Grus i Boismaskineriet

09 november 2017 15:50

Efter att Bois inlett serien alldeles lysande har det nu kommit rejält med grus i maskineriet. Ännu ett bevis på det kom igår när Bois bara fick med sig en poäng i bortamatchen mot sjätteplacerade Köping. Trots ledning långt in i tredje kunde man inte hålla undan utan Köping kvitterade två gånger om och kunde sedan också slå in segerpucken i spel 5 mot 3 i förlängning.

Köping som jagar en allettanplats hade massor att spela för och kom till match med gott självförtroende efter tre raka segrar. Bois å sin sida jagade revansch efter den nesliga förlusten i senaste matchen mot Västerås. Det gjorde att matchen började i väldigt högt tempo. Inte en burskydd så långt ögat nådde utan lagen försökte ställa om och sätta press på motståndarna så snabbt som möjligt för att sedan skada dom med snabba pass. Och även om Bois behärskade det höga tempot lite bättre så blev det ändå nästan lite för uppskruvat vilket gjorde att spelet blev rätt slarvigt med en hel del felpass och ett böljande spel. Bois behärskade dock det höga tempot bättre och det var också Bois som skapade de vassaste och flesta chanserna. Det märktes att man pratat om vikten av att ta sig in på kassen för det var verkligen tät trafik framför Köpingkassen med jämna mellanrum. Det var också med trafik på kassen matchens första mål föll. Bois fick till ett av flera långa anfall innan pucken gick upp till Albin Hernod som sköt och framför kassen styrde andre backen, Ludvig Collberg (som sannerilgen tagit tränaren på orden) in pucken till 0-1.

Den andra perioden sjönk tempot och spelet blev lite mer strukturerat de första 6-7 minuterna. Det tjänade Bois på och man skapade flera riktigt bra chanser och bra tryck. Men så blev man lite väl optimistiskt i offensiven och släppte till tre spelvändningar i snabb följd, bland annat ett friläge där Tobias Sandberg fick briljera. Det gjorde att Karl Helmersson tog timeout och då kunde Bois ta tag i händelserna igen. Man fick också med sig tre raka utvisningar till följd av att Köping agerade lite väl mycket ryggsäck för att hinna med. I spel 5 mot 3 har man också ett verkligen gyllene läge att utöka ledningen. Filip Thörnqvist får pucken med vidöppet mål från 2-3 meter utan en spelare i närheten . Han har tid att ta emot pucken, han skulle kunna fösa in pucken och Hanning i Köpingkassen skulle ändå inte hinna ta den för så långt borta är han. Filip ser dock inte ens det vidöppna målet, han står och letar passning på annat håll,  en passning som till slut kommer men som missar mottagaren. Filip var för övrigt i matchen ruggigt bra, kanske hans bästa för säsongen. Tog initiativ, slet som ett djur, tjafsade med motståndare och såg så där härligt tänd ut som han gjorde under slutet av förra säsongen. Men han har inte gjort så många mål under säsongen och som jag tolkar det så har detta gjort att han inte ser målet längre, han avlastar avslutsansvaret på någon annan. En självförtroendefråga med andra ord. Just bristande självförtroende borde inte detta lag med så stor kompetens ha, men jag såg flera lägen där Boisare i kalaslägen helt plötsligt fick betonghandleder och sköt antingen i magplattan på målvakten och ibland fick man inte ens iväg ett skott.

Bois skulle ha avgjort i den andra perioden men när man inte gjorde det tackade Köping för det erbjudna fingret och tog hela (eller nåja, nästan hela) handen. Efter dryga fyra minuter så kommer en mycket snygg kvittering. Tobias Sjökvist står för en one man show som borde förevigats. Han kommer in till höger i Boiszonen, bryter in tidigt mot mitten, där han först skottfintar en och sedan en Boisspelare till innan han helt fri med Sandberg lägger in pucken. Bois får dock ett par minuter senare powerplay och där bombarderas fullkomligen Hanning innan Christian Hägg till slut får öppen kasse efter en retur och gör 1-2 bara sekunder efter att Köping blivit fulltaligt. Köping flyttar dock upp spelet och får ett långt anfall där dessutom Sandberg i Boiskassen blir av med klubban. Då kan han inte stoppa Emil Forsbergs kvitteringsskott från blå med trafik framför kassen. Emil som för övrigt gjorde sin 300:e match i Köpingströjan firades innan matchen med en ceremoni och blev naturligtvis överlycklig. Karl Helmersson rör runt ordentligt i laget under den andra halvan av perioden, byte till byte kommer nya formationer in.  Han hoppas naturligtvis tända laget men det leder snarare till att Bois tappar linjerna i spelet och det är snarare Köping som är närmast att vinna under de sista minuterna. Då ser det nästan bättre ut när Bois får boxplay de sista två minuterna, då släpper man inte till några chanser utan har istället själva en fin chans att avgöra, men Hanning räddar. I sudden sedan åker Bois på två utvisningar i rad och i spel 5 mot 3 kan Ludvig Karlsson direktskjuta in matchvinnande 3-2-målet och därmed har Bois efter tre raka säsonger ännu inte besegrat Köping på bortaplan sedan deras återkomst till ettan. Snacka om bogeyteam!

Om man ska summera intrycken från matchen så vill jag börja med att slå fast en sak: Det var inte dålig inställning som fällde Bois. Laget kämpade och slet verkligen heroiskt, men självförtroendet ser inte ut att finnas just nu. Det verkar som att både utomståendes och de egna förväntningarna satt en press på laget som blivit en rätt tung börda att bära. Det låser sig just nu för laget, speciellt i avslutslägena. Hade jag som lekman varit tränare hade jag ställt in dagens träning, gått ut och bowlat eller något, sedan ägnat morgondagens pass åt att bara ha kul på isen, ingen fokus alls utan bara flamsat och ha trevligt tillsammans. Matchgenomgången skulle sedan ägnas åt att se klipp från alla mål laget gjort under säsongen och ett ordentligt peptalk. Ni är bra, tro på er själva! Ni kommer att ta er till en alletta, släpp kraven på att vinna serien, fokusera på att ha roligt på isen så kommer resultaten av sig själva!

 

Statistik från matchen: http://stats.swehockey.se/Game/Events/347653

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram