Hockeyettanskribenten om po 1

27 februari 2018 13:20

Han är utbildad journalist och sedan september skribent för hockeyettan med ansvar för den norra allettan, men Kristoffer Bennemyr-Porath är framför allt SIK:are. Han har följt laget i över 25 år och är vice ordförande i Rebellerna, Skövde IK:s supporterklubb. Hemsidan ringde upp honom för att höra vad han tror och tänker inför de hetaste derbyna på många år då Bois valt Skövde IK i playoffspelet. 

Christoffer Bennemyr-Porath, jag tänkte vi skulle börja med att lära känna dig lite. Hur länge har du skrivit för hockeyettan?

Jag har skrivit där sedan i september.

Vad tycker du om det?

Väldigt roligt, att skriva har alltid varit ett stort intresse. Jag har bland annat skrivit för SIK s hemsida tidigare.

Du är utbildad journalist?

Ja precis, jag läste journalistik på folkhögskolan i Vara där jag gick ut i somras.

Varifrån kommer intresset för hockeyn?

Oj! Det var min mammas dåvarande som släpade med mig på min första match när jag var 5-6 år och sedan fastnade jag.

Så du har stått och kollat mycket hockey uppe i Billingehov?

Det har blivit många matcher genom åren, sedan har jag också kommenterat en del matcher för Grästorp, under deras webb-tv-sändningar.

Hur går det då med objektiviteten, är det inte svårt att vara det som journalist när man brinner så starkt för ena laget?

Skövdes matcher är svårast att vara objektiv i, och det vet säkert du med Bois matcher. Man är alltid lite färgad. Men jag tycker det är skoj och utmanande, man får verkligen träna på sin objektivitet och passa sig för vad man skriver. Man kanske inte ska skriva att domaren är vrålkass även om han varit det.

Under dina år som supporter, vad var dina känslor under derbyna då?

I början när Bois kom tillbaka från konkursen så kändes det lite hetare, sedan har det sjunkit i intensitet, men det känns som det är på väg tillbaka lite agg nu, det är mer rivalitet igen.

Varifrån tror du rivaliteten kommer?

Mycket är väl att vi hade många spelare som Trygg och Lundström som visade hjärta för sin egen klubb. Och som Oskar Forsmark sa i en artikel i Aftonbladet igår att man har växt upp med att man ska avsky motståndarlaget, det är skönt att det kommer tillbaka. Det ska vara lite hatstämning utan att det är hatigt om man säger. Sedan lär vi aldrig komma upp i AIK:s och Djurgårdens rivalitet men det är ändå skönt att det är där. Och nu börjar vi få mer lokala spelare i lagen igen och det är kanske därför det blivit lite hetare, det är mer gruff efter avblåsningar i år än tidigare och så vidare.

Under allettan så hade såväl Mariestad som Skövde den högsta publiksiffran på många år vid derbyna. Tror du det har med den ökade rivaliteten att göra?

Absolut, inramningen är fruktansvärt viktig för helhetsupplevelsen! Med ett mäktigt intro plus en bra klack så kan vi få magisk stämning, och det gäller båda hallarna. Jag har sett Bois i andra matcher också som mot Västerås till exempel och det blir ett jäkla tryck i hallen.

Nu är det dessutom dags för playoffspel lagen emellan. Har du varit med om ett hetare derby tidigare?

Nej jag tror faktiskt inte, det, det är det hetaste på väldigt, väldigt länge. Första seriederbyt var hett, men det berodde mest på det som hände på cupen, men detta kommer att slå alla möjliga rekord. Jag förväntar mig fullsatt både i Billingehov och i Katrinhallen på lördag och söndag.

Tror du att det blir nytt publikrekord?

Jag tror det blir fullt i Billingehov med 3400. Så det gäller att vara i god tid, entréerna kommer öppna 17.30. Hade de varit smarta hade de öppnat 17.00, jag tror det kommer 7-8-900 personer från vår norra förort också. Det kommer att vara en hel del folk som ska in.

Ja just den detaljen funkade lite dåligt förra gången, det var långa väntetider på att komma in.

Ja det håller jag med om, folk ska inte behöva vänta en halvtimme-40 minuter utanför innan man kommer in.

Var du förvånad över att Mariestad valde Skövde?

Inte det minsta! Jag satt och räknade på det när serien blev färdigspelad att Bois skulle få välja som tvåa. Då trodde jag att Krif skulle välja Tranås då de kom från fortsättningsserien och hade plusstatistik på dom, men nu ville de möta ett nytt lag och då var det skönt att de valde Köping. Och då tänkte jag att Mariestad måste välja Skövde, de har ju 4-0 i matcher och 22-9 i målskillnad och spelmässigt har det också varit en väldigt stor skillnad. Ska jag vara ärlig har vi inte ens varit nära denna gången, vi har gjort en bra match av 6 och det var den i cupen i Mariestad då vi vann.

Hur ser du på risken Bois ändå tar, i ett derby så är det inte alltid bästa laget som vinner...

Motivation slår alltid klass, så visst är det en risk. Mariestad går ju in som stora, stora favoriter och har allt att förlora och inget att vina medan Skövde inte behöver känna någon press alls. Men det är kort avstånd vilket ger chans till vila mellan matcherna och dessutom genererar det mycket pengar och det är alltid trevligt.

Jag antar att du har sett derbyna så här långt under serien. Vad är dina intryck av matcherna?

Intrycket är att Bois har varit FÖR bra för Skövde, de har varit betydligt bättre och hetare. Dom har velat mer, Mariestad har inte varit rädda för att sticka in näsan och ta en smäll för att vinna medan Skövde inte har vågat ta en smäll. Det har varit alldeles för lojt både i derbyna och i andra matcher.

Hur kommer det sig att det varit ett så lojt Skövde då?

Dels hänger det ihop med att vi i rebellerna haft alldeles för dåligt tryck, det har säkert påverkat. Sedan har vår lagkapten missat två av derbyna och våra så kallade ledande spelare med Thegel och Sjögren har inte levererat. Vo har också dragit på oss alldeles för många onödiga utvisningar som Bois naturligtvis smäller in direkt. Eddie har varit ruggig bra i powerplay och nu har Douglas kommit in också. Han gjorde ju tre mål mot Örnsköldsvik i sista matchen och måste komma in med ett jättesjälvförtroende till playoffspelet.

Vad är det som skiljer lagen emellan?

Bredden. Utan tvekan bredden. Mariestad har tre riktigt, riktigt bra femmor, och sedan en fjärde som kan förstöra för motståndarna. Samtliga spelare har tagit sin roll. Dom vågar ta skitjobbet, det är skillnaden.

Vad måste Skövde lyckas med för att vinna?

Det gäller att få Bois ur balans, att få dom att dra på sig utvisningar. Att få tex den underbara grisen Thörnqvist riktigt ur balans. Stöta lite på Frick framför egen kasse så han gör självmål som mot Västerås. Det måste vara årets mål i hockeyettan! Sedan måste samtliga spelare visa hjärta, man måste spela för det som står på bröstet inte det som står på ryggen. Det är ändå en matchserie i tre matcher där det står 0-0 från start och kan Skövde vinna första matchen kan det bli darrigt i Mariestad. Men vinner Bois första då blir det jobbigt.

Finns det några spelare i Skövde som man gillar extra mycket?

En spelare man måste gilla är ju Albin Lindgren som levererar poäng efter poäng i allettan, jag tror det blev 20 trots två missade matcher. Anton Blomberg är en kille jag gillar när han är på rätt humör. Han var bänkad ett tag men så fick han spela med Thegel och Sjögren och då har han plötsligt blivit väldigt mycket bättre och fokuserade på rätt grejor. Jesper Sellin är alltid vass framåt, nu fick han äntligen göra mål senast så förhoppningsvis kan det lossna för honom. Alexander Henriksson ger alltid allt också, han trivs i derbyna. Fostrad i Skövde IK och uppväxt med det. Till sist vill jag nämna Oskar Forsmark som är helt fenomenal i derbyna också. Han kliver fram mer i derbyna än i de andra matcherna.  

Finns det några spelare som sticker ut positivt eller negativt i Mariestad?

Det finns en spelare jag både gillar och avskyr, den där 21:an, haha. Jag gillar Filip, han har verkligen blivit en lagkapten av hög klass och utvecklats rejält. Han gillar jag mest. De jag gillar minst är Filip Engqvist och Lukas Larsson. Båda kan vara riktiga svin på isen, framför allt i derbymatcherna. Det är alltid en massa smågrejor med dom, så fort domaren tittar bort är det ett rapp eller något annat tjuvnyp och så ligger de på gränsen hela tiden. Sedan gör dom alltid mål också, varenda jäkla match känns det som. Det var lite som när Ronny och Jonsson spelade, de gjorde lite som de ville ett tag i derbyna.

Det är ofta snack om att Skövdehockey och Boishockey skiljer sig rätt mycket åt. Hur ser du på det?

Bois spelar mer offensivt och Skövde spelar mer kontringshockey, där skiljer dom sig ganska markant. Bois lägger gärna spelet i offensiv zon medan Skövde tar med sig alla gubbar hem och spelar mer försvarsinriktat.

Handen på hjärtat, vilken hockey föredrar du?

Med handen på hjärtat så föredrar jag offensiv hockey. Därför ska det bli skönt att få in en ny tränare så det förhoppningsvis blir mer offensivt tänk till skillnad från det defensiva vi haft i för många år. Nuförtiden spelar alla bra lag offensiv hockey, det är det som varit framgångsrikt, du måste spela offensiv hockey om du ska komma någonstans. Det defensiva 1-3-1-spelet funkar inte i modern hockey.

Det står två rätt olika tränare i båset. Vad är dina intryck av Tomas Kämpe respektive Karl Helmersson?

Kämpe är erfaren men väldigt defensivt inriktad. Tänker alltid försvar först samtidigt som han vill ha en vältränad trupp. Hans försäsong är den tuffaste man kan var med om, det säger alla som kommer hit. Så en bra tränare men en dålig matchcoach. Han tar aldrig timeout till exempel. Nu har han i och för sig chockat oss i 3 av 4 matcher det sista här med att ta en timeout redan i andra perioden, annars har de alltid kommit för sent.

Karl Helmersson är en ung och utvecklingsbar Mariestadskille som spelar en rolig hockey tycker jag. Jag är mäkta imponerad över det han gjort med Bois, det kliv man har tagit under hans ledning. Men nu är all press på honom för skulle Bois bli utslagna är det ett jättemisslyckande för dom eftersom målet är en kvalserie för deras del. Sedan ska det bli väldigt spännande att följa hans fortsatta karriär. Jag blev förvånad över att han fick kliva åt sidan, han har ju utvecklat Bois hockey till ett ritigt, riktigt bra hockeyettanlag, så han blir svår att ersätta tror jag. Men det ska bli spännande att se var han hamnar.

Är han till och med ett namn för Skövde IK?

Ja och nej. Ja på grund av hans synsätt på hockey, att han vill spela offensiv hockey. Men nej då han kommer från Mariestad, det har vi haft tidigare i Appelgren och det gick inget bra. Då är jag rädd att vi kommer att åka på stryk av Munkfors igen som vi fick då. Så det är blandat. Men jag räknar med att du inte vill ha Kämpe i Mariestad?!

Nej defensivinriktade tränare har väl inte riktigt lyckats i Bois. Vi ska spela offfensiv hockey, det sitter i väggarna. Vad tror du om matchbilden då?

Jag tror det kommer att vara riktigt grinigt. Båda lagen vill sätta sig i respekt inför fortsättningen och det kommer att vara mycket känslor inblandade. Jag förväntar mig att Skövde sätter in sina brunkare från start och att Bois gör detsamma. Det vore roligt med ett slagsmål direkt, men det kanske är att hoppas på för mycket., Däremot så tror jag det kan bli ganska så intensivt med mycket hårda tacklingar och gruff efter avblåsningar, Sedan får vi se hur matcherna utvecklar sig, är det oavgjort efter 60 minuter så får vi se, det kan bli långa matcher. Nu är det ju riktiga förlängningar och inga 5-minutare. Skövde kommer försöka hålla i taktpinnen hemma, men Bois kommer också vilja göra det, så det blir en kamp. Första målet kommer att bli oerhört viktigt.  

Hur viktigt är resultatet i match 1?

Oerhört viktigt. Skövde MÅSTE vinna match 1 annars är det slut på lördag tror jag. Drömscenariot hade ju varit en 6-2 seger i Skövde alternativt en seger i tredje förlängningsperidoen, det hade varit psykologiskt tungt för Bois. Fördelen är att det är korta resor hem så de hinner hem i vettig tid ändå även om det blir förlängningar.

Till sist: Hur tror du matchserien slutar och varför?

Jag tror att Skövde vinner med 2-1 i matcher. Skövde har allt att vinna och inget att förlora. Mariestad har vunnit samtliga matcher och nu är det dags att vända trenden. Sedan hade det varit oerhört skönt att sätta lillebror på plats!

 

Bid: Kristoffer Bennemyr (privat)

Av Krister Holm

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram