Hernod säkrar hemåt

19 januari 2017 21:50

Ifjol slog Daniel Bertov igenom med dunder och brag och gjorde så stor succé att det bar hela vägen till SHL. I år är det Tobias Björklund som gör liknande succé, nytt poängrekord för backar i grundserien och nu ledare av skytteligan för backar i allettan. Men ingen kan nå framgång utan att ha en bra omgivning, och likheten för båda dessa genombrottsmän är att de haft en storväxt och rejält spelande defensiv back som sett till att säkra defensiven när de offensivglada poängbackarna satsat allt framåt. Albin Hernod har fått ta ett stort ansvar utan att få de stora rubrikerna, hemsidan väljer denna gång att få ge honom en stund i rampljuset.  

Jag ringer för att be dig om ursäkt. I gårdagens matchreferat skrev jag att du gjorde ditt första mål i allettan igår men du hade ju gjort ett innan!

Nej det var det ju inte, jag gjorde kvitteringsmålet i Vimmerby i första allettanmatchen också.

Du har stenkoll på dina mål?!

Ja det blir inte så många så det är inte så svårt, hehe.

Men gårdagens mål var riktigt snyggt!

Jag fick bra pass så det var bara att nypa till.

Berätta om målet!

Tobias (Björklund) tar in den i zonen och gör en dragning mellan benen och går förbi backen och kommer jämsides in och jag kommer släpande och slår klubban i isen för att få den och sköt ett lågt slagskott som gick in.

Det var också ett viktigt mål, efter det kändes det som att ni hade en rätt så bekväm ledning hela vägen.

Ja det var skönt för laget. Det vet man själv att ligger man under med 2-3 mål så är det jobbigt att vända. Det är en trygghet att ha en sådan ledning även om vi gjorde en sämre andraperiod faktiskt.

Ni kom annars ut ruggigt starkt och ledde alltså med 0-3 efter drygt halva första perioden.

Borlänge körde inte riktigt på i första och det utnyttjade vi bra. Vi hade snackat om att komma med bra fart genom mittzonen och det gjorde vi med snabba pass. Första perioden var den vi vann på.

I andra blev ni lite passiva…

Ja precis. Borlänge kom ut hårdare och vi slappnade av och släppte in dom, sedan gjorde de ett mål och fick energi men då kom vi ut bättre i tredje.

Ni spelade väldigt bra på ledningen i tredje, det gör ni bättre nu i allettan än ni gjort tidigare!

Vi vet om att vi måste börja i rätt ände, har vi tre behöver vi inte gå för fyran, den kommer ändå. Det gäller att spela bra i försvarszonen och spela enkelt och gå för det när vi får lägena, vi gör bra avvägningar.

Sedan öppnar de också upp sig när de tvingas chansa framåt.

Så är det ju, vi gör 4-1 så jag tyckte vi höll ihop det bra, dödade boxplay på ett bra sätt så totalt sett en bra genomförd match, även om vi kunde stått upp lite mer i andra.

Ni försvarade er bra men när de ändå kom igenom så stod Arvid där som en säker sista utpost.

Arvid har varit hur bra som helst, det ger en trygghet till laget. Han har bra spel med klubban också. Klart en stor eloge till honom och sätter vi sedan lägena nu som mot Borlänge så blir det bra.

Du har ju spelat med Tobias Björklund större delen av säsongen, hur funkar ni tillsammans tycker du?

Det funkar riktigt bra, vi vet var vi har varandra och litar på varandra. Det går klart bättre nu än i början. Vi hade aldrig spelat förut tillsammans så det är klart det blir bättre och bättre. Vi hänger mycket utanför isen också och det gör mycket också, man kan ställa varandra till svars lite, så det känns bra.

Förra säsongen fick du spela med Daniel Bertov och i år med Tobias Björklund, två offensiva pjäser. Hur tycker du det är att få en så uttalad defensiv roll?

Det är så det ska vara, min styrka är främst defensiven, det är min zon. Så jag tycker att vi kompletterar varandra bra, hans styrka är offensiven och min defensiven så det funkar bra, precis som det gjorde med Bertov. Men naturligtvis är det kul att göra poäng också.

Är det något annorlunda för dig att spela med Björklund kontra Bertov?

Nej jag tycker inte det. Jag gör det jag kan, att vara en hårt spelande back med bra förstapass, att spela rejält i egen zon. Samtidigt så har man ju kanske utvecklat sitt spel jämfört med förra säsongen, man utvecklas ju hela tiden, det har blivit något poäng mer, man ska utveckla det också. Men jag börjar i försvarszonen och lämnar den sist. Klart finns det läge att gå så gör jag det, men det är klart hemåt först och främst, så det är ingen skillnad så. Jag kanske vågar göra lite mer saker på egen hand.

Ja jag tycker det ser ut som att du oftare kommer djupt ner i anfallszon i år vid uppställt spel…

Det tycker jag också, jag vågar göra mer i år. Men det är såna små detaljer man jobbar med med backtränaren och med sina backkollegor och har man tränat på det så kommer det på match också, man känner sig mer säker.

Jämför Daniel Bertov och Tobias Björklund!

Det är svårt att säga, det är inte lättare eller svårare att spela med någon av dom tycker jag. Men båda är extremt skickliga i offensiven. Bertov är lite snabbare och bättre i försvarszon medan Tobbe har ett bättre öga och är något bättre i anfallszon, han är mer teknisk och säker i lägena.

Om vi snackar laget, vilken start ni fått på allettan!

Vi har börjat riktigt bra, det är KIK hemma i första perioden och Skövde borta som vi skulle spelat bättre.

Jag har pratat med flera nu som just tar upp Skövdematchen som en sämre insats. Vad var det som gick fel där?

Folk kanske ville lite för mycket och tänkte för mycket på att det var derby. Det låste sig kändes det som.

Men sedan dess har ni tre raka segrar och det känns som att ni är på uppgång, håller du med?!

Det tycker jag. Vi har en härlig atmosfär, alla är glada och täcker skott och offrar sig för varandra, det är positivt.

Även om det inte var det första målet för dig så var det första målen för Christians Hägg och Lukas Larsson. Vad betyder det för dom tror du?

Det betyder ganska mycket för dom själva tror jag. Det är bra för självförtroendet när det släpper. Så bra för dom men också för laget.

Jag tycker den kedjan har spelat riktigt bra men de har haft svårt att då in pucken bara.

Det har varit nära många gånger för dom, men det har gått helt ok ändå för laget ändå. Så de får gärna kliva fram senare när det blir tuffare för andra kedjor! Men jag tror det släppt nu så det är bara att köra på för dom.

Ja nästa match är redan på söndag då Lindlöven kommer på besök. De har spelat bra mot västra lagen men haft svårare mot dom södra. Vad är dina tankar inför den matchen?

Det är tre poäng som gäller. Vi har träning imorgon och på söndag morgon så får vi se klipp och analysera hur vi ska spela. Men vi ska ha tre poäng, så är det bara.

Det är dessutom enkronasmatch och det lär bli massor med folk. Vad betyder det?

Det är otroligt skönt att när man ser att det inte är så många lediga platser, det är otroligt roligt att spela då och man taggar till extra och så.

Ni ligger just nu på en tredjeplats som betyder playoff 2-avancemang. Är ni nöjda med det eller siktar ni ännu högre?

Det är klart att det är bra med tredjeplats men vi kommer att göra allt för att vinna varje match och vinna serien. Att komma etta hade varit gött, men det är också bra att komma tvåa eller trea. Vi vill komma trea som sämst, men givetvis gör vi allt för att komma etta. 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram