J20/J18Elit/J18 division 2

04 januari 2019 23:40

I helgen är det dags för bortamatcher för alla våra tre juniorlag. Hemsidan har pratat med de tre juniortränarna Fredrik Ljunggren (J20), Carl Odelius (J18 elit) och Robin Bäckström (j18 division 2) om hösten och inför fortsättningen.

Vi börjar prata lite J20 med Fredrik Ljunggren.

Om du får sammanfatta säsongen så här långt vad säger du om den?

Jag tycker att vi  har blivit bättre och bättre. Utvecklats och blivit jämnare i vårt spel. Hittat en stabilitet i vårt grundspel. Det går självklart upp och ner i matchen också men om man ser från försäsong och seriestart så tycker jag det är något som har blivit bättre.

Ni avslutade med tre tighta förluster, var det skönt att få lite julledigt där?

Nej jag hade nog gärna spelat direkt igen för att hoppa på det igen. Det var ju mot de tre topplagen där jag gärna hade sett att vi åtminstone hade varit med och tagit en av de matcherna. Det hade känts bra. Vi får ta nya tag nu.

Ni ligger femma i tabellen nu och det är jämt mellan lag 4 till lag 7. 

Ja det är jättejämnt. Vi har hamnat ganska mitt i skulle jag vilja påstå. Vi har från start sagt att vi vill ligga topp 5. Vi vill närma oss topplagen så mycket som det går. Vi har 10 poäng upp, det är väldigt tufft att ta igen. 

Ja topp 3 rann ju ifrån lite på slutet där.

Ja det var lite olyckligt. Jag hade gärna sett att vi vann någon av de sista matcherna som jag sa. Vi ska se hur långt vi kan jaga. Vi startar ju upp med Borås borta imorgon och det är en jätteviktig match för oss. Det gäller att gasa och se hur långt det räcker.

När jag har pratat med dig tidigare har du sagt att målet som laget satt upp för säsongen är topp 5. Nu är det ju självklart att ni vill komma så högt som möjligt, ni vill ju vinna de 9 matcher som är kvar. Men när du summerar säsongen sedan kommer topp 5 vara godkänt?

Ja! Självklart har gruppen tittat uppåt när det har varit som det var. Vi var ju ändå närmare topp 3 ett tag men jag tycker ändå det är svårt att ändra på en sådan målsättning. Särskilt med tanke på att det är inget vi styr helt och hållet själva. Vi ska försöka göra en bättre tredjerunda än vad första och andra var och sedan får vi se vart det tar vägen. 

Precis det jag tänkte fråga där, om du som ledare tittar på kortsiktigt mål nu under januari-februari, vad är det?

Om jag får tycka något som känns realistiskt så är det att vi ska ta fler poäng nu i tredje delen av serien Vi tog 14 poäng första 9 matcherna, 15 i andra 9 och jag skulle vilja att vi slår oss själva nu de sista 9 matcherna. Det är något vi kan påverka själva.

Du nämnde ju att ni möter Borås borta imorgon, de ligger en bit efter er i tabellen. Det finns ju inga enkla matcher men detta är en match ni "bör" vinna eller?

Det finns inga enkla matcher. Om vi tittar på det så har vi 10 poäng upp till topp 3 och däråt tittar vi. Borås ligger 11 poäng efter oss så de tittar upp mot oss. Det är en tight serie där alla kan slå alla. Vi känner att vi kan slå topplagen som Troja, Tingsryd, Halmstad så då känner ju Borås givetvis att de kan slå oss. Vi tycker att vi är nära topplagen och jag gissar på att Borås gärna jagar oss. 

Första hemmamatchen nu efter helgerna är den 12/1 mot Oskarshamn. De ligger precis före er på samma poäng. En viktig match om ni blickar uppåt.

Ja den är viktig och det är ett av de två lagen som vi inte har tagit poäng mot än tror jag. 

Lite revanschlusta där alltså?

Ja det tycker jag. Vi har gjort två bra matcher mot dem men inte fått med oss några poäng. Vi har haft svårt med målskyttet mot dem. Den matchen ser vi fram emot också.

Gustaf Malmkvist har ju i princip varit ordinarie i a-laget nu i Mikael Albas frånvaro. Har du kunnat ha med honom i alla J20-matcher?

Ja han har spelat de flesta matcher hos oss. Han har dubblerat så mycket det har gått. Han har missat tre matcher för oss.

Nu när Tobias Sandberg blev sjuk så får en J20-målvakt vara med bakom Isak Andersson just nu. Har det påverkat er än? Nu är ju Oliver Rosell febersjuk också så ikväll var David Kihlman med nere i Kristianstad. Kan du tex ta med honom i matchen imorgon om du vill det?

Än har det inte påverkat oss så mycket då vi inga matcher haft. Vi har tre målvakter i träning. Jag utgår ifrån att jag kan ta med Kihlman imorgon. Jag har i och för sig inte pratat med Marcus Norell om det än men a-laget har ju ingen match på söndag så som det ser ut så kommer han troligen åka med. Sedan får vi se hur det blir framöver.

Resultat i de 3 senaste matcherna för J20:
1/12 Mariestad-Tingsryd 1-4
4/12 Mariestad-Troja/Ljungby 2-5
8/12 Halmstad-Mariestad 6-2

Nästa hemmamatch: 12/1 kl. 14.00 mot Oskarshamn

Tabell och spelschema J20 Elit: https://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Overview/9181

Carl Odelius tränare i J18 elit om du får sammanfatta grundserien, vad säger du om den?

Det var lite upp och ner tycker jag. Jag tycker ändå att vi vi var med i de flesta matcherna och det blev bättre och bättre ju längre serien gick. Det är det vi har pratat om hela säsongen att det kommer att ta tid att få ihop laget. 

Det är ju egentligen bara två matcher som rann iväg resultatmässigt.

Ja det blev ett par matcher på slutet där och det är väl kanske lite så att man ser lite framåt mot vårserien. Annars har vi egentligen matchat de flesta lagen. Det har varit positivt. Men såklart man vill ju alltid vinna och nu fick vi några vinster på slutet där. Det är skönt att veta att vi kan vinna. Vi har nästan tagit poäng mot alla lag utom Rögle och Troja tror jag av de vi kommer ha nu i fortsättningsserien.

Ni har 5 segrar under hösten varav en på övertid. Det är ju som du säger mot lagen ni kommer möta nu framöver.

Det känns rätt så bra men det gäller att fortsätta här och träna på bra och hålla oss till de linjer i spelet som vi har tränat på. 

Ni var 12 lag i J18 Södra Elit nu under hösten. Nu försvinner 5 lag (Frölunda, Malmö, HV, Linköping, Växjö) till J18 Allsvenskan och övriga 7 kommer spela J18 elit fortsättning vår och mötas 2 gånger. De två sista kommer få spela negativt kval sedan.

Ja och ettan får gå till 16-delsfinal i Sm-slutspelet eller något sådant. 

Vad har ni satt upp för målsättning inför fortsättningen?

Vi har som mål att hålla oss kvar framförallt och slippa något negativt kval. Sedan är ju moroten att ettan får ju spela slutspel. Den moroten vill man ge dem så det finns något att kriga för. Spelar vi som vi kan så kan vi rå på alla lag. Men det gäller att ligga på den nivån varje match. 

Ni slår ju ur underläge eftersom ni är nykomlingar men du ser det inte som någon omöjlighet att kunna vara med och kriga om förstaplatsen?

Det tror jag inte. Det gäller att få en bra start framförallt så man får lite boost och att vi känner att vi är med. Får lite medvind, då vet man aldrig vad som kan hända. Vi får se och ta en match i taget. 

Hur har du upplevt det under hösten, jag tänker på att när man får många förluster så kan det bli tungt. Hur har killarna tacklat det?

Det är något som har fungerat väldigt bra, alla har verkligen kämpat och slitit och ingen har fallit ur ramen. Vi har ju vetat att det kommer bli tufft speciellt fram till jul. Grabbarna har kämpat på och tränat bra och aldrig gett upp under matcherna. De har fortsatt att verkligen försöka. Det tror jag kommer bli viktigt nu i efterhand.

De fem lagen som blev topp fem är ju från SHL-klubbar och de har ju andra förutsättningar med heltidsanställda tränare bland annat.

Ja visst är det så. De har framförallt lite mer folk att kunna rulla på. Det klart att det blir en annan dimension att spela i ett sådant lag.

Utvecklade och lärorikt för era killar.

Ja precis, det är kul att se att vi ändå inte är så långt ifrån. 

Nu börjar ni borta mot Borås i fortsättningsserien på söndag. Ett lag ni förlorade tight mot hemma och vann lika tight mot borta.

Det burkar vara lite smågrisiga och jämna matcher mot dem. Det klart att det är en match vi ska vinna som vi känner själva. Där ska vi ha 3 poäng men det gäller att gå ut med samma inställning som mot vilket lag som helst. Spela så som vi har tränat och spelar vi så har vi stor chans att vinna matcher.

Ödmjukhet, tålamod och att spela tillsammans alltså. De klassiska sakerna.

Ja det är inte så mycket konstigare här utan det är de grejerna som är viktiga för att vinna. 

Första hemmamatchen har ni den 10/1 mot Vita Hästen. De slog ni båda gångerna under hösten, med uddamålet båda gångerna.

Ja det har också varit tighta matcher helt klart. Det är också ett lag vi gärna vill ha bakom oss. Det vore skönt att ta några poäng här i början så är man lite på banan igen.

Resultat de 3 sista matcherna i höstserien för J18 Elit:

2/12 Mariestad-Vita Hästen 3-2
6/12 Mariestad-Rögle 2-4
9/12 Växjö-Mariestad 4-3

Nästa hemmamatch: 10/1 kl. 19.00 mot Vita Hästen  

Tabell och spelschema J18 Södra Elit fortsättning: https://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Overview/10089

Vårt andra J18 lag spelar i division 2 Västergötland.

Robin Bäckström vad säger du om er höst?

Jag tycker det har gått bra. Jag har ju mest haft A-pojksspelare i laget. Vi har gått framåt.

Jag kikade lite på tabellen, ni ligger mitt i (4:a av 7 lag) i en något haltande tabell. Fem vinster, fem förluster och en vinst på övertid.

Ja det stämmer! 

Är det som du hade förväntat dig innan ni startade upp serien? 

Ja det tycker jag väl. Sedan handlar det ju om att utbilda spelare. Göra dem redo för J18 Elit om man tänker så.

Vad har du sett för utveckling hos killarna?

De har lärt sig att göra besluten snabbare, det är ju skillnad på att spela J18 mot A-pojkshockey. Jag har mestadels haft 03-04:or i laget .

Ja du har väl bara haft 3-5 spelare som varit J18-spelare rent åldersmässigt.

Ja det stämmer.

Hur ser det ut i era motståndarlag, har de också många A-pojksspelare eller är det rena juniorlag?

Vissa lag har rena A-pojkslag i J18 2-serien, vissa lag siktar väl på att gå upp till division 1 och då har de nästan rena juniorlag. 

Du måste ha ett nära samarbete med Patrik Leksell (tränare A-pojk)?

Jo men så är det ju. Jag är mycket och tittar på A-pojks träningar och deras hemmamatcher och sedan åker jag och tittar på deras bortamatcher när de spelar nära här runt. Jag försöker titta på dem även när de spelar A-pojk. Vi har ett bra samarbete. 

De flesta A-pojkar dubblerar och spelar matcher både i ditt lag och i A-pojk då eller?

Ja!

Nu blickar vi framåt , er nästa match är på söndag borta mot Sörhaga/Alingsås. De ligger precis före er i tabellen. Kommer det bli en jämn match tror du?

Ja det kommer nog bli jämnt, det hoppas vi. 

Är serien väldigt jämn tycker du? 

Jag tycker att det är en jämn serie. Det är det absolut. Vi har spelat jämnt mot de flesta lagen. I förra matchen vart det väl inte så jämnt men...

Ja men så är det ju. Börjar baklängesmålen trilla in så är det ju lätt att det rinner iväg.

Ja så är det men det är utvecklande det också. Sedan är det även utvecklande när det är jämna matcher hela tiden. 

Är det några speciella spelare du vill framhålla som har utvecklats mycket eller är det laget?

Jag tycker hela laget går framåt. Det handlar om att få spela matcher och det får de ju göra i det här laget. 

Ja det blir ju mycket matcher när de dubblerar i två lag.

Ja så är det! 

Senaste resultaten för J 18 division 2:

19/12 Lidköping-Mariestad 5-6
21/12 Mariestad-Skara/Falköping 5-2
30/12 Mariestad-Ulricehamn 2-10

Nästa hemmamatch: 13/1 kl. 11.00 mot Tibro 

Tabell och spelschema J18 division 2: https://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Overview/9225

av Susanna Johansson

J20 och J18 Elits hemmamatcher kan du se live via följande länk: https://svenskhockey.play.livearena.com/sub/mariestadboishockeyungdom/ 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram