Eklund ny assisterande

03 juni 2018 18:50

Tro det eller ej, men hockeytränare går också ibland som vanliga människor ute på stan långt borta från ishallar. Därför tog det ett tag att få tag på Johan Eklund, Bois nye assisterande tränare. för en intervju. Det visar sig att sommarstugan fått sig ett besök i den härliga sommarvärmen.  

Johan Eklund, du har haft en hel del uppdrag i Bois, bland annat J20-tränare. Hur ska det bli att nu vara med och träna a-laget?

Det känns väldigt spännande, ska bli kul.

Vad för olika uppdrag har du haft tidigare?

Dels har jag varit ledare för J20 i tre omgångar och jag har också varit sportchef med Bernt-Ola Fredriksson i 3-4 år och sedan med Ronny i två år. Men de senaste två åren har jag träna grabbens lag bara.

Hur gick värvningen av dig till?

Ronny och Calle ställde frågan tidigt vad jag ville och hade för planer. Sedan hade vi en sittning och sedan växte det fram. Så det var mer eller mindre klart för 1-1½ månad sedan men inte riktigt klart förrän nu när Norell blev klar då tog det kontakt igen och gjorde klart det sista. Isgren visste jag var klar och han har jag jobbat med tidigare så jag vet att vi funkar bra ihop.

Vilka år var det du tränade J20?

2008-2010 och 2014-1016, det var då vi kvalade upp i superelit.

Har du saknat att träna ett elitlag, jag inbillar mig att det inte blir samma sak att träna ett pojklag??

Det har jag gjort det sista. Jag har saknat matchpulsen och att jobba lite mer resultatinriktat, som ungdomstränare handlar det mer om att utveckla varje spelare, nu blir det mer att jobba mot att få ihop en grupp och att jobba mot ett uppsatt mål.

Du har som sagt var varit i sportgruppen tidigare, har du varit med och bytt a-lagstränare?

Ja jag var med och värvade Staffan Lundh, det var väl den ordinarie jag tog in. Men jag har bytt många assisterande tränare och det har varit mer på juniorsidan.

Processen med ny tränare till denna säsong tog en del tid, tror du sportgruppen kände lite stress i slutet eller var de coola?

Jag tror nog de kände sig hyfsat coola. De hade diskussion med Norell länge innan det blev helt klart och så länge man vet att det funkar med träningen under sommaren för spelargruppen så är det nog lugnt. Det viktiga är att det blir rätt. Jag och Isgren var ju klara även om det inte blev spikat förrän Norell skrev på.

Har du träffat nya huvudtränaren Marcus Norell?

Vi hade en sittning i torsdags och började diskutera hur vi ska jobba, lite roller och så. Sedan kommer vi att ha kontinuerliga möten när han kommer upp så allt är klart att presenteras för spelarna i augusti.

Vad bidrar du med?

Jag tror jag är ganska bra runt matcher, en som kan jobba mot spelare både under matcher och träningar. Det är en styrka att vara tre.

Vad är vinsten med att vara tre som du ser det?

Dels under matcherna när vi har en som kan vara backcoach, en som tar hand om forwards och en som är övergripande. Det är lätt att missa saker under matcher, och också under träningar. Nu kan man jobba ännu mer individuellt. Detta var något vi pratat om redan under min tid som sportchef att vi ville ha tre som ledare men av olika anledningar blev det inte så.

Huvudtränaren kommer nu också att få ansvar för hockeygym, vad kan ni assisterande avlasta honom med då?

Jag vet inte om det blir så mycket, hockeygym är ju mer dagtid. Men Isgren kanske håller mer i träningar, det är hans styrka. Men det är inget vi prata om utan det kommer att växa fram, men det kommer nog inte påverka så mycket, men det är en styrka att vi är tre om vi behöver hjälpas åt. Markus är huvudansvarig så han har sista ordet hur han vill ha det. Där har vi inte kommit så långt än, men vi har en bra diskussion.

Var börjar man i diskussionen om samarbetet?

Först gäller det att lära känna varandra, vad vi gillar att jobba med, vad vi har för styrkor och så vidare och att hitta en bra rollfördelning. Sedan är det planering osv. Vi ska också diskutera hur vi vill spela. Jag tror att vi främst jobbar vidare med det spel vi hade och att utveckla det.

Har du idéer hur du vill utveckla spelet?

Ja det finns det absolut tankar, vi får se om det kan bli bättre, vi får prata om det.

Det är en diskussion bland supportrar att Bois inte kan ta in tränare utifrån, hur ser du på det?

Det tror jag inte stämmer. Jag vet inte hur många utifrån som misslyckats men jag tror inte spelarna tänker på varifrån dom kommer, det är mer att det är rätt person och att det funkar personkemi och så.

Hur ser planen ut nu fram till ispremiären för er del?

Vi kommer att träffas och prata och diskutera, inte så mycket mot spelarna mer än att vi kommer att komma på träningarna. Marcus kommer säkert vara med mer, men vi ska ha kontinuerliga möten så en plan är klar till vi kommer på is. Träningsmatcherna är ju redan satta.

Jag vet att du följt laget noga under säsongen som gick, jämför lagbygget i år kontra förra säsongen?

Det har inte hänt så mycket, man har ersatt dom man tappat. Sedan om de som kommer nya är lika bra får vi se när de kommer på is. Men för att vi ska kunna ta ytterligare kliv gäller det att utveckla hela truppen. Vi har plockat in två, de kommer behöva tid för att komma in i det. Anderberg kommer säkert fylla i det man saknade förra säsongen, en rightback med bra skott i powerplay. Det ser spännande ut. Sedan handlar det också om att ta hand om vårat J20, det är också viktigt. Det tror jag är en fördel när man är tre att man kan jobba med dom när man plockar in dom, ta hand om dom ordentligt. Men vi måste utveckla alla spelare om vi ska nosa om platserna till allsvenskan.

Förra säsongen hade laget 16 forwards, i år 12. Det är inte en för tunn trupp?

Så länge det inte blir långvariga skador är det ingen fara. Vi har yngre spelare att plocka upp och vi måste utnyttja det också. Så länge vi inte har långvariga skador är det som sagt var inga problem, det handlar om att få de 12 vi har att kriga om platserna och även de som kommer underifrån att ge järnet. Man kan ju inte träna med 14 forwards heller. Sedan om det kommer långtidsskador så får man titta på om det behöver plockas in något lån eller så eller om det finns juniorer som kan ta platsen.

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram