Helmer inför helgens dubbel

16 februari 2018 22:20

Efter en månads uppehåll från spel hemma i Katrinhallen så är det äntligen dags för match på hemmaplan igen. Det är norrlandslagen Boden och Kalix som står på menyn. Hemsidan ringer upp Bois tränare Karl Helmersson som är full av tillförsikt inför två viktiga matcher som kan göra att Bois avancerar upp på den viktiga tredjeplatsen i tabellen. 

Efter en veckas uppehåll så har ni i helgen dags för dubbelmatcher. Hur har ni laddat för det?

Vi var lediga i måndags, vi kom ju hem väldigt sent. Sedan tränade vi tisdag och onsdag, var lediga onsdag och tränade torsdag-fredag igen. Det känns bra, alla är friska och krya. Det ska bli roligt att spela hemma igen.

Ja nu var det en hel månad sedan senaste hemmatchen. Hur känns det med så lång tid mellan spel i Katrinhallen?

Ja det är lite speciellt, och det är ju inte bara långt mellan hemmamatcherna utan det är ju långt mellan matcherna också och nu blir det intensivt på slutet. Det är som det är, vi har vetat om det och det är bara att gilla läget. Det är lika för alla, så det är inga konstigheter.

Nu har ni fått tillbaka de utlånade spelarna Alexander Liljedahl och Samuel Gustafsson och dessutom har ni plockat in Jonas Westerlund som extra backup på målvaktssidan. Hur väl rustade står ni nu inför playoff tycker du?

Vi har en bred trupp både på back och forwardssidan sedan tidigare och nu har vi det på målvaktssidan också. Det känns inspirerande att det snart är dags för matcherna vi tränat för.

Hur har de utlånade spelarna utvecklats under tiden de varit borta?

Liljedahl har inte varit borta så länge, men det var skönt för honom att spela några matcher och få göra lite mål. Samuel fick spela mycket seniorhockey och det har varit viktigt för honom att spela regelbundet med mycket istid så det har fallit väl ut. Jag tror det varit jättenyttigt för honom.

Och vilken nytta kommer ni ha av Westerlund?

Vi kommer att få nytta av honom redan imorgon, då han kommer vara andramålvakt. J20 har en väldigt viktig match mot Halmstad borta så Rosell åker med dom.

Du har ju spelat med Jonas och också mött honom ett antal matcher under hans tid i Forshaga. Vad kan du säga om honom?

Han spelar alltid bra när vi möter Forshaga kan jag säga till att börja med. Sedan är fördelen med honom att han känner en del i laget och vet vad som väntar honom, han behöver ingen inkörsperiod. Han har fått mycket erfarenhet i Forshaga, så det känns som en bra lösning.

Han har haft finfina 94,25 i räddningsprocent under våren…

Det säger inte allt men det säger en del. Jag tror han mognat år för år i sitt spel och skulle han få spela så håller han absolut för nivån.

I helgen ska ni till att börja med (imorgon lördag) möta Boden, ett lag som fått en hel del beskyllningar för att spela fult. Hur känns det att möta dom?

Det känns inget speciellt, vi har mött fysiska lag tidigare och det var en fysisk och bra match i Boden med en del känslor, men det kan vi hantera på ett bra sätt.  

Då tog ni två poäng, hur ska ni gör för att få tre poäng nu?

I den matchen gjorde de 1-0 i powerplay och efter det styr och ställer vi utan att få in pucken förrän i slutet då vi gör ett i boxplay genom Hernod. Men kan vi spela som vi gjorde i helgen så är jag övertygad om att vi tar tre poäng.

Ni mötte också Kalix, ett väldigt kontringsstarkt lag som ni förlorade mot. Hur ska ni tackla deras starka kontringsspel?

Matchen däruppe började vi bra men sedan går vi ifrån vår spelidé lite för mycket och förlorar lite på grund av det. Men vi har ändrat på lite sen Västeråsmatchen och det tror jag kan passa bra mot Kalix och vi vet också nu hur dom vill spela. Med små justeringar så kan vi få ner farten på dom.

Du var inne på det tidigare att ni gjorde två bra matcher helgen. Vad kan du säga om dom?

Om vi börjar med Borlänge så möter vi seriens formstarkaste lag på bortaplan , och har våra chanser att vinna. Det är en jämn match men vi gör det bra. Det var verkligen tungt att förlora där med 13 sekunder kvar. Men de går bra just nu och vi stör dom rejält på bortaplan och det indikerar att vi gör det bra. Sedan är det än starkare att åka upp till Östersund och vända två underlägen, det var en viktig seger för laget och vi går stärkta ur det.

Det som var den tydligaste skillnaden mellan dom två matcherna var powerplay. Emot Borlänge var det stillastående, fartlöst och utan ett enda mål. Mot Östersund var det kreativt, fartfyllt och mål i alla tre. Vad kan en sådan skillnad bero på?

Vi var ganska klara efter Borlängematchen att vi skulle ändra i powerplay då vi inte lyckades alls där mot Borlänge. Vi satte inför matchen ihop en femma med fem forwards, men de lyckades inte alls och då har vi haft en formation som presterat bra tidigare och då sa vi direkt att vi ändrade tillbaka och det fick vi utdelning på så det kör vi på imorgon med.

Innebär det att Douglas går in i den andra?

Ja Dogge kommer in där med Oskar, Hägg, Erik Olsson och Collberg, så den ser spännande ut också.

Nu har Douglas gjort tre matcher i laget, hur tycker du att han ser ut?

Det är inte bara att komma in och så är allt som tidigare, det tar ett tag att komma in i det igen, men han har kommit in i det mer och mer och ser bättre och bättre ut. Vi vet vad han kan och det ser bra ut, han är väldigt viktig i tekningar och skicklig över hela banan, vi kommer få stor nytta av honom.

En fråga jag fått från en supporter är varför man inte matchar Douglas mer i tekningar i boxplay. Han kan ju teka och sedan åka och byta.

Det pratade vi om senast idag jag och Isgren och det är en detalj vi kommer att utnyttja ännu mer. Dogge var i topp i allsvenskans tekningsliga och det är något vi kommer att utnyttja mer. Det hade vi faktiskt bestämt redan innan idag.

En annan fråga jag fått med mig är varför ni inte rullar tuffare på sex backar, orkar dom inte det?

Det är mycket powerplay- och boxplayspel och då sliter man lite ojämnt på backarna och då är det skönt att ha en sjundeback i boxplay så att det kan vara två backar som är fräscha i powerplay.  

Avslutningsvis: Blir det samma formationer som i helgen?

Ja det blir det, fast på målvaktssidan kommer då Jonas Westerlund, och Schultz och Samuel åker också med till Halmstad. Vi klarar oss på sex backar och J20 är så pass viktigt för klubben att de får åka med där.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram