J20/J18 med Fredrik och Kim

30 november 2018 19:45

Dags för lite uppdatering kring våra juniorlag. Börjar med att prata med Fredrik Ljunggren om J20.

Ni har spelat 4 matcher sedan jag pratade med dig senast. Om vi börjar med Mölndal hemma, seger 3-1.

Vad ska vi säga om den matchen? Är ju ett tag sen. Det jag kommer ihåg är att alla dessa fyra matcher har vi vunnit. 

Ja precis. Grästorp borta (2-3), Vita Hästen hemma (3-2) och Skövde borta (2-5). Ganska tighta matcher allihop utom kanske Skövde.

Ja men den är tight länge den också. Vi kan väl sammanfatta alla matcher ungefär likadant istället skulle jag vilja påstå. Jag tycker att vi har haft en tendens att komma ut i alla matcherna med en bra beslutsamhet i första perioderna. Vi har tagit kommandot i alla matcherna och gjort det otroligt bra. Tappar lite tålamod stundtals när vi har gjort några bra svängar och andraperioderna har varit de dippar vi har haft där vi har släppt in lite mål. Bjudit in motståndarna i matchen trots att vi egentligen haft kontroll. 

Ja ni har väl haft ledningen i åtminstone ett par matcher med både två och tre mål.

Ja och sedan släppt in dem i matchen lite grann i andraperioderna hela tiden skulle jag vilja säga. I de flesta matcherna har vi sedan stängt ner det otroligt bra i tredje.

Det måste ju ändå vara en styrka att kunna göra det?

Ja det har känts väldigt lugnt och säkert även om vi bara har lett med ett mål. Det klart att det hade kunnat studsa in ett baklängesmål men vi har ändå spelat moget i sista perioderna när vi ska stänga matcher. 

Har du någon teori om varför andraperioderna har blivit som de har?

Nej jag har väl ingen teori mer än att vi har inlett bra och sedan kanske bara tror att det ska rulla på. Jag tycker att vi behöver bli lite noggrannare hela tiden. Vi pratar om att ha koll på matchbilden oavsett om vi är spelförande eller inte. Att vi kan värdera när det är perioder där motståndarna har lite spelövertag för det händer ju i alla matcher. Värdera och känna av vart i matchen man är lite grann och hur man ska hantera de olika situationerna. Att äga matchbilden oavsett om vi äger pucken eller inte är något vi försöker jobba in. 

Det är väl så att har det gått lätt i första perioden så är det lätt att gå ner nån procent i skärpa och då blir man straffade?

Ja precis! Det är absolut ingen katastrof men det finns lite att jobba på där.

Er förstafemma (Karl Sillanpää, Gustav Pehrson, Tim Olsson, Joar Hellström, Gustaf Malmkvist) har producerat en hel del poäng. De har ju allihop varit uppe en hel del i a-laget och tränat och spelat matcher. Vad ser du att det har gett dem?

Tempo och en hårdhet såklart. De var med väldigt mycket i början på säsongen, sedan har det varit lite till och ifrån och nu är Malmkvist uppe mest. Det ger en tuffhet och en hårdhet. Lite det jag pratade om att vi tappar i det här med koncentrationen, det är ju någonting som straffar sig ändå mer när man är uppe i ett a-lag. Hårdhet i passningsspel och allt möjligt sådant tycker jag vi märker på de som har varit uppe och kört.

Tar de en större roll och ett större ansvar nu sedan de provat på seniorhockeyn?

Jag tycker de har tagit ett stort ansvar hela tiden men det klart att de har lärt sig av a-lagsspelarna också och sett hur de som leder det laget agerar. 

Men man vinner ju inga matcher på en femma utan du har tre femmor till som gör det bra.

Vi har en stabilitet överallt men sedan är det förstafemman som har producerat det sista. Jag tycker att vi över lag har väldigt genuint och bra arbete där vi följer det vi kommit överens om och kryddar det men en väldigt stabil målvakt.

Nu möter ni Tingsryd borta imorgon och sedan har ni Troja/Ljungby hemma på tisdag. Har ni haft lite genomgång inför bortamatchen imorgon?

Ja vi har tittat lite grann. Vi tittade lite på vår egen match mot Skövde och lite smått på Tingsryd, väldigt lite.

Ni fokuserar på ert eget?

Vi fokuserar mest på vårt eget, absolut! Vi tittade på deras boxplay lite grann där de ligger bra till så det ville vi vara lite förvarnade på hur det ser ut. Annars som sagt vårt eget och Skövdematchen. Noggrannheten med puck och de bitarna. 

 Då byter vi över till J18 och Kim Thunell.

Ni har hunnit spela 6 matcher sedan vi pratade sist. 6 matcher på 2 veckor så ni har haft ett tufft spelschema. 

Ja vi har spelat en del nu och det börjar kanske kännas.

Är det det som har visat sig de senaste matcherna om vi börjar med de två, Malmö hemma 0-8, HV 71 borta 10-0)?

Delvis kan det väl vara det men sedan är det att vi har haft en del folk borta så vi har varit ganska tunna på slutet. 

Ja ni har ju inte gått på fyra femmor det senaste.

Nej! Sedan tycker jag att vi framförallt senast mot HV inte är med när matchen börjar. Malmö tycker jag ändå att vi är skapliga men sedan rinner det iväg lite på slutet.  Den är ju inte okej men det var bättre än det var igår. Igår var det obefintligt försvarsspel, skapligt framåt ändå, skjuter 31 skott. Noll effektivitet men det spelar ingen roll när man släpper in 10 mål. Då kan man inte skylla på någonting, det är för dåligt försvarsspel, för dåligt närkampsspel, ja allt sådant där. Vrida på huvudet existerade till exempel inte igår. 

Killarna börjar inte blicka framåt och räknar med att de här topplagen ni mött de senaste matcherna försvinner efter jul?

Det hoppas jag inte att de gör för det är väldigt många platser där det är tufft mellan lagen i vilken serie (allsvenska eller fortsättningsserien) man ska få spela i efter jul. Någonstans i det hela så kan jag väl kanske förstå att det går lite upp och ner. Vi har varit ganska stabila hela tiden och gjort det bra. Nu har vi haft två matcher där vi inte har varit speciellt bra och det får vi försöka ändra på tills på söndag. Då möter vi Vita Hästen här hemma.

Om vi backat till lite roligare matcher. Vi börjar med Tingsryd hemma, seger 4-2. Den såg jag och ni fick två spelare utvisade med ca 8 minuter kvar av matchen. Spelet i 3 mot 5 som ni gjorde riktigt bra blev ju helt matchavgörande.

Ja då krigade vi på jäkligt bra. 

Nästa match var Oskarshamn hemma där ni vann i sudden med 4-3.

Det tyckte jag det var bra, vi kom ju tillbaks där och kvitterade. Samma sak där, vi var ganska kort med folk, någon forward som fick spela back. Sedan fick vi vinna i förlängningen och det var riktigt roligt. Vi ledde väl och sedan tappade vi och kom tillbaks på slutet. Det är alltid skönt att ha en förlängningsseger i ryggen. Det blir väldigt speciellt när man spelar 3 mot 3. Framförallt i juniorhockeyn där det blir otroligt böljande spel, frilägen på frilägen. 

Linköping hemma sedan (förlust 2-6) blev kanske lite för tuffa?

Det var en bra match. Vi stretade på. De är ju bra så vi behöver ju toppa och peaka allting vi har om vi ska kunna lyckas få någon poäng där. 

Efter det var ni i Borås och vann med 1-3.

Det var inte heller någon toppenmatch. Vi kom inte ut från start där vi ska vara, vi är inte med. Sedan tar vi oss lite i kragen och efter det tycker jag vi gör det bra och gör en riktigt bra sistaperiod. VI säger till att de ska spela lite enkelt och lyfta ut pucken. De tar ut målvakten på slutet och får in en puck men annars så har de inte en målchans. Det är nyttigt att man kan se att även det tråkiga spelet kan ge poäng. Att man bara lägger ut pucken och har tre gubbar hemåt. Vi fick hur många lägen som helst och de skapade ingenting. Det plockade vi med oss från den matchen, att vi kan stänga till. Lite precis som J20 har gjort på slutet. De har ju klivit in i sistaperioderna och knappt gett motståndarna några lägen alls.

Ja ibland måste man spela lite tråkigt. Det är ju inte skönspelet som syns i tabellen.

Ja det är jätteviktigt att man kan vinna sådana där matcher när det är jämnt. Vi har ju haft några både mot Oskarshamn och Tingsryd och även mot Borås. Att man vinner när det är jämnt för det stärker självförtroendet.

Vad tror du det betyder för killarna att ha fått de här tre segrarna inför fortsättningen?

Jag hoppas att det betyder mycket och hoppas att de inser att vi kan matcha i stort sett alla lag när vi är där. Sedan får vi det ju svart på vitt ganska snabbt när vi inte är där, då får vi det jobbigt. Men någonstans så måste man inse att vi är inte sämre än de lag vi ligger och krigar mot. Det hoppas jag alla får en bra boost av. Och bara för att vi har förlorat två matcher i rad nu så blir man ju inte en sämre hockeyspelare på 1 1/2 vecka. Det gäller att orka hålla fokus och jobba för varandra.

Som du nämnde tidigare så möter ni Vita Hästen hemma på söndag.

Ja det blir Hästen hemma nu först och Sedan Rögle hemma och Växjö borta.

Ja det är det som är kvar av serien.

Ja! Vi har inte pratat så mycket om hur vi ska spela mot Hästen men det gäller väl att komma in på en bättre bana och vända trenden. Även om det skulle bli att det är dåligt och vi inte skulle komma upp och lyckas göra tre dåliga matcher så tycker jag att vi ändå har fått ett kvitto på att vi kan. Det är viktigt! Det hade varit jäkligt jobbigt om vi hade förlorat varenda match med 8-0 och inte fått några poäng. Jag är inte ett dugg orolig för det som komma skall. Det ska bli kul. 

Av Susanna Johansson

Kommande 2 matcher för de båda lagen är:

J 20

1/12 borta mot Tingsryd
4/12 kl. 19 hemma mot Troja/Ljungby

J18

2/12 kl, 14 hemma mot Vita Hästen
6/12 kl. 19 hemma mot Rögle

Alla J18 och J20 hemmamatcher går att se/streama via följande länk: https://svenskhockey.play.livearena.com/sub/mariestadboishockeyungdom/   

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram