Avstämning med Appelgren

08 maj 2019 16:30

Nu var det ett tag sedan vi tog ett snack med Bois nye tränare Andreas Appelgren så nu är det dags för en avstämning igen.

Fyra spelare har tillkommit och fem spelare har lämnat, jag tänkte att du skulle få säga några ord om dom först. Vi kan väl börja med de senaste tillskotten, bröderna Engqvist….

Det är två hårt jobbande spelare som alltid gör rätt för sig i backchecking och arbete över hela isen och det är just i den rollen jag tänkt använda dom i. I den rollen håller de allsvensk klass så det var en stor önskan till sportgruppen att få kvar dom, dom kommer bli väldigt viktiga för oss och jag är jätteglad att de vill stanna.

Känner du till Tobias Aronsson någonting?

Jag har pratat med Janne Karlsson och Micke Sundlöf bland annat om honom och det är en oerhörd backtalang som man bara väntar på att han ska blomma ut. Han har en oerhörd kapacitet i sina bästa stunder, det gäller för oss bara att få honom att leverera så varje kväll. Hade han gjort det redan hade han inte kommit till oss, så det är ju tur för oss att han inte gjort det. Puckskicklig, duktig på att hålla i pucken lite extra för att öppna ytor och sedan sätta passen. Relativt stor, bra i powerplay, rörlig och bra spelsinne, har en oerhörd potential. Det vi ska jobba för är han ska få ut max varje kväll. Det är ju så med juniorspelarna att det är ett kliv upp till seniornivå så det gäller att ge dom tid, förtroende och feedback för att få dom att klara klivet.  

En kille vi känner till väl är Oskar Norlöv som också förlängt. Vad kan du säga om honom?

En offensivt skicklig pjäs som kan göra mål men också har ett enormt spelsinne. Han är en toppspelare i ettan i det offensiva spelet så jag är glad att han vill stanna kvar. Nu vill det till bara att se till att han kommer väl föreberedd, och så får vi ta tillvara på revanschlusten som finns.

Det var de nya som anlänt, men ni har också släppt ett gäng spelare. Oskar Olsson, Adam Schultz, Johan Dahlbom och Jens Högbom kommer vi inte se i Boiströjan kommande säsong. Hur kommer det sig att ni släppte dom?

Efter en mindre lyckad säsong så har man valt att byta tränare och också att ta in lite nytt blod bland spelarna och då kan tyvärr inte alla vara kvar. Och väljer man dessutom plocka upp fyra juniorer så måste också några lämna. Sedan vet jag inte exakt vad som sagts med dessa som nu får lämna, men det är skickliga spelare som jag hoppas får en nytändning i sina nya klubbar. Ibland kan det också vara nyttigt att byta klubb för att få till en nystart . Jag önska dom all lycka till i sina framtida karriärer.

En annan som inte spelar i Boiströjan nästa säsong är Albin Hernod som valt att lämna för allsvenska Kristianstad.

Det var kul för Albin, han har haft som mål att nå allsvenskan och i vissa stunder visar han att han håller där också. Nu får han chansen att komma till en klubb där han känner tränarna från Rögletiden och jag förstår att han tar chansen. Det är samtidigt synd då vi hoppades att han skulle vara kvar, det var en spelare jag tänkte bygga det defensiva spelet kring, men det får vi försöka åtgärda på något sätt.

Albin Sethsson och Oliver Hadzinikolic har vi ännu inte fått något besked om, vet du något mer om dom?

Jag kan tyvärr inte säga något om dom, det får sportgruppen ta hand om, men det finns ett par platser kvar.

Som du säger så finns det fortfarande en backplats och två forwardsplatser kvar. Du var inne på att du ville ha in en mer defensiv back….

Det är rätt att det är en defensiv pjäs som ska in. Tanken var att det skulle bli Hernod, men nu blev det ju inte så. Men en som kan spela boxplay och stå upp i slutet av matcherna, en defensiv back med styrka. Om man får önska så är det någon mer etablerad spelare som kommer in, en som spelat på seniornivå ett tag så man vet vad man får. Det är ett större kliv än man tror upp på seniornivå så det behövs några rutinerade spelare att guida in de unga. Vi siktar uppåt och man behöver ha killar som är tränade och har ett driv och då är det viktigt att ha killar som tränat mycket. Det hade varit enklare med mer etablerade spelare men det gäller att ha en ekonomi som går ihop, så då blir det en del extra jobb för oss ledare men jag känner ändå att det är rätt väg att gå.

Om vi sedan kikar på forwardsplatserna då, som det är nu så har ni lite fler offensiva kort än defensiva, innebär det att ni satsar på lite defensivare kort på dom platserna?

Jag vill satsa på båda delar, en line som kan jobba hårt, åka skridskor och skapa offensivt, men som också jobbar hårt i det defensiva. Som gillar att backchecka, att vara fysiskt jobbiga och som täcker skott. Som jobbar hårt i båda riktningarna, en tvåvägsline helt enkelt. Vi får se hur det blir i verkligheten.

Annars så går hockeyn mer och mer mot att spelarna ska behärska alla delar av spelet…

Så är det, spelarna blir skickligare och skickligare på alla delar. Samtidigt är det så att pusselbitarna måste passa ihop, det går inte att ta in spelare hux flux så har du fem backar som alla vill spela powerplay, det funkar inte utan då blir det bara slitningar i gruppen. Så även om de kan spela båda håll så måste de acceptera att de spelar inte powerplay utan boxplay är min roll här, att acceptera rollerna och att man hjälper varandra. Det är det pusslet man försöker hitta snarare än att få alla spelare att klara allt. Vi vill inte ha några som går runt och är missnöjda med att de inte får spela powerplay tex,. Många spelare vi plockat in har kaptensroller, vi försöker vara noggranna där också att få in rätt personligheter, så får vi se om vi lyckas när vi kommer till spel, men vi vill inte ha för många som slåss om samma plats.

Som det ser ut nu kan ni redan få ihop två vassa powerplay…

Ja vi är nöjda med hur det ser ut på ritbordet i alla fall. Så nu gäller det att vara noga med de sista pjäserna vad det är för några. Är vi noggranna nu så kommer vi ha nytta av det in i säsongen.

En fråga från en läsare: Hur ser du på att spelare ansluter först i månadsskiftet juli/augusti, vore det inte bättre att ha dom på plats från start?

Det vill man absolut, men vi lever i en värld där de måste ha jobb och lägenheter och framför allt lägenheter har vi problem med så vi har inte möjlighet att få hit dom tidigare helt enkelt. Björklund har flyttat ner redan, det är positivt. Så det faller på jobb och lägenhet, men de klommer ner och gör tester, jag träffar några ikväll. Sedan är killarna från superelit vana vid att träna två gånger per dag, så det är ingen fara vad gäller fysiken, men gruppdynamiken vore det bra för.

En annan läsarfråga: Har klubben ekonomi för allsvenskan?

Jag är inte jätteinsatt, men sett till spelarbudget är vi inte där idag, då krävs det mer resurser, men det får man se till att man fixar då. Vi behöver skärpa upp oss överalt, supportrarna gör ett fantastiskt jobb redan, men vi behöver mer publik och sponsorer, det behövs mer pengar. Men det är absolut möjligt, men det krävs hårt jobb av samtliga, men det är väl bra att det finns att jobba på.

Vad har ni för mål med säsongen som kommer? 

Vi ska sikta högt, men jag har bara sett killarna några veckor och alla är inte ens på plats än. Jag vill gärna se killarna ett tag först och sedan vill jag också att spelarna är med i processen med att sätta mål och hur vi ska nå dit, men vi ska sikta högt det ska vi.

Är det något konkurrentlag du tycker ser ut att få ett vasst lag?

Jag har inte lagt fokus på andra lag så, visst har man pratat med lite folk, men fokus är mitt lag och det jag kan påverka. Sedan blir det givetvis scouting på andra lag när vi närmar oss serien, men just nu är det fullt fokus på vårat lag.

 

Av Krister Holm

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram