Föreläsning Schysst Snack

07 mars 2019 20:20

Ikväll har det varit föreläsning för våra killar födda 2003-2005 i Mariehus Arenas cafeteria. Det är en av delarna i föreningens arbete Den Moderna Föreningen. Två killar från Färjestads juniorverksamhet höll i föreläsningen Schysst Snack! Drygt 40 spelare och några ledare var på plats. Temat på föreläsningen var hur man ska uttrycka sig och bete sig i ett lag, en förening men även i vardagen och i skolan. Jonathan Widén och Johan Nordling heter killarna som kom från Karlstad och pratade utifrån egna erfarenheter kring dessa frågor. Killarna i lagen fick mellan varven göra lite små grupparbeten så som att skriva upp hur en bra kompis ska vara, positiva och negativa uttryck som används på isen och vilken påverkan de har, i grupper skriva upp en positiv sak om varandra som människor mm. Varje lag fick efter föreläsningen med sig en hemläxa där laget tillsammans med ledarna bla ska sätta sig ner och diskutera fram och skriva ner lagregler, hur de vill ha det i just sitt lag. Om ett par veckor kommer Färjestadskillarna komma ner igen och ha en återkoppling på detta.

Detta är ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna och Andreas Fäger var deras representant på plats. Hemsidan pratade lite med Andreas.

Vad är syften med detta, vad är tanken från SISU´s håll?

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna jobbar med idrottens strategi 2025. Den innebär att man vill jobba med ett livslångt idrottande. Det är en del statistik idag som inte är jättebra och då har de 71 olika idrotterna tagit fram fem olika utvecklingsresor som idrotten totalt behöver jobba med. Schysst Snack är ett inslag i detta. 

Då har alla olika idrotter liknande arbete alltså?

Ja det skulle kunna vara 71 olika idrotter som har sitt Schyssta Snack men hockeyn kanske är mer utsatt. Det sitter kvar lite sedan långt tillbaka att det nästan hör till med lite tuff jargong. Det är en kultur som 2019 inte är jättebra alla gånger. Sedan finns det givetvis mycket som är bra i ett omklädningsrum med kamratskap och glädje. Det är det som inte är bra som varje föreningen måste jobba med från och med nu.

Målet från SISU, där detta är en del, är att få människor att fortsätta idrotta hela livet alltså? De här fem utvecklingsresorna/byggstenarna du pratar om.

Ja precis! De bygger på lite olika saker. Det är en ny syn på träning och tävling, det är inkluderande idrott, mer jämställdhet, ett starkt ledarskap och så det som Bois kommer jobba med nu är slutprodukten av det, Den Moderna Föreningen. Det är den femte punkten. 

Killarna från Färjestad som kommer ner ikväll har de föreläst utanför Värmland förut eller är det första gången?

Det har varit ett Värmlandsprojekt. Jag har pratat med kollegorna på SISU där uppe och även träffat killarna i andra sammanhang. Nu är det första gången som de är i Västergötland vad jag vet. 
 

Givetvis pratade jag lite med de två föreläsarna Jonathan och Johan också.

Vad är det som gör att ni har fattat intresse för just de här frågorna? 

Det är saker som vi gärna hade hört när vi var i den åldern. Det är mycket man har tänkt på nu senare, speciellt sista åren på gymnasiet och nu året efter. Varför ska det vara en viss kultur och jargong? Varför ska inte skolan skötas ordentligt? Varför ska det vara coolt att svära åt varandra? Man kan vara snäll och trevlig istället. 

Är det något ni pratade om i era lag under juniortiden i Färjestad? 

Det är inget som har utmärkt sig hos oss utan vi ser det som ett generellt problem. Detta finns ju i lagidrott över lag, framförallt bland killarna. I somras så tänkte vi på hur vi skulle kunna förmedla våra tankar och då kom vi fram till ett föreläsningsprogram tillsammans med Värmlandsidrottens SISU. Vi tog kontakt med dem och frågade om de ville ha ett samarbete. Då kunde klubbarna få såna här föreläsningar finansierade och inte behöva betala det själva. SISU var jätteintresserade.

Är ni ute och föreläser bara i hockeyföreningar eller har det varit andra typer av idrottsföreningar också?

Lagföreningar i stort. Vi har varit i en del innebandyklubbar och nu senast var det inom handbollen. Från början var det främst hockeyn men nu har det växt ut och blivit de flesta lagidrotter. Dessutom har vi två tjejer i gruppen som lägger fokus på lite damlag och damföreningar. Vi täcker upp både killar och tjejer.

Nu har ni ett gäng A-pojkar och Team -05:or här. Vad hoppas ni detta ska leda till för dem? Vad ska de få med sig härifrån ikväll?

Alla kan ju inte ta med sig allt men i stora drag så hoppas vi att det kan bli lite trevligare i omklädningsrumsmiljön, ute på isen och att man tänker till innan man slänger ur sig något ute på isen till en lagkompis, motståndare eller domare. Det kan tas emot väldigt illa för den som får höra det även om min tanke kanske inte är att vara elak. Tänka till en extra gång helt enkelt. Att man är trevlig och snäll mot all personal, tränare och överallt var man än är. 

Det har ju gått att läsa en hel del om baksidan med sociala medier den senaste tiden. Bland annat har Anton Grundel (tidigare spelade i Färjestads A-lag) skrivit om sociala medier och hur det som skrivs där kan påverka en spelare. Ni tog ju upp det lite under föreläsningen. Hur tänker ni kring det?

Det man skriver kan ju ta ändå hårdare än vad man säger verbalt. 

Ja det skrivna ordet kan man ju läsa om och om igen.

Så är det. Det är tyvärr den hårda vardagen för spelare att det är många som inte kan skilja på prestationen ute på isen och människan Anton Grundel till exempel. Det är viktigt att kunna se skillnaden. Man kan ju bara se på domen mot den supportern som skrev om Jimmy Durmaz (fotboll). Det är bra att det kommer sådana praxisfall. Där det visas att det kan straffa sig att slänga ur sig saker. Det är jätteviktigt för de utanför idrotten att se att det finns en människa bakom prestationen. Även som spelare har man ett stort ansvar hur vi också uttrycker oss på sociala medier. Vi är ambassadörer och ansikten utåt för vår förening.  

av Susanna Johansson

 

 

 

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram