Helmer inför stekheta derbyt

12 februari 2017 11:50

Dagens match mot Skövde är det hetaste derbyt på många år. För första gången sedan början av 2000-talet går såväl Bois som Skövde bra i en alletta och har stor chans att nå playoff. Det är också tätt mellan lagen, endast 4 poäng skiljer mellan lagen, och Bois vill gärna utöka det avståndet för att nå den åtråvärda tredjeplatsen vilket innebär att man direktkvalificerar sig till playoff 2. Men då krävs det seger ikväll, och mannen som ska leda laget till seger är Bois tränare Karl Helmersson

Segern mot serieledande Troja följdes senast upp med en riktigt stark vändning mot Nybro. Det går bra nu!

Ja det går bra! Vi hoppas vi kan fortsätta på inslagen väg. Det som gjort att det gått så bra är att vi gjort det tillsammans och att vi har lagt ner ett jäkla hårt jobb.

Efter matchen skrevs det mycket kommentarer efter matchen att ni spelar fult. Kommentar till det?

Det håller jag inte alls med om! Vi hade en bra balans mellan det fysiska spelet och finessen vi har i laget. Tittar man på utvisningsstatistiken är det helt normalt, vi hanterar bara matchen på mycket bättre sätt än vad Nybor gör.

Vi pratade efter Trojamatchen om att killarna verkade ha en stark tro på sig själva, för trots tre raka förluster inför den matchen så märktes det inte av någon osäkerhet alls. Nu låg ni under med 3-0 men gav aldrig upp hoppet utan lyckades vinna. Varifrån har ni fått det starka självförtroendet?

Vi pratade om det redan när vi förlorade mot Kristianstad med 6-2 borta, att även om vi förlorar håller vi spelet väl uppe. Det är mycket snack och man höjer söderlagen att de är så mycket bättre. Och visst är bredden bättre än i västra, men gäller det vårt lag jämfört med de södra är det mer snack. Vi har fått in att vi är bra lag med bra spelare och har en stark tro på oss själva och vårt spel vi har haft hela säsongen. Sedan får vi med oss resultaten också vilket också hjälper till naturligtvis.

Ja så här långt har ni klar plusstatistik jämfört med söderlagen! (16 av 27 poäng)

Ja vi är bra tränade, vi har fysiken och orken. Vi har lagt en bra grund med 22-23 duktiga hockeyspelare och en stark grupp och då är vi svårslagna.

Nu är det då dags för ett stekhett derby, vad har du för tankar inför det?!

Mycket bättre matcher får man inte på den här nivån vad gäller atmosfären och vikten av matchen. Jag sa till killarna at ut och njut och släpp loss och ha kul, det kommer att bli en riktigt rolig match!

Senast derbyt vann Skövde, vad berodde det på?

Man ska inte förringa Skövdes insats, men jag tycker inte vi kommer upp i den nivå som vi vill hålla. Det kändes som att de ville vinna mer än oss och det är vi inte nöjda med. De vinner ändå bara med 2-1, och det känner jag ingen oro för att det skulle infinna sig ikväll. Med matcherna vi har i ryggen och hur vi spelat generellt så kommer vi att komma ut heltaggade.

Derbysegern innebar startskottet för Skövdes lyft i tabellen. Hur mycket tror du derbysegern var grunden för det?

Ja de hade en tung start och att vinna ett derby hemma betyder mycket och efter det så har de gjort det jättebra i allettan och är med i racet så den matchen betydde nog en hel del för dom.

Så ett derby kan betyda mer än tre poäng?

Jag vet inte, för dom gjorde det det, men vi hade ett par förluster och vann sedan mot Troja och Nybro vilket var viktigt för oss, det beror på när matcherna kommer så båda ja och nej.

Skövde har en märklig statistik, de ligger tvåa av samtliga lag om man bara ser till hemmamatcherna, men näst sist om man bara ser till bortamatcherna. Vad kan sådant bero på?

Det kan jag inte svara på, det är bara att konstatera att de varit bra hemma men haft det tuffare borta.

Jag pratade med Pellfolk igår och han sa att det ljusnat ordentligt på skadefronten!

Ja det är bara Henning som är borta så vi är fullt manskap utöver han, det känns bra.

Han sa också att Norlöv hamnar i ny omgivning nu när han kommer tillbaka. Han har ju tidigare spelat med Douglas Lögdahl och Filip Thörnqvist.

Ja jag placerar honom med Pellfollk och Dahlbom. Douglas och Thörnqvist har spelat bra med Hägg sedan han kom in där och då vill vi ändra så lite som möjligt.

Det innebär att Pellfolk precis som mot Nybro spelare center. Hur gick tankarna där?

Först och främst visste vi att han hade spelat center mycket i tidigare klubbar, så det blir ingen konstigt för honom, han känner igen rollen och vi har pratat om det. Sedan har det inte lossnat med målskyttet som forward och nu som center blir han mer delaktig i spelet istället. Han visade bra takter mot Nybro och på träningarna så det känns spännande.

Det innebär väl att Lukas spelar med bröderna Engqvist också idag?

Ja det gör det, det blir en kedjereaktion. I och med att Lukas blir ytter så blir en centerplats ledig och då faller bitarna på plats så sett.

Den fjärde kedjan blir det då Oskar Olsson, Alexander Liljedahl och Anton Rask?

Ja det stämmer.

Vem står?

Arvid står.

Vad tror du på för spelbild?

Det blir lite samma svar som vanligt, vi vill sätta prägel och visa att det är vår hemmaplan och göra allt till 100%. Passningar, mottagningar och framför allt spelet utan puck så vi jobbar ihop som en enhet. Sedan gäller det att styra känslorna på ett bra sätt nu när det är mer runtomkring men det har vi hanterat bra förut och vi hoppas göra det idag också.

Vid tre poäng idag är ni också teoretiskt klara för playoffspel, hur mycket motiverar det?

Självklart gör det det, men matchen i sig ska vara tillräcklig motivation tycker jag.

Hu gärna vill ni försvara er tredjeplats?

Självklart vill vi komma så högt som möjligt och tredjeplats innebär att vi går direkt till playoff 2. Vi har skapat ett jättebra läge att komma trea och givetvis siktar vi på det.

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram