Björklund i zonen

17 januari 2017 22:10

Vid vår sedvanliga inför-matchen intervju så hade jag tänkt ta ett snack med vår succéback Tobias Björklund, det drar dock iväg lite tidsmässigt innan jag får tag i honom. Men till slut ringer han upp. Det visar sig att han och Albin Hernod har varit med och hjälpt till på 03:ornas träning efter sin egen som slutade kl 19.

Ja dom frågade om vi kunde tänka oss att hjälpa till och det är klart vi gör, det är ju roligt, kommenterar han.

Var det detsamma för dig som liten knodd att det var stort när dina förebilder i a-laget kom och var med på träningarna?

Det var inte så mycket sånt i Filipstad där jag växte upp, dom spelade i div 3. Man spelade mest för att det var roligt inte för att bli något, sedan var det klart att man hade idoler som man såg upp till, men då var det mer stjärnor som Peter Forsbeg, Mats Sundin och Niklas Lidström. Även en Brynäsback som hette Tommy Sjöström tyckte man var häftig, han var lite avig och åkte runt och tuggade tuggummi och så där.

Är det honom du tagit efter spelmässigt?

Jag var så liten så jag förstod inte hur han spelade så det tror jag inte.

Det kanske är mer Lidström som du efterliknar i så fall?

Han är ju bra i båda zonerna och har blivit bäste back i NHL 7-8 gånger så honom kan jag inte jämföra mig med!

I bakgrunden så hör man dock materialaren Mattias "IQ" Pehrsson ropa bifall.

Annars skulle man ju kunna tänka sig att du drabbats lite av hybris för du har gått fruktansvärt bra så här långt!

Ja jag är nöjd än så länge, men det var tråkigt med matchstraffet senast. Men det lyfte laget lite faktiskt med Arvids räddningar och man krigade verkligen som vargar. Så det blev ju bra till slut.

Vad tycker du annars om ditt matchstraff, hur uppfattade du situationen?

Det går väldigt fort, jag såg han gick på skott och skulle boxa bort honom. Han kom lågt men det var inte i ansiktet på långa vägar, det var ett horribelt matchstraff som möjligtvis kunnat ge en tvåa för interference.

Du är ju inte känd som en ful spelare annars, det är inte många utvisningsminuter du fått under åren…

Nej jag försöker hålla mig undan från utvisningsbåset, det är inget man vill och inte den spelartypen jag är. Man vill ju vara inne på isen och bidra, det är tråkigt att det blir så här men det kan hända alla.

Var du kanske extra glad att killarna fixade det så bra, jag menar så du slapp få dåligt samvete?

Självklart, men med tanke på att det inte var något matchstraff så hade jag inte haft dåligt samvete ändå, men det var ändå starkt av killarna att klara boxplayet och fick gå ut i tredje med en 3-1-ledning. Även Arvid gjorde några svettiga räddningar.

Boxplayet funkar väldigt bra just nu!

Ja det har funkat riktigt bra i allettan, innan Kumlamatchen låg vi på över 90%, det är riktigt bra facit.

Vad säger du annars om matchen?

De kom ut intensivt och vi var inte vakna, det verkade som vi var lite chockade men sedan lugnade vi ner oss och satte pucken på bladet och fick ner pucken djupt och fick fast dom i deras zon istället. Och när vi får det att klaffa är vi jäkligt bra.

Dessutom gjorde ni två mål på tre powerplay, så det funkar ju också bra nu!

Ja vi har fått igång pucktempot igen. Det var dåligt någon match men nu har vi tränat på det och fått igång det igen. Vi vill ha mycket skott och folk på kassen, det ger bra procent.

Ni har 13 poäng på 7 matcher i allettan. Vad säger du om er inledning?

Vi tog poäng borta mot Troja och det kommer inte många lag att göra och har spelat bra i övrigt också. Enda plumpen var Skövde borta annars har vi tagit det vi ska ta. Det är starkt att ligga fyra med bara en poäng upp till Nybro på tredjeplatsen. Kristianstadsmatchen blev också något mål för mycket med men annars har vi startat väldigt bra.

Känslan är att ni lyft spelet i allettan ett par snäpp jämfört med grundserien…

Ja det blir så, alla steppar upp både ett och två snäpp. Alla matcher gäller något, man spelar för laget och inte för sig själv. Vi kom ihop bra som lag mot Vimmerby och sedan har det hållit i sig.

Vad för detaljer gör ni bättre?

Vi sätter pucken på bladet, har bra fart genom zon, får ner pucken, är effektiva i lägena och sedan ett bra försvarsspel.

En som varit ett stort utropstecken så här långt är Arvid Ljung.

Ja det är jäkligt kul att han kunde komma in från bänken och gjort det så ofattbart bra. Han har räddat oss ett antal gånger och är dessutom väldigt stabil med klubban vilket hjälper oss backar mycket, han har överraskat stort. Men så har han också tränat hårt under hela grundserien utan att gnälla för att få spaden, det kanske gynnar honom nu.

Han är i den så kallade zonen!

Som han spelar nu är det svårt att sätta honom på bänken. Efter dom räddningarna han gjorde i femminutersboxplayet så är det svårt att peta honom. Sedan är Wallin bra också, de tävlar på träningarna varje dag. Han nöjer sig inte, han vill spela och visa för Helmer att han vill stå. Just nu har han dock ont i ett finger, men han är nog tillbaka till på torsdag tror jag.

Jag tänkte vi ska snacka lite mer om dig också. Du är känd för att vara passningsleverantör, men så här långt i allettan har du fem mål och inget ass!

Ja jag har bytt roll! Jag har lyckats hänga dit den när tillfälligheterna ges, men tar laget tre poäng så är jag nöjd, det är det som betyder något.

Du verkar ha ett oerhört självförtroende när du kommer i avslutslägena!

Ja går ett in så får man självförtroende och fortsätter skjuta och då går dom in. Jag hoppas det fortsätter så.

Är det som dom säger, du ser bara nät?

Ja målvakten bara försvinner, hehe, nej jag vet inte, jag gör så gott jag kan. Det vill till att vara distinkt och tänka på att skjuta så man inte tänker på att passa för då blir det inget bra.

Är du överraskad över att det gått SÅ bra för dig som det ändå har gjort?

Hela laget har gått bra och det gör att det flyter på för en annan, jag har liksom följt med på tåget. Men nej överraskad kan jag inte säga.

När jag intervjuade dig sedan du precis skrivit på så sa du att en av orsakerna du valde Bois var att du sett att andra spelare utvecklats här, att det verkade vara en bra utvecklingsmiljö. Tycker du att det varit det?

Absolut! Men jag tror att det är mycket runt om också, hur man trivs och hur man mår. Trivs man och det gör jag verkligen, så presterar man. Förut har man kunnat känna att det varit lite segt att gå upp och träna ibland, men så är det aldrig här, här längtar man till träningarna.

Har någon allsvensk klubb hört av sig redan med tanke på framgångarna och har du någon tanke på att ta klivet upp?

Nej det är det inte, jag tar det match för match och försöker spela så bra jag kan, jag har inte tänkt något på nästa säsong.

Imorgon väntar då Borlänge, ett lag med höga förväntningar på sig inför allettan men som kanske inte riktigt infriat dom.

Förra året vann vi alla matcher mot dom men denna säsong har vi inte tagit någon poäng. Men jag tycker faktiskt vi var värda tre poäng där uppe senast och nu har de inte fått någon bra start på allettan så de borde vara mer nervösa än vad vi är.  De behöver poängen mer och vi har bra självförtroende och kan ta tre poäng. Vi ska gå ut och köra över dom.

Ni har som du säger mött och förlorat mot dom två gånger. Vad är deras styrkor, vad behöver ni se upp med?

Deras starka sida är att de har fyra lines som är väldigt spelskickliga, så det vill till att vara på tå hela tiden. Att vara snabb ner till puck och leverera ett snabbt förstapass. Att vara tighta framför kassen och boxa ut dom, fast inte några crosscheckingar i ansiktet då, haha.

Om vi kikar ännu längre fram, hur långt kan det bära?

Till playoff absolut! Men det gäller att behålla fokus, 13 poäng räcker inte utan vi måste fortsätta på inslagen väg.

Vad ser du för utvecklingspotential i laget?

Alla kan steppa upp en nivå till, bli ännu mer noggranna. Vi har släppt in några tidiga mål det kan vi bli bättre på att undvika, men överlag har det funkat bra, vi har spelat jämnt med alla lag.

 

Laget imorgon:

Arvid Ljung

(Oliver Rosell)

 

Tobias Björklund-Albin Hernod

Oskar Norlöv-Douglas Lögdahl-Filip Thörnqvist

 

Johan Frick-Mikael Alba

Linus Pellfolk-Lukas Larsson-Christian Hägg

 

Jens Högbom-Erik Jones

Filip Engqvist-Linus Engqvist-Johan Dahlbom

 

Anton Rask

Alexander Liljedahl-Oscar Olsson-Henning Dahlberg

 

Skrivet av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram