Helmer om träningsmatcher och trupp

15 maj 2016 00:00

Det är bara mitten av maj men Bois har kommit långt i sina förberedelser inför säsongen som kommer. Truppen är klar och nu är också träningsmatcherna spikade. Hemsidan ringde upp Karl Helmersson för en kommentar.

Karl Helmersson, träningsmatcherna är klara, hur ser spelschemat ut?!

Vi börjar träningsmatchandet mot Västervik lördagen den 13/8.

Vad kul att få möta ett allsvenskt lag!

Ja det passar perfekt att möta en allsvensk nykomling som spetsat laget lite inför att de tagit steget upp, det var roligt att de vill möta oss i två matcher.

Det är inte så vanligt annars att allsvenska klubbar vill möta div 1-lag!

Nej så är det, vi vill ju inte möta div 2-lag heller, men jag har pratat med deras tränare Karlin lite under säsongen och när jag slog en signal så ställde de upp och mötte oss.

Nästa match sedan är det dags för derby, det blir onsdagen den 17/8 då vi möter Skövde borta.

Det är en klassisk försäsongsmatch!

Ja och det är lika bra att höja tempen direkt, det blir lite mer än en vanlig träningsmatch och det är perfekt.

Den tredje matchen sedan är måndagen den 22/8 då vi möter Dalen borta. Anledningen till att det blir en måndag är att de har domarutbildning under helgen så då fick vi ta en måndag, men det är inte så lång resa så…

Dalen är annars ett lag som överraskade positivt under säsongen som gick och gick bra i den starka söderettan.

Ja och de har spetsat laget ytterligare till säsongen som kommer så det kommer att bli en tuff match. Många underskattar säkert Dalen men det är ett bra hockeylag!

Efter det är det sedan hemmacupen som spelas 26-28 augusti. Deltagande lag är Skövde, Troja och norska Frisk Asker. Skövde är derby med allt vad det innebär och Troja är ett riktigt topplag i division ett medan Frisk-Asker slutade trea i norska elitserien och har profiler som Sune Bergman och Anders Bastiansen, som spelar VM nu, i laget, så det är ett riktigt bra lag. Jag tror på en mycket bra cup!

Och helgen innan kan man dessutom få se godbiten Leksand-Västerås i Katrinhallen! Vad betyder det för intresset tror du?

Det är positivt att elitlag vill komma till Mariestad och nu dessutom med Bertov som gått dit och gjort sin kanonavslutning med Leksand. Jag tror det kan locka mycket folk, först Leksand och sedan cupen, det blir mycket bra hockey på sensommaren!

Blir det returmatcher efter detta sedan?

Ja, lördagen den 3/9 möter vi Västervik borta och onsdagen den 7/9 blir det Dalen hemma. Sedan vet vi inte när serien drar igång, men som det ser ut nu blir det sista träningsmatchen inför seriepremiären.

När drar sedan serien igång?

Vi får inte besked om det förrän i slutet av maj, början av juni, så vi får se om det blir någon mer match. Blir det mycket senare så får vi nog ta in en extra match, det får inte gå mer än en vecka mellan den sista träningsmatchen och seriepremiären. Förra året drog serien igång den 20/9.

Det känns som att ni har snäppat upp nivån på motståndet under träningsmatcherna ytterligare en nivå!

Ja åka runt och vinna enkla matcher är jag inte mycket för. Vi vill ha tuffa matcher, vi måste skruva på det och spela tuffare matcher för att vässa oss.

För ett par säsonger sedan hade ni väldigt enkelt motstånd under försäsongen. Var det något ni drog lärdom av?

Ja då hade vi vunnit alla matcher i stort sett, sedan gick vi på någon mina i början för att vi inte var där riktigt. Det är bättre med hårda, tuffa och jämna matcher för att få hårdheten direkt.

Om vi då hoppar till något helt annat så är nu truppen klar. Vad har du för kommentarer kring den?

Jag är väldigt nöjd både med att vi fått in riktigt bra nyförvärv och med att vi fått behålla stommen och kan få jobba vidare med den. Vi kommer att ha med oss erfarenhet i och med att vi fått behålla större delen av laget intakt, sedan hoppas vi få in de nya killarna bra i gruppen. Det är bra spelare vi fått in, det känns positivt.

Om vi börjar med att snacka nyförvärv så har vi fått in en ny målis i Arvid Ljung…

Vi har fått rapporter om Arvid och Ronny har även sett honom spela flera gånger. Det är en ambitiös och träningsvillig kille med stor och bra uthållighet. Han är med alla pass redan nu, och kommer att ge Wallin bra konkurrens.

Förra säsongen var känslan att Robin kunde göra en lite sämre insats men ändå få stå då Sander Berg inte riktigt matchade. Tror du det blir jämnare mellan Robin och Arvid?

Så var det. Det är viktigt att man har två målvakter som tävlar om att stå varje match och sporra varandra och det känns som att vi är där nu. Arvid har spelat en hel del seniorhockey så jag tror det blir en bra kombination.

Det går rykten om att Olli ville komma tillbaka, det var aldrig aktuellt?

Det är inget jag Ronny och Eklund har diskuterat. Vi var tidigt klara med målvaktsparet och vi tror stenhårt på dom.

En kille som jag sett spela och imponerats av är annars Linus Pellfolk. Han mötte ju er under säsongen, vad är dina intryck av honom?

Det är en avig spelare, giftig och gör mycket mål. Det säger sig självt att tar Leksand upp honom så har han något. Sedan hade han otur med en skada, men en lurig spelare som kommer göra stor nytta hos oss.

Har du sett de båda andra nyförvärven (Oskar Norlöv och Tobias Björklund) spela?

Nej det har jag inte, men Björklund har redan ett par seniorsäsonger och plockat bra med poäng. Sedan säger det en del att Waltin plockade med honom från Björklöven till Södertälje, han måste ha sett att det fanns kvaliteter. Jag har fått referenser om att det är en spelskicklig back som löser det bra på isen.

I Oskar Norlöv har vi sedan fått hit en riktig poängmaskin!

Oskar hade det lite tungt i Kristianstad, men kom igång bra igen i Halmstad. Vi ville ha hit honom redan i julas men då valde han tryggheten. Nu är vi glada över att få hit honom.

Är du som jag att du redan nu går och vänder och vrider på vilka spelare som kan passa ihop eller blir det mer när det närmar sig?

Jag har inte kommit så långt att jag börjat sätta ihop formationer mer än löst. Nu ligger fokus mer på att förbereda laget så bra som möjligt för att komma topp fyra innan jul, så det handlar om att komma så bra förberedd som möjligt.

Gör ni något annorlunda i år?

Jag och Isgren har pratat om att ha en plan B mot bättre motstånd och inte vara för naiv. Vi vill vara spelförande, men måste respektera motståndarna ibland på bortaplan och ha en plan B. Bra offensiv vinner matcher, men en bra defensiv vinner titlar säger man ju. Vi drar lärdom av vår dipp från förra säsongen, då vi blev lite för utspridda och jobbade en och en när vi ville för mycket. Vi måste spela mer som ett lag och hålla ihop laget.

Blir det något annorlunda med försäsongen?

VI kör 4 gemensamma pass måndag-torsdag och sedan utifrån tester så får de program hur de ska köra sedan resten av veckan. De har mycket träning och jobbar också och då kan det vara skönt att kunna få välja själv när man får träna. Vi ligger väl framme med försäsongsträningen. Vi har bra kultur, de som är i stan och på plats tränar, sedan är det omständigheter om de har jobb på annat håll och så vidare som gör att de inte kan vara med och då är det inte mycket att göra något åt. Men vi är 18 spelare på plats och tränar, så det är större delen av truppen.

När är alla sedan på plats?

1/8 då återsamlas vi efter egenträning i juli och den 8/8 kör själva träningen igång. Innan dess kör vi tester och så vidare.

Vem ansvarar för vad?

Kaj Århäll har det övergripande ansvaret och styrka. Jag har hand om uthållighet och sedan är också Björn Mårtensson med och kör crossfit en gång i veckan. Det blir lite olika röster och lite annorlunda träningar. Det blir en blandad kompott med modern träning, crossfit och klassisk löpning och innebandy.

Avslutningsvis: Är det bara i mina ögon som truppen ser lite starkare ut i år?

Det får tiden utvisa men i maj månad är jag jättenöjd. Jag tror vi kommer att bli oerhört starka i vinter. Med hårt jobb och ödmjukhet så ska vi se till att det blir en lång och bra säsong!

 

Träningsmatcher översikt:

13/8 Västervik (h)

17/8 Skövde (b)

22/8 Dalen (b)

26-28/8 Hemmacup mot Skövde, Troja och Frisk Asker.

3/9 Västervik (b)

7/9 Dalen (h)

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram