Inför Piteå hemma

05 januari 2018 21:30

Norra ettan vanns i utklassningsstil av Piteå. För att få en bättre bild av en av seriens stora favoriter så har hemsidan denna gång inte nöjt sig med en intervju med lagets tränare (kommer längre ner) utan också gjort en intervju med en före detta Boisare som känner norrlandslaget väl, Bois före detta assisterande J18-tränare Max Bolin.

Max Bolin, du tränar just nu HV:s juniorer men du har ju faktiskt verkat i både Bois och Piteå. Kan du ge oss lite bakgrund?

Ja jag hade fantastiska år i Mariestad Bois och gick gymnasiet där. Men sedan spelade jag aldrig där utan blev coach direkt och coachade lag i tre säsonger. Sedan ringde Dalle som var klubbchef i Piteå och frågade om jag ville komma dit som huvudtränare för deras J18 och då nappade jag på det. Jag var huvudtränare för J18 en säsong innan jag säsongen efter blev juniorsportchef för J18 och J20 under en säsong. Sedan ringde HV71 och undrade om jag kunde bli ass tränare för deras J20 syperelitlag och instruktör på deras hockeygym så nu är jag där. Men jag är skolad av ”Sotarn”, Lundström, ”Pava”, Thunell, Isgren Staffan och ”Helmer” i Bois, det var supercoacher allihop och jag fick en väldigt bra skolning i Mariestad.

Jag vet att jag intervjuade dig sedan du fått ett stipendium för att du var en lovande ung coach och du har verkligen avancerat snabbt också, som 22-åring är du alltså assisterande tränare i ett superelitlag!

Ja det tycker jag och HV71 är en storklubb där jag lär mig saker varje dag. Jag suger upp mycket och lär mig mycket av många kompetenta tränare. Just nu är det Jonas Holmström (fd Tranåstränare) som är huvudtränare, sedan är det också en stab runt hockeygym och jag känner att jag lär mig massor. I mindre klubbar får man ta ansvar för allt men i min roll nu kan jag gå in mer på detaljnivå, det är jätteroligt.

Men du var som sagt var två säsonger i Piteå, kan du jämföra Piteå och Mariestad lite?

Båda städerna har en stark hockeykultur, i Norrland är hockeykulturen väldigt stor. Piteå är en liten förening så det är rätt likt Mariestad. Tränaren Anders ”Krobbe” Johansson har tidigare varit ungdomsansvarig och han är verkligen mr Piteå. Han har Mats Lavander som varit på elitnivå som assisterande och en bra sportchef i Jonathan Glader, det är dom tre klubben kretsar runt. Dom har en extremt tight trupp med många som kommer från trakten så de har en stark kemi i laget. Även om jag inte sett dom i år så kan jag alla spelare och de har en stark förstakedja i Isaksson, Högberg och Sandström som håller mycket hög klass. Förstakedjan är verkligen värd att titta på, den är ruggigt bra. Men det är ett sammansvetsat lag som jobbar hårt och de har ett bra målvaktspar där jag har coachat Albin Ström och jag har bra koll på förstamålvakten också. Sedan har de värvat in en ny back i Olof Lundkvist som jag inte känner till. Jag tror på en ruggigt jämn match.

Vad tror du blir nyckeln till att vinna matchen?

Det laget som spelar bäst defensivt och kan neutralisera varandras förstakedja kommer lyckas. Båda lagen är starka offensivt med bra spets och det laget som spelar bäst defensivt kommer vinna. Piteå är ett spelande lag.

Spelar Piteå fysiskt?

Nej det skulle jag inte säga, de har åkstarka spelare och några tuffare, men inget speciellt.  Jag hoppas kunna se matchen!

Vilka håller du på då?

Svårt, men jag måste säga Boishjärtat är lite större så jag får säga dom!

 

 

När hemsidan får tag i Piteås tränare Anders ”Krobbe” Johansson har de just stannat för att äta lunch på sin bussresa söderut.  

Hur ser er resplan ut?

Vi åker med bussen hela vägen idag och landar i Skövde ikväll.

I era första matcher så hade ni dubbelmöte med Örnsköldsvik där ni vann båda matcherna. Vad kan du säga om dom?

Det var tighta matcher. Vi har mött dom i hockeyettan och de har en bra trend. De hade en dålig start på serien men avslutade starkt så vi visste att vi skulle möta ett formstarkt lag och det blev två tighta matcher där vi lyckligtvis vann båda.

Vad kan du säga om matchbilderna?

Det var matcher i högt tempo, det är två skridskostarka lag där vi kanske hade förmåga att hitta vägar att vinna och få in pucken i mål. Lagen hade olika perioder i matchen, men vi tog tillvara på våra lägen även om jag förstår om de var besvikna.

Vad gjorde ni bra?

Jag tycker vi försökte hela tiden . Trots att vi inte för matchen och inte får det puckinnehav vi vill ha, så får vi inte så mycket skott emot oss och gör det bra att ligga i skottlinjen. Framför allt är vi nöjda med boxplay.

Är det några spelare hos er som såg formstarka ut?

Vi har några spelare som gjort mycket poäng och som varit med ett tag, men nu är det kollektivet vi lyfter, vi gör det tillsammans.

Vad kan du säga om Örnsköldsvik, ett lag Bois möter imorgon?

Det är ett skridskoskickligt lag som sätter hög press och jobbar hårt med skridskoåkningen och dom har ett starkt powerplay. Generellt är det ett jämnt och skridskostarkt lag som jobbar hårt. Sedan har de en målvakt som kan spika igen i matcherna.

Nu är det dags för er del att åka till Skaraborg och möten med Mariestad och Skövde. Hur bra koll har du på motståndet?

Inte speciellt mycket, det är inte annorlunda upplägg nu jämfört med andra lag man inte mött tidigare. Vi har fokus på vårt spel, men trots att vi haft resultaten med oss så har vi stor respekt för motståndet, vi kollar lite på film, men fokus är på vårt eget spel. Men vi vet att Mariestad är formstarka och att dom varit duktiga på slutet.

Vad förväntar du dig för matchbilder, kommer de att skilja sig mellan matcherna tror du?

Vi ska göra allt för att jobba hårt, det gäller att var disciplinerade och att komma upp i den nivån vi kan spela på. Kommer man inte upp i standard så förlorar man mot alla lag. Jag tror och hoppas på en jämn serie, och vi kommer göra allt för att komma upp i den standard vi kan och jobba med det vi kan påverka.

Ni reser väldigt långt, hur tror du det påverkar?

Givetvis är det alltid enklare med hemmamatcher, men grabbarna är vana. De har lärt sig att hantera det så jag tror inte det påverkar, det viktiga är att vi gör rätt saker innan och får en bra natt och inte reser samma dag som matchdagen. Det är förutsättningarna som är och då får vi göra det bästa av det.

Hur är skade- och sjukdomsläget?

Vi har lämnat en hemma med maginfluensa, Erik Wikgren.

Som du ser det, har det varit några överraskande resultat i de inledande matcherna?

Nej det man vet är om norrlagen så det är inget man reagerat på så. Möjligtvis att Boden börjat starkt, jag trodde att Kalix skulle ta någon poäng men det var imponerande av Boden.

Vad har ni för målbilder för helgen och i serien?

Det är det klassiska att ta en match i taget, målet är att spela playoff, men vi tar en match i taget. Det är tight och förutsättningarna kan förändras, vi har bra förutsättningar nu men vet inte hur det blir framöver. Men det är klart vi går för två segrar, det är alltid vår inställning.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram