Björklund redo för spel

08 mars 2017 21:00

Efter drygt tre veckors frånvaro är otroligt viktige backen Tobias Björklund redo för spel igen lagom till playoff 2. Hemsidan ringde upp backen som faktiskt gjorde samma resa förra säsongen då han spelade i Södertälje. 

Jag hörde att du är redo för spel igen!

Absolut, 100% spelklar är jag.

 Det var i matchen mot Skövde för över tre veckor sedan som du åkte på en hjärnskakning. Hur har det varit att inte kunna vara med och spela?

Frustrerande, men laget har skött sig bra och vi knep tredjeplatsen så det var också en fröjd att stå vid sidan av och se det, men för egen del var det frustrerande.

Du vill vara med och bidra?

Framför allt gillar man att spela hockey, det är tufft att stå vid sidan av. Men man får se till att vara bra när man nu är tillbaka igen.

Hur känns formen?

Formen är det inget större fel på, men sedan kanske det tar en period eller så innan man är inne i matchtempot, men man får gå ut och köra på. Man får börja med att gå ut och spela enkelt och inte krångla till det för sig själv.

Just att spela enkelt kanske inte ligger för dig riktigt!

Det vet jag inte riktigt men man försöker bidra framåt.

Jag menar att du gärna gör en gubbe istället för att spela låta forwards sköta sådant.

Ja jag tänker som så att kan forwards så kan backar, det är bara att köra på.

Du har ju faktiskt mött Asplöven förra säsongen, med Södertälje i kvalserien. Vad minns du av Asplöven från dom matchnerna?

Jag kommer inte ihåg så mycket och de har bytt ut hela laget i stort sett sedan dess. Det jag minns är att de hade haft en tung säsong och inte var så jättesugna på att spela så de var ganska matta. Det tror jag inte de är nu när det är kval uppåt, men vi har kollat på dom på kollat video så vi har rätt bra koll tycker jag.

Vad blir viktigt att tänka på?

De små detaljerna, att ha kyla i rätt lägen och special teams. Jag tror det blir en tight match men vi har övertaget känns det som, vi har bra känsla i gruppen och vi har en stark alletta i ryggen. Jag tror det blir väldig intressant imorgon.

Du är en del utan förstafemman som varit väldigt framgångsrik så här långt. Vad gör att ni har så bra kemi?

Vi har hittat en väg att göra mål och så har vi spelat ihop ett tag så det kuggar i. Sedan har vi fått mycket förtroende och istid och då trillar poängen in lättare också.

Du har varit en riktig storklubb förut och kommer nu till lilla Mariestad. Jämför klubbarna!

Det är en jättesvårfråga. Södertälje har faciliteter och arena och gym och allt för SHL, det är en helt annan nivå. Sedan är det bättre i Mariestad än vad jag trodde, bland annat det här med mycket folk på läktaren och bra drag, sedan har laget gått minst lika bra som Södertälje, så det är jättebra.

Om du jämför dig själv då, har du utvecklats sedan Södertäljetiden?l

Ja det måste jag säga, jag har gjort mer poäng och tagit kliv framåt absolut.

Vad är det du utvecklat?

Det är seniorbiten, att man vuxit in i spelet, tar klokare beslut, det är mer tuta och köra i juniorhockeyn, nu tänker man mer.

Du spelar tillsammans med Albin Hernod, Albin som förra året fick ta den defensiva rollen i par med Bertov och nu den defensiva rollen par med dig. Hur stor del har Hernod i dina framsteg?

Att ha en så bra backkollega och med sådan kemi, vi hjälps åt är viktigt. Sedan har han fått igång sin poängskörd också, jag tror han gjort 20 poäng vilket är bra som back. Men självklart har han en stor roll i defensiven, det släpper mina tyglar lite så det är skönt med den kemin.

Han gillar ju att ta det defensiva ansvaret också, han föredrar det.

Inte på träningar, då är han mer offensiv än mig, haha! Men det är bra också, då får jag träna defensiven och han får träna sin offensiv, det kan vi behöva!

Imorgon bär det alltså av då ni flyger till Haparanda. Hur häftigt ska detta bli?

Väldigt roligt, vi har fått bästa möjligheterna, det har klubben ordnat bra. Playoff är speciellt med mer som står på spel, det är vinna eller försvinna.

Blir det en annan typ av hockey?

Ja varje misstag är förödande så det gäller att minimera dom och släppa loss.

Harr du varit på långa resor förut?

Ja vi åkte upp till Asplöven förra säsongen, jag vet inte skillnaden, men den är väl inte så stor.

Vad gör en så lång resa för skillnad i matchen?

Gör man en bra värmning så är det inga problem, det gäller att vara på spelhumör. Det spelar ingen större roll, men det underlättar mentalt att inte behöva sitta på en buss i 14 timmar.

Vad förväntar du dig av Asplöven?

De kommer att komma ut hårt och sätta press på oss backar. De är offensivt skickliga så det gäller att få ner pucken djupt på dom och få långa anfall på dom.

Ni spelar med en så kallad tärning där ni ställer upp och låter motståndarna snurra utanför. Tror du det håller i playoffspel?

Vi har som vision att sätta press i förstaläget, får vi inte det så backar vi av, men ges tillfälle så sätter vi press igen. Men vi spar energi på det och kan lägga krutet på offensiven sedan. Defensiven har varit otroligt bra den här säsongen, det är bara att fortsätta på det.

Vad gör ni bra i defensiven?

Vi vet våra roller och hur vi ska göra. Vi är strukturerade och har mindre slarv och snabbare förstapass, det har att göra med hur vi spelar.

Jag pratade med Asplövens tränare Urban Lahti, Han sa att han såg styrkor hos er men också stora svagheter. Vad är det för svagheter han identifierat tror du?

Det vet jag inte, hahaha, det har jag inget svar på. Vågar han inte berätta tvivlar jag på att han har några. Det spörs imorgon om de hittat något.

Till sist: Vilka tre nycklar avgör till er fördel?

Målvaktsspelet, försvarsspelet och att vi är giftiga framåt, att vi tar tillvara på chanserna som vi får.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström

 

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram