Intervju med junioren Tedsjö

21 februari 2017 22:16

Hemsidan har ringt upp 17-åriga Gustav Tedsjö för att höra lite om hans "riktiga" debut i a-laget men även om J18 och J20 där han har spelat under säsongen.

För dem som inte vet vem du är, kan du berätta lite om dig själv?

Jag är född i Mölndal utanför Göteborg. Flyttade till Mariestad när jag var 11-12 år. Min mamma är ifrån Mariestad så jag flyttade hit med familjen. Sen har jag spelat i Mariestad. Just nu studerar jag på Vadsboskolan och går ishockeygymnasiet.

Du började spela hockey i Mölndal.

Ja det är min moderförening. Jag började när jag var 5 år och spelade med dem som var ett år äldre hela tiden tills jag var 12 år.

Du har ju spelat både J18, J20 och varit med några matcher i a-laget den här säsongen. Hur funkar det tycker du att spela så mycket?

Jag tycker det har funkat bra. Det blir ju tuffare och tuffare ju högre upp man kommer. Jag fick ju testa på att spela J20 redan förra året och tränade lite med a-laget redan då. Jag känner att man tar ju kliv hela tiden. Det går ju bara bättre och bättre.

Ingen risk att det blir för mycket alltså?

Nej det tror jag inte. Det blir roligare och roligare liksom.

Tränar du mest med a-laget eller med J20?

Just nu tränar jag mest med a-laget i och med att de ofta tränar med 8 backar. Nu har de väl bara 7 stycken ordinarie tror jag.

Sen tränar du med hockeygymet också då på dagtid eller?

Ja det är hockeygym på måndag, tisdag och torsdagar tror jag det är.

Vad är den största skillnaden på junior och seniorhockey då tycker du?

Tyngden framförallt skulle jag säga och lite spelstrategi. De spelar mycket smartare, det är inte lika mycket chansa utan de har ett spelsystem i de flesta lägen som de går efter. På det sättet kan man läsa motståndarna lite bättre också. Man vet vad som kommer oftast.

Vad ser du dig som för typ av back, offensiv, defensiv eller tvåvägs?

Kanske lite tvåvägs skulle jag säga. Lite bättre i defensiven än offensiven. Har utvecklat offensiven mer och mer. Jag har gjort mer poäng i år än vad jag gjort innan. Just nu ser jag mig som en tvåvägsback men mina styrkor ligger väl i defensiven.

Du var ju inne på det redan men vad vill du bli bättre på?

Mest offensiven som behövs utvecklas mer men defensiven också. När man möter bättre spelare så blir det svårare där med liksom. Mycket spel en mot en i sarghörn där jag kan förbättra.

Om vi pratar lite J20 först så säkrade ni ju nytt elitkontrakt i derbyt borta mot Skövde i lördags. Känslan efteråt?

Det kändes riktigt gött. Jag tyckte vi hade ett bra go i laget hela tiden så det kändes som en rätt stabil seger även om det inte speglar sig så mycket i siffrorna. Det kändes riktigt bra tycker jag.

Och J18 vann ju sin serie (J18 Ettan) så där blir det kvalseriespel upp mot elit. Du har väl spelat en del även i J18?

Ja jag har spelat så många matcher jag har kunnat. Jag har varit borta några när jag har varit sjuk. Jag var ju borta senast nu när jag var med a-laget. Men annars har jag spelat de flesta matcherna.

Vad tror du om kvalseriespelet då, finns det bra chanser för att kunna gå upp?

Jag skulle säga själv att vi är favoriter i det här kvalet tycker jag. Vi ska inte vara rädda för att möta de andra lagen utan det är vi som ska ta initiativen i de matcherna. Jag tycker vi har en bra chans att gå upp.

Om vi går in på a-laget då, nu var du ju med mot Kallinge i söndags. Det var väl egentligen din ”riktiga” a-lagsdebut?

Jag var ju med i Vimmerby också men då spelade jag väl tre byten och så satt jag bänk mot Kristianstad.

Hur var känslan nere i Ronneby då?

Jag tycker vi går ut riktigt starkt i första perioden. Jag går ut och spelar enkelt så man inte gör några misstag så direkt. Jag fick bra hjälp av Frick som jag spelar med. Vi fick en bra kemi från start. Vi fick ett bra go i laget. Sen är det väl synd där att dom kommer ut rätt hårt i andra, vi gick väl ner oss lite och fick lite utvisningar emot oss. Jag tycker ändå det är en bra match. Det kunde ha studsat hur som helst.

Känslan jag fick när jag tittade på dig att du gick in och tog för dig direkt. Det fanns ingen respekt där inte.

Man får ju möta bra spelare på träning hela tiden. Det är nästan enklare att möta dom än dem man möter på träning. Det är så bra spelare som spelar i Mariestad redan.

Jag tycker att du hade bra blick för spelet och slog bra lite längre passningar. Känner du igen dig i det?

Ja ibland liksom. Det klart ser man nån som blir fri på långt avstånd så försöker man slå en bra pass. Jag har försökt utveckla spelsinnet hela tiden också och de där långa passningarna kan vara rätt avgörande ibland. Det man får utveckla är framförallt hårdheten i passningarna.

Hörde att du spelar imorgon, ni är ju bara 6 backar. Vad har du för tankar inför matchen imorgon mot Borlänge?

Jag hoppas att vi går ut och tar initiativet från start. Det är upp till oss om vi ska vinna den matchen. Jag tycker inte vi ska åka och vänta på dem utan det är vi som ska ta taktpinnen.

Blir det att du spelar med Frick imorgon också?

Ja det blir det.

Om du blickar framåt vad har du för mål. Är det först och främst att ta en ordinarie a-lagsplats?

Ja det får man väl ändå säga. Nästa steg är ju att ta sig in i a-laget. Det är inget att sticka under stolen med tycker jag.

av Susanna Johansson

Jag tog några snabba ord med Helmersson efter föreningsmötet ikväll och frågade vilka som är tillgängliga imorgon. Alla utom Tobias Björklund, Samuel Gustavsson och Henning Dahlberg är med.

Filmad intervju med Lucas Larsson finns på http://play.mariestadbois.se/video/lucas-larsson-om-kallinge-och-infor-borlange

Filmad intervju med Johan Dahlbom finns på http://play.mariestadbois.se/video/intervju-med-johan-dahlbom


 


 

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram