområden. Ett jätteutvecklingsområde jag sett är att förbättra statusen på ishallen som anläggning. Där har jag varit pådrivande för att få en förändring och har haft ett gott samarbete med kommunen som har en arbetsgrupp som ska lägga fram förslag nu i maj på förbättringsåtgärder.

Är det bara du som sköter allt?

Nej absolut inte, jag har en fantastisk medarbetare i Susan Johansson som är allt en perfekt kanslist ska vara. Det är väldigt lite hon inte känner till, hon är en spindel i verksamheten och en stor tillgång. Sedan måste jag också framhålla att det är ett bra samarbete med styrelsen och ordföranden och sportcheferna, jag har ett stort stöd av styrelsen. Vaktmästarna är också nyckelfigurer i en hockeyklubb.

Du var inne på att det ska presenteras en åtgärdsplan för ishallen nu i maj. Vad hoppas du att det mynnar ut i?

Jag önskar att man satsar på att renovera hallen och bygga den för allsvenskt spel. En sådan ombyggnad handlar om ganska mycket pengar och det är upp till politiken att få presenterat ett förslag som de är beredda att anta. Men jag vill inte bara se en satsning på hallen, jag ser det som kloka investeringar i Mariehus arena, som vi nu kan slå fast att namnet blir, med tanke på de verksamheter som finns runt oss. Gemensamma omklädningsrum, förråd och andra gemensamma ytor. Det är viktigt att samarbeta med klubbarna runt om oss. Då tror jag att vi kan dra vinning av det, då det kan bli ekonomiskt bra för alla, både oss föreningar och kommunen. Varför ska det till exempel finnas en massa vaktmästare som jobbar med gräs, is, tennishall? Kan vi hitta gemensamma lösningar kan vi hjälpa varandra. Jag hoppas kommunen är beredda att satsa de pengar som behövs, hur mycket det kostar får tekniker avgöra. Det har ju inte varit så stora investeringar i den här hallen så det är stora renoveringsbehov, speciellt vad gäller omklädningsrum. Vi kan inte ha cuper med 8 lag utan att låna omklädningsrum. Hockeyförbundet har gjort en analys av hallen och presenterat åtgärder som behöver göras och det är en diger lista kan jag säga. Det finns normer för hur ett modernt omklädningsrum ska se ut och det är svårt att uppfylla det som det ser ut idag.

Om hallen är lite risig, hur mår Bois då?

Det är mina egna amatörmässiga reflektioner, men min uppfattning är att Mariestad Bois mår bra. Ur ett sportsligt perspektiv säger tabellplaceringar och resultat allt, där är vi och nosar på en allsvensk kvalserie och har nått i stort de mål vi satt upp. Sedan mår föreningen bra också för att vi har en stor verksamhet, vi har ingen brist på ungdomar som vill spela ishockey vilket annars är något man ser i idrotts-Sverige, att man tappat ungdomar. Ekonomi är också viktigt, det är inte lätt att få ekonomin att hålla i hockeyettan, men vi har en bra ekonomi, mycket tack vare att vi har en fantastisk publik, en av de bättre i hockeyettan och det är också ett tecken på att vi mår sportsligt bra. Vi är en välmående klubb enligt mig.

I helgen skrev du ett inlägg på Bois hemsida där du pekade ut Bois nästa mål, allsvenskan. Utveckla det!

Ja ska man konsekvent ta vad styrelsen uttalat så har man kanske inte uttalat det så konkret men man har satt som mål att man för varje säsong ska bli minst lika bra eller bättre. Och är vi nu och nosar på en allsvensk kvalserie, en serie vi varit i kanske om vi inte mött Västerås, så är ju nästa steg att vi är i allsvenskan. Därav den här utredningen om hallen också. Är vi förberedda för spel i allsvenskan? Ekonomiskt är svaret ja, men hallen är det inte. Där finns det saker som måste åtgärdas för att spela i allsvenskan och det är därför jag jobbar för att kommunen ska hjälpa oss att uppnå kraven och de har lyssnat bra. Jag tycker att det är viktigt att man också utåt, mot kommun och samhälle, uttalar vad målet är. Är målet allsvenskan så måste man ta det på allvar, vad innebär det? Går man inte ut med den typen av signaler blir det inte rätt mot kommunen heller. Så det är viktigt att vi markerar vad vi vill och det är inte omöjligt att också styrelsen preciserar det framöver, men det är upp till dom.

Liknande tankar hade också Karl Helmersson i sin avskedsintervju, han ville se en uttalad satsning för publiken och sponsorers skull…

Jag håller med honom om det, annars hade jag inte yttrat mig så som jag gjorde. Vi ska inte vara rädda för att uttrycka mål, man måste vara tydlig. Sedan finns det kanske människor som inte tycker vi är stor stad nog och så vidare, men det finns många småorter som spelar i allsvenskan och till och med i SHL. Allt går, det gäller bara att man förstår vad det är som krävs. Jag har inte sagt det tidigare men jag har haft en mycket bra relation med Helmersson och vi har diskuterat detta bland annat. Jag håller med honom i det han säger.

Till sist, vad driver du framöver?

Just nu är vi verkligen igång med att genomföra Creedence-konserten. Den gör vi för att göra något extra till Mariestadsborna, och för att presentera att hallen går att använda till något annat än ishockey. Därför vi har den här konserten och då passar det speciellt bra då hockeyn fyller 70 år i Mariestad. Det kommer handla mycket om konserten närmast här, men till nästa år blir det ett nytt avtal med en ny huvudsponsor, Mariehus. Det samarbetet utökar vi nu med något som kallas Mariehus akademi där vi, Golfklubben och Lockerud ska presentera lite socialt utåtriktad verksamhet utifrån våra idrotter. En del av det är att vi ska försöka få till ett inlinegolv i någon av hallarna, det blir ett rejält arbete. Sedan att övervaka ombyggnationen, eller renoveringen, vad det nu blir, är ju också något som det blir en del jobb med.

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram