Frealdsson, om ungdomsansvaret

05 april 2018 15:00

Ny ungdomsansvarig i föreningen efter Viktor Måbäck blir Johan Frealdsson. Hemsidan har givetvis pratat med Johan.

Du kan börja med att berätta lite om dig själv och vilken hockeybakgrund du har.

Min  bakgrund inom hockeyn är att jag spelade själv här fram till J20. Gick hockeygymnasium i Mariestad när den var i sin början. De första 2 åren som det fanns här. Sedan var jag ifrån hockeyn ganska länge tills sonen började spela. Sen började jag för 5 år sen med målvaktsträningar. Sedan har det utvecklats med olika målvaktstränare och senast nu Viktor Måbäck. Inför säsongen 17/18 så hoppade jag av tränarrollen i -04 och körde ungdomsansvar tillsammans med Måbäck. 

Så du tränade team -04 innan?

Ja jag var med ett år med team -04 och innan dess var det bara målvaktsträning.

Nu blir du ensam ungdomsansvarig då eller?

Tanken är att jag ska ta huvudansvaret likt Måbäck men med vissa förändringar för att fortsätta den här tråden vi har påbörjat. Sen är jag inte heltidsanställd utan har ett annat jobb också och då kommer det krävas att jag bildar en liten organisation/grupp kring mig. Det håller vi på med nu så det ska vara klart till hösten. 

Du pratade ju lite om den här tråden. När jag intervjuade Måbäck förra våren så pratade han om VI-känsla, alla tillsammans och allas lika värde. Är det där som ni kommer att fortsätta jobbet?

Ja precis vi kommer fortsätta jobba med ledarträffar, vi kommer fortsätta jobba med att sy ihop materialarna så de kommer in ordentligt i det och vi kommer jobba vidare på policyn som vi har tagit fram. Framförallt kommer vi att finnas som ett stöd till ledare om det är problem runt laget mer. Inte så mycket det sportsliga egentligen utan mer för att de ska kunna koncentrera sig på ishockeyn. 

Hur vill du driva detta framåt, ta nästa steg i ungdomsverksamheten?

Något som vi ska vara väldigt tydliga med är när det gäller att få snurr på materialbiten så vi får ihop en bra grupp. Att vi kan titta vilket material som finns så vi kan byta sinsemellan och saknas det nånting så ska det gå raka vägar från ungdomsansvarig ner till Intersport och köpa in det. Det ska vi jobba mer med. Sedan ska vi jobba vidare med de ledarträffar en gång i månaden som vi påbörjade förra året. Min förhoppning är att vi ska fortsätta med en kick-off för nya ledare som kommer in men även för gamla till hösten. 

Har ni gjort någon utvärdering på hur det föll ut förra säsongen du och Måbäck?

Nej inte mer än att vi har fått återkoppling från ledarna på mötena som är positiva till det. Just att det finns en tydlighet i det. Visionen är att man ska kunna följa spelaren ifrån Tre Kronors hockeyskola upp i seriespel i D-pojk och sen följer man spelaren hela vägen med att bygga på kunskaper så de är mer eller mindre färdiga i A-pojk. 

Du nämnde ju att du varit målvaktstränare. Nu slutar ju Måbäck där, kommer ni fortsätta med tex målvaktsträningar för Skaraborg? Ni har ju även bedrivit tjejhockeyträningar, kommer de att fortsätta?

Tjejhockeyträffarna är ambitionen att vi ska fortsätta med. Där kommer Robban Andersson och Robert Medin att vara ansvariga och få fortsätta med det de påbörjat. De ska få fullt stöd i det och vi kanske kan utveckla det under säsongen som kommer. Målvaktsträningen lördagar för Skaraborg kommer vi nog att få lägga på is tyvärr. Jag kommer inte att ha tid att köra dem. Målvaktsträning i föreningen har vi namn så vi löser det.

Om vi nämner lite mer på tjejsidan, hur viktigt är det för tjejerna från olika föreningar runt i närområdet att få träffas tror du?

Jag tror att det är jätteviktigt för dem att få träffas med olika åldrar och just få chansen att vara själva på isen. Att få träffa tjejer från andra ställen likt målvaktsträningen där killarna fick träffas. Nu har vi ju inte haft några tjejmålvakter med men... Att få träffa andra spelare från andra klubbar och utbyta erfarenheter för att se hur de har utvecklats tror jag är väldigt viktigt för tjejerna. Att få en liten push i att fortsätta spela ishockey. 

Vad tror du att du har för egenskaper som gör att du passar som ansvarig på ungdomssidan?

Det kommer ju med mitt ordinarie yrke att jag vill ha struktur, det ska vara ordning och reda. Man ska veta vart man ska vända sig när man behöver en viss grej. Det ska inte finnas några frågetecken om vart man ska ta vägen. Lite som vi skojade här förut, jag kör ju inte ismaskinen. Då får man ju prata med vaktmästaren. Den här röda tråden vi måste få till. En tydlighet från styrelsen och hela vägen ner hur organisationen egentligen ser ut.

Det ska inte spela någon roll om du tränar hockeyskolan eller A-pojk. Det ska vara samma tråd?

Ja precis. Vi följer de uppsatta träningsnivåerna som vi har på våra spelare och sen så förhoppningsvis så kommer alla ledare att tycka att det är en bra variant. Jag tänker mig en eller två stycken i min grupp som hjälper till lite. Jag ser gärna någon från ett yngre lag kanske till och med från hockeyskolan som är med i gruppen just för att få med den unga biten också. Att vi finns där som ett stöd. Det är ledarna som ska känna samhörighet och få chansen att säga att det här tycker inte vi fungerar och hur ändrar vi på det? Sån är väl jag att man får gärna komma och ha spörsmål. Om vi har problem, hur tänker du att vi ska lösa det? 

Då önskar jag dig lycka till som ungdomsansvarig!

Tack!
 

av Susanna Johansson

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram