#65 i ny roll inför derbyt

11 februari 2017 18:20

Linus Pellfolk har haft en förhållandevis trög alletta. Först hade han svårt att få in pucken, sedan drabbades han av hjärnskakning och fick sitta och titta på. Men i matchen mot Nybro så var han tillbaka, inte bara på isen och som målskytt, utan också i en ny roll som center.

Linus Pellfolk, ni låg under efter halva matchen mot Nybro med 3-0 men vände och vann till slut med 3-4. Vad är din förklaring till den mäktiga vändningen?

Det blev inte som vi ville med underläge 3-0, men vi fortsätter att jobba med vårt spel. Vi blir inte så desperata att vi börjar spela för oss själva utan håller oss till vårt lagspel och får in ett mål och sedan ett till och när vi får 3-3 har man ett mentalt övertag och när vi får in 4-3 så känns det rätt säkert faktiskt.  

Ja i tredje perioden var det inget snack egentligen.

Nej efter vi fick 3-3 så har vi ett starkt mentalt övertag på dom då vi hämtat in ett så stort underläge.

3-0-underläget speglade inte riktigt matchen…

Jo det gick lite väl fort, de fick in tre ganska konstiga mål och som du säger så speglade inte det matchen, det var en rätt jämn match spelmässigt fram till dess.  

Själv satte du det oerhört viktiga 1-3.

Vi var nära och hade lägen, det var inte frågan om målet skulle komma utan mer när det skulle komma.

Berätta om ditt mål!

Det är en variant vi försökt jobba med, sedan var det mer flyt än inövat kanske då det blev på volley, men det var ett hockeymål och det är skönt att stänka in ändå.

Du har tidigare inte haft det där lilla flytet i avsluten…

Ja allettan har varit ganska tung om jag ska vara ärlig, då är det skönt att det studsar rätt.

Hur viktigt var målet?

Det är alltid skönt att få in ett mål på målvakten, men vi får också in 3-2 strax efter och det är båda viktiga mål för vändningen. Sedan är vi rätt självsäkra efter det, när vi fått spräcka nollan på målvakten är det skönt.

Det är lätt annars att det går lite troll i det…

Ja han räddade någon straff innan så han var mentalt stark, men får man bara in den vet man att det går. Men vi hade lägen hela matchen så det var mer frågan om när.

Ni tog en timeout efter 2-0. Vad sa ni till varandra då?

Jag minns inte exakt, men det var att vi fick inte låta det rinna iväg. Spelet var lite slarvigt vilket gav målen, men det gällde att inte få någon panik för spelmässigt så var det inte så illa. Det gällde att inte drabbas av panik. Sedan fick de 3-0 och det var ju inte vad vi tänkt men... Men vi sa i alla fall att det gällde att inte få panik, det var mycket kvar av matchen och det visade sig också...

Du hade en ny roll i laget, du fick nämligen spela center. Hur kom det sig?

Det är något jag och Helmer pratat om. Vi har haft en väldigt produktiv förstakedja och har velat ha igång dom andra kedjorna också. Sedan har vi också haft många skador så nu fick jag chansen och det var kul att få prova. Allettan har annars varit lite tung för mig produktionsmässigt så det var lite nytändning för att komma igång igen. Det var roligt.

Jag inbillar mig att det mentalt kan vara ett sätt att få igång en spelare igen, att ge honom något nytt att fokusera på. Som center har du mycket mer att tänka på…

Ja man får tänka mer på sitt spel, tänka centeraktigt. Som forward tänker man mer framåt, försvarsmässigt gäller det mer att hålla sin back, men som center är det mer att tänka på och då släpper man kanske mer tankarna på att producera.

Har det låst sig lite då du inte lyckats få in pucken?

Ja det har det, men jag skjuter mycket och har haft många lägen, men pucken har inte gått in helt enkelt.

Man måste ju ändå ge dig stort cred för att du inte slutat försöka, jag inbillar mig att det annars lätt kan bli så att man passar istället.

Ja jag har fortsatt skjuta och velat få in den. Skapar man chanser bara så är det bra, då brukar det lossna till slut. Sedan är det naturligtvis inte bra att vara skadad men det blev en liten timeout för egen del när jag varit borta två matcher (för hjärnskakning, red anm), och så då att få göra mål direkt efter var skönt.

Hur jobbigt var det att sitta vid sidan av?

Det var jobbigt med två matcher där varje poäng vi kunde ta med oss var viktig. Mot Troja vann vi ändå så då kändes det ändå ok, men mot Kristianstad så hade jag velat vara med och bidra absolut.

Skulle du vilja fortsätta att spela center också framöver?

Jo det skulle jag vilja, det går fram och tillbaka men det känns som att man kan få ut mer av mig som center just nu. Presterar jag inte så får vi se hur det blir.

Har du spelat mycket center tidigare?

Ja större delen av tiden i Arboga spelade jag center och jag tror att Lindlöven värvade mig som center. Men jag har spelat ytter vissa säsonger också, det har blivit lite olika. Så här långt på säsongen har jag spelat ytter.

Jag tycker att det verkade funka väldigt bra!

Jo det funkade bra, jag var inte inne på något bakåt i alla fall. Visst är det lite nytt i och med att det är ett nytt lag och så, så man kan känna sig lite borta ibland, men jag ska snacka ihop mig med backarna så ska det vara lugnt.

Du kom som sagt var som ny från Arboga inför säsongen. Känner du dig fortfarande som en nykomling?

Det gör jag inte, det går fort att komma in i gruppen och det är skön stämning i laget, inget snack om saken.

Imorgon väntar säsongens fjärde derby. Vad betyder en sådan stark vändning inför det?

Otroligt mycket, det är så jäkla skönt att vända och nu inför ett derby så kommer vi in med en god känsla. Vi är jordnära med tanke på underläget, men det var starkt att kunna vända. Det var viktigt inför morgondagen och då det inte är så långt kvar av serien.

För Skövdes del betydde senaste derbyt väldigt mycket. De hade inlett allettan lite trögt men har sedan derbyvinsten fått bra fart och tagit betydligt fler poäng än tidigare. Kan ett derby verkligen betyda så mycket?

Det tror jag nog, iaf de här derbyna. Det är väldigt viktiga matcher, när de får vinsten så får de självförtroende och de har gått bra sedan dess, det visar att det är viktiga matcher inte bara för just den matchen utan också för kommande matcher.

Och hur mycket sved den förlusten för er del?

Att förlora med uddamål i derby är aldrig roligt, men vi vann ändå mot Kumla matchen efter. Men där och då var det naturligtvis jobbigt men vi kunde ändå släppa det.

Från sidan så kändes Skövde lite mer desperata, de ville vinna någon procent mer…

Ja efteråt kändes det så, det håller jag med om. Visst, under matchen så vill man vinna, men i efterhand så kändes det som att de ville lite mer. Det behöver vi tänka på imorgon, vi ska vinna imorgon så är det bara. I ett derby spelar inte spelet någon roll, där är det viljan som avgör ofta.

Innebär förlusten senast att ni har fått en revanschlust?

Ja efter förra derbyt så kommer vi att vilja lite mer, vi förlorade förra och vill absolut inte förlora två i rad.

Du har varit med om derbyn tidigare också i din karriär, jämför med Skaraborgsderbyna?!

Det är en helt annan grej! Det är riktigt roliga matcher, visst är det en kliché men det är roligaste matcherna. Arboga- Köping var en sak, men här är det en helt annan sak. Det är hetare känslor, mer intresse, mer av allt.

Ni ligger just nu trea. Hur viktigt är det att behålla tredjeplatsen?

Otroligt viktigt. Vi vill gå direkt till playoff 2 för det gör att vi har större chans att gå hela vägen. Så att hålla tredjeplatsen är absolut målet.

Vad talar för att ni ska kunna behålla den då?

Vi har Kumla, Lindlöven, Borlänge och Skövde, de västra lagen kvar. Vi vet hur vi ska spela mot dom och om vi gör det vi ska är vi kvar på tredjeplatsen.

Men för att ni ska kunna gå riktigt långt måste ni få ut ännu mer av laget. Finns det mer att ta ut?

Ja jag har inte producerat som jag vill till exempel. Jag har spelat bra men jag vill producera framåt. Nu har vi ändrat så nu släpper vi det som varit och fokuserar på annat.

Som center kanske plus/minus-statistiken är viktigast?

I sådana här matcher så får man sluta tänka på statistiken, man får fokusera på att vinna varje match.

Hur ser det ut i laget annars, är Norlöv fortfarande borta?

Norlöv tränade igår och det kändes bra, för honom så jag vet inte men han är antagligen med. Han tränade annars med mig och Dahlbom, det kan bli bra tror jag.

Det låter som en riktigt spännande enhet, då kan ni få fler producerande kedjor för annars har mycket legat på förstakajedan…

Ja de har burit det här laget, men det kommer nu hoppas vi.

Hur ska det bli att spela med Norlöv då?

Jag ser fram emot det, vi inte spelat så mycket tillsammans bara ett par matcher tidigt på säsongen. Det ska bli spännande och jag och Dahlbom spelade förra matchen och det funkade bra så.

Är det några andra borta?

Nej inga utöver Henning och Liljedahl som var sjuk. Men han är nog med imorgon.

Ni måste gå in till derbyt fulladdade med adrenalin och självförtroende!

Jo det tycker jag, nu är det bara att köra, det ska bli kul med derby!


av Krister Holm
foto Anna Engström

Vi stödjer BoIS


A-lag

J20

J18


Vi stödjer BoIS

Följ oss på Instagram