Fredrik Ljunggren om sitt J20

02 augusti 2018 21:30

Igår startade Fredrik Ljunggren sitt arbete med J20 och redan idag så tar hemsidan sitt första snack om statusen i laget och hur han tänkt sig jobba med Bois lovande talanger.

Fredrik Ljunggren, ny tränare i J20: Kollar man på eliteprospects så finns det inte en enda spelare i J20, hur är läget i truppen egentligen?

Det är bra, vi har inte full J20-trupp utan kommer att få fylla på med J18-spelare. Men vi har en målvakt, fyra backar och nio forwards, det känns ok.

När jag pratade med sportgruppen i min senaste podcast så pratade dom om att de skulle plocka in en J20-back till. Har du hört hur det går?

Det är inget konkret just nu tror jag, man har ögonen öppna bara. Det saknas ju en back i a-laget så det ska ju upp en från J20. Men det är inga konstigheter, vi har tillräckligt med spelare för att jag ska känna mig bekväm ändå.

Vilka är det mer än du som ingår i ledarstaben?

Det är jag och Andreas Stridkvist som ansluter från Töreboda som ska rodda detta.

Hur ska ni fördela arbetsuppgifterna är det tänkt?

Vi hade möte idag tillsammans med a-lagstränare och sportgrupp, fast vi kanske hoppades komma längre än vad vi gjorde så vi är inte klara med det riktigt. Men vi kommer låta det växa fram, vi är både öppna med hur vi ska lägga upp det, så det får växa fram.

Du har ju varit tränare i Skövde J20 och a-lag tidigare, hur har ni fördelat uppgifterna då?

Det har varit olika, de senaste åren har jag varit ensam så då har man fått sköta det mesta själv. Men innan så hade jag forwards och mina kollegor backar, så det är lite olika fördelningar, man får hitta något som passar båda.

Är det en fördel att vara två, eller går det bra ändå?

Två är absolut att föredra, man har fler ögon som ser vad som händer och kan diskutera lösningar på det som sker. En match är intensiv när man både ska coacha laget och se hur spelet flyter på, så då är det bra att kunna summer ihop innan man går in till grabbarna i pausen.

Ni har haft tester i måndags och igår, hur såg det ut?

Det ser bra ut, jag har inte fått resultaten på styrka och spänst än, men löptestet hade ökat väldigt mycket.

Så killarna är bra tränade?

Det är Petter som håller i sommarträningen och det ser jättebra ut. Han har ett bra schema som han följer och han har bra koll.

Ni plockar ju spelare från varandra mellan J18, J20 och a-lag. Hur går det till, är det turordningen äldst först som plockar dom spelare dom vill ha eller hur funkar det?

Ja det är uppifrån och ner, a-laget är prio 1, de tar vad de behöver. Det som är spännande är att det är tre lag, a-pojk är inblandade också, så får vi se till att a-pojk matchas så bra det går. Jag kommer att behöva en hel del J18 i spel, så det kan bli lite tufft för dom då de också ska spela J18 elit numer.

Hur ser du på slagkraften i laget?

Det är lite tidigt än kanske, jag har ju mött många av spelarna men det är en annan sak när man jobbar med dom. Det man märker är att det är ett drivet gäng och att dom är väldigt träningsvilliga och det känns positivt.

Du började ju första augusti här, vad gör du först nu?

Nu blir ju isen lite försenad och det passar bra tycker jag. Då kan vi starta med upptaktsträff och teori, sätta ramar hur vi ska vara som grupp vad gäller ordning och reda och disciplin och så, vad för regler man måste följa. När många ska samsas behövs struktur oavsett nivå. Sedan vad gäller ishockeyn får det växa fram. Vi har en röd tråd som vi följer där a-laget har ett spel som vi följer i stora drag. Det måste vi följa då det är spelare som hoppar upp och ner mellan lagen och då måste de känna igen sig.

Årets a-lagstrupp är tunnare än förra säsongen och det kommer bli fler spelare från ditt J20 som ska spela i a-laget. Ser du det som positivt eller negativt att dom rycker i dina spelare?

När vi ligger på den nivån vi ligger på så ska verksamheten bygga på att lyfta upp egna spelare, det måste vara ett av målen man måste fostra egna spelare, så det är positivt.

Hur förbereder man spelare att ta steget från juniorlag till ett seniorlag, steget kan ju vara rätt stort.

Man förbereder med att ha samma kravbild där som man har på a-lagsnivå, man försöker hitta en så hög nivå som möjligt varje dag. Men för att vara redo för spel i senior så måste man möta större och starkare seniorer och skaffa sig erfarenhet av det, men det gäller också att ha goda vanor för att vara så väl förberedd som möjligt. Nu har vi inte pratat  om det speltaktiska, men det måste man ha också, men mycket sitter innanför pannbenet att förstå vad det handlar om.

Vad jag förstått är det redan några som tränar med a-laget?

Det är fem stycken 00-or som är med där och tränar: Oliver Rosell, han kommer tillhöra juniortruppen den här säsongen, Karl Sillanpää, Tim Olsson, Joar Hellström och Gustaf Persson.

Hur ser det ut på ut och in-fronten?

Vi har tappat några sistaårsjuniorer där några gått till Töreboda och några flyttat hem. Vi värvar ju inte till J20 så, men det har kommit in en J20-back från Borlänge, Samuel Näslund.

Det är tidigt ännu, men om du ska sätta upp en målsättning för säsongen, hur ser det ut då?

Jag har tänkt ta det med grabbarna om en månad först, men serien är indelad i tre skikt där topp tre kvalar uppåt och bott tre kvalar för att hänga kvar. Vi kvalade ju neråt förra året och det vill vi inte återupprepa. Det hade varit kul att bråka med topp tre, men det är tidigt att uttala sig om det är realistsikt. Men bättre än förra året är väl svaret. Sedan är det självklart resultatinriktad verksamhet vi håller på med, men killarna är under utveckling och vi ska sträva efter att så många som möjligt ska bli så bra som möjligt, det är en väldigt viktig del, den individuella utvecklingen. Gör vi bra saker och fostrar bra spelare får vi också resultat.  Det gäller att skapa goda dagliga vanor för att bli bättre.

Till sist: Du har jobbat tre dagar nu, har du lärt dig att hitta i ishallen?

Ja där hittar jag rätt bra nu och jag fick nycklar idag så nu kan jag komma in också. Har också lärt mig en väg till till hallen, så nu har jag två vägar att ta mig dit på!

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram