Bois besegrade favoriterna

08 mars 2018 23:30

Bois hade verkligen inte oddsen på sin sida inför playoff 2-mötet med Västerås. Det forna storlaget valde Bois då de hade fyra raka segrar mot Mariestadslaget och det var nog inte många som trodde på Skaraborgs stolthet. Men när hes Fredrik ljöd så var det Bois som stod som slutsegrare efter en mäktig vändning i den tredje perioden med 4-1 (0-0,0-1,4-0).

 Den första perioden var den klart minst målchanstäta. Båda lagen spelade otroligt disciplinerat och stängde av de farliga ytorna på isen. Spelet blev alltså långa stunder rätt låst men med 5 minuter spelade hade Västerås an av få chanser sedan Mattsson backhandsavslutat från nära håll i magen på Sandberg. Bois får ett powerplay utan att skapa något högkvalitativt, Västerås första powerplay blir lite hetare och man har några skott utifrån som dock Sandberg har fri sikt på och kan avvärja. Bästa chansen i perioden hade dock Bois sedan Lukas Larsson fått en fin framspelning av Linus Engqvist men det fria skottläget täcks av en Västeråsback. En jämn period var såväl Västeråsare som Boisare rörande ense om efteråt.

Även den andra perioden inleds med disciplinerat spel och få målchanser. Men så får Västerås powerplay igen och får då bra tryck med ett par skott i rätt bra lägen men Sandberg agerade lika tätt då som han gjorde under hela matchen. Efter Bois blivit fulltaliga så tar Bois dock över under några minuter. Framför allt är det kedjan med bröderna Engqvist som fullständigt parkerar i anfallszonen och radar upp farliga avslut. Markus Dahlbom lyckas med totalt slutkörda Västeråsspelare freda kassen. Sedan svänger pendeln över till Västerås som har ett par flygande anfall där Sandberg får komma upp stort. Bois får efter det powerplay, men där lyckas ingenting och Västerås kan enkelt freda sig. Hetare blir det istället när Douglad Lögdahl, Christian Hägg och Roman Semjonovs fint kombinerade sig fram och där Roman var sist på pucken men avslutet gick i stolpen. Med bara sekunder kvar så kommer dock matchens första mål, och det är Västerås som gör det. På TV-bilderna efteråt kan man se att upprinnelsen är en hög klubba som gör att Adam Schultz ramlar och ger bort pucken, men domaren stod antagligen i fel vinkel för att se det och med en man back borta så lyckas Fredrik Johansson slå in en retur med fyra sekunder kvar. Också den andra perioden var båda lagen överens om att det var en jämn period, men det var Västerås som var i förarsätet.

Bois var riktigt ilskna efter det tveksamma målet i slutet av den andra och den ilskan använde man på ett positivt sätt i inledningen av den tredje perioden. Roman Semjonovs agerade med pondus och driv två gånger om och fick med sig två utvisningar med en dryg minuts mellanrum, och vid båda tilfällen innebar det 4 mot 3 spel då en dubbelutvisning var i effekt. Och vid båda tillfällena så gav powerplayspelet utdelning: 1-1 var ett skott från blå av Albin Hernod som styrdes påpassligt in av Erik Olsson. 2-1 var ett mål där Oskar Norlöv får öppet mål men i dålig vinkel så han skjuter på Dahlbom och pucken blir liggande på mållinjen innan Eddie Davidsson krigar in den. Då hade det gått bara 2,08 av den tredje perioden så det var dock gott om tid för Västerås att utjämna matchen. Och man gav det verkligen ett försök. Man skapade bra tryck mot Boiskassen och hade flera avslut från bra lägen. Men då storspelade Tobias Sandberg och han hade också bra hjälp av vilt uppoffrande utespelare. Lukas Larsson slängde sig med ansiktet före för att täcka skott, bara ett exempel på offerviljan i laget. Därför var det också riktigt roligt att det var just Lukas Larsson som fick göra nästa mål. Han petar vid blå pucken förbi sin back och kommer i ett två mot ett-läge med Filip Engqvist där Filip passar Lukas som med öppet mål styr in den med skridskon. Dettta sker efter att det varit Bois som tagit över taktpinnen under några minute med fler ritkiggt vassa lägen. Västerås tar efter 3-1-målet timeout men det Västerås lyckas inte få något riktigt bra tryck utan det är snarare Bois som har energin och det är Bois som skapar lägena. I alla fall fram till Bois får en utvisning och Västerås tar ut målvakten. Bois försvarar sig det tar till 32 sekunder innan Douglas Lögdahl spikar slutresultatet till 4-1 i den öppna kassen.

Sammantaget en riktigt bra hockeymatch mellan två bra hockeyettanlag. Framför allt imponeras man av att Bois lyckas hålla koncentrationen så bra. Trots att man blir av med sin motor och sitt hjärta,kapten Thörnqvist efter första perioden så spelar man 60 minuter disciplinerad hockey och vinner rättvist. Många var bra idag, men Tobias Sandberg måste lyftas fram. Boismålvakten gjorde en jätteinsats och var rena muren i Boiskassen. Lukas Larsson ska också hyllas för sin uppoffrande insats, och en annan krigare hyllades redan innan matchen. Filip Engqvist gjorde sin 300:e match och gjorde det på bästa sätt med ett enormt slit. Omöjlig att ta pucken ifrån och skapade ytor för sina medspelare.

Nu är Bois i förarsätet inför helgen, Västerås måste vinna båda matcherna för att vända detta och det kan inte vara lätt för de stora favoriterna med den gigantiska pressen.

av Krister Holm
foto Anna Engström

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram